Tekst kapitein Jessica Bode

Defensiefotografen in de prijzen

Combat fotografen sergeant Aaron Zwaal en sergeant-majoor Hille Hillinga van het Mediacentrum Defensie hebben bijzondere prijzen in de wacht gesleept tijdens de ‘Military Visual Awards’. Deze Amerikaanse wedstrijd draait om de zoektocht naar de beste militaire foto’s en video’s ter wereld.

Sergeant Zwaal kreeg de eerste prijs in de categorie ‘Feature’, met een foto die werd genomen in de woestijn bij Dubai: “Zr.Ms. De Ruyter patrouilleerde in de wateren rondom Dubai. Toen we in maart de haven van de stad aandeden hebben we met een select gezelschap een trip naar de woestijn gemaakt. Daar heb ik deze foto genomen van een deel van de bemanning”, vertelt de fotograaf trots. “Heel tof deze prijs, ik mag niet klagen.” 

Daarnaast belandde de jonge fotograaf met tien foto’s op de derde plek in de categorie ‘Picture Story’. “Deze serie heb ik geschoten in Litouwen, waar we in juni waren voor de Pantserhouwitsers.” 

Sergeant-majoor Hille Hillinga, die vorig jaar ook in de prijzen viel, won de tweede prijs in de categorie ‘Illustrative’. “De winnende foto is er één die ik heb genomen tijdens een shoot met de commando’s. Met Photoshop heb ik het beeld nog mooier gemaakt. Dat is overigens ook de bedoeling van deze categorie.”

Ook kreeg Hillinga een Honourable Mention in de categorie ‘Pictorial’. Deze foto won geen prijs, maar is volgens de jury wel zo bijzonder voor een eervolle vermelding.

De winnende foto’s zijn te zien via deze link

Heren, gefeliciteerd met deze glansrijke overwinning!

Laagvliegen als voorbereiding op Mali

Twee C-130 Hercules transportvliegtuigen vliegen van 13 tot en met 25 april laag boven het noorden, zuiden en midden van Nederland. Dat is nodig om het droppen van parachutisten en ladingen te trainen. Met deze oefeningen bereidt de luchtmacht zich voor op een inzet in Mali, later dit jaar. 

Vanwege COVID-19 is het nog steeds niet of beperkt mogelijk in het buitenland te oefenen. Noodzakelijke voorbereidingen spelen zich daarom ook in Nederland af. Dit gebeurt dit keer onder de noemer ‘Orange Bull’. Deze oefening wordt voor een deel ook in het luchtruim boven België en Duitsland gehouden.

Een Hercules dropt 12 april parachutisten in de omgeving van Rotterdam. Dat gebeurt tijdens de oefening ‘Port Defender’, die tot 14 april duurt. Hierbij werken de Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht en antiterreureenheden nauw samen. Er zijn vliegtuigen, helikopters en grondeenheden bij betrokken. Behalve bij Rotterdam, wordt  ook geoefend boven de monding van de nieuwe Waterweg, de Maasvlakte en de Noordzee. 

Tijdens Deviant Dragon, van 12 tot en met 22 april, trainen ongeveer vijftig gevechtsvliegtuigen uit België, Denemarken, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten grootschalige luchtgevechten. Van maandag tot en met donderdag vliegen grote formaties één (middag)wave per dag. De toestellen komen vanaf hun eigen basis en trainen gezamenlijk boven de Noordzee en het oefengebied boven het noorden van ons land. Dergelijke trainingen zijn belangrijk om in coalitieverband te opereren, zoals eerder gebeurde bij het bestrijden van ISIS-doelen in Irak en Syrië.

De luchtmacht vliegt vrijwel dagelijks met jachtvliegtuigen, helikopters en transport- en tankervliegtuigen om bemanningen en squadrons inzetbaar te houden. Hierbij kan ook intensief worden geoefend met eenheden van bijvoorbeeld de marine of de landmacht. 

Bijzondere vliegbewegingen buiten het reguliere programma worden bij regionale media bekend gesteld, via deze link en op de officiële social mediakanalen van de luchtmacht. U kunt hier klikken om eventuele meldingen over geluidshinder of schade in te dienen. 

Grootschalige verplaatsing voor vertrek naar Amerika

Zo’n 1.200 voertuigen en containers en nog eens 54 Black Hawks, Chinooks en Apaches van een brigade van de 101st Airborne Division zijn onderweg naar de thuisbasis in Kentucky. Het  schip vertrok gisteren uit de Rotterdamse haven. 75 Nederlandse militairen zijn ingezet om het schip te laden, de zogenoemde Host Nation Support. 

De Amerikaanse eenheid keert huiswaarts na een verblijf van negen maanden in Oost-Europa. Daar maakte de brigade deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikanen trainden onder anderen met NAVO-partners. 

De landmacht plande en coördineerde de verplaatsing van het Amerikaanse materieel. Leden van de Nationale Reserve en een marine-duikgroep namen de bewaking en beveiliging in de haven voor hun rekening. De kisten vlogen via Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. De voertuigen en containers arriveerden over de weg. 

Bron: Defensie

Nederland en Suriname maken afspraken over defensiesamenwerking

Nederland en Suriname willen hun samenwerking op defensiegebied verder intensiveren. Minister Ank Bijleveld van Defensie zal daar in Paramaribo concrete afspraken over maken met haar Surinaamse ambtgenoot Krishna Mathoera.

De ministers spreken ook over de hervatting van jungletraining voor Nederlandse militairen en een samenwerking tussen de militaire academies van beide landen. Suriname heeft behoefte aan opleidingen en trainingen en hulp bij de ontwikkeling van het leger.

Suriname en Nederland werkten de afgelopen jaren wel samen, maar het presidentschap van Desi Bouterse stond een intensief traject in de weg. Sinds Santokhi in juli vorig jaar de scepter zwaait, is die samenwerking hersteld.

In de nieuwe relatie staat de defensiesamenwerking hoog op de agenda. Bijleveld is de tweede Nederlandse minister die Suriname bezoekt.

Bron: ANP

Honderdjarige scoort hit

Op je honderdste verjaardag nog een hit scoren op YouTube is niet iedereen gegeven. Maar Charlie Pallet, een Britse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, kreeg het voor elkaar.

De inwoner van Maidstone in het graafschap Kent hoorde dinsdag dat hij meer dan 28.000 pond heeft ingezameld voor zijn favoriete goede doel: de veteranenstichting Help For Heroes. Dat deed hij door zijn favoriete oorlogsnummer, ‘Keep Right On Till The End Of The Road’, op te nemen en online te zetten. Met daarbij de vraag of de luisteraars een donatie wilden doen aan het goede doel, dat oud-militairen zoals hij steunt. Klik hier voor het optreden van Pallet.

Bron: Help for Heroes

Vliegtuigwrak in Nieuwe Niedorp wordt geborgen

Als de gemeenteraad instemt, start naar verwachting eind mei de berging van een toestel van de Royal Air Force (RAF) in Nieuwe Niedorp (Noord-Holland).

De kist, een Vickers Wellington, stortte op 23 juni 1941 neer in het weiland aan de Kanaalweg 5, na beschoten te zijn door een Duitse nachtjager. In het wrak liggen naar alle waarschijnlijkheid de stoffelijke resten van vijf Tsjechische bemanningsleden. 

Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken geeft de mogelijkheid het wrak te bergen en de stoffelijke resten van de bemanning een laatste eervolle rustplaats te bieden. Dit geeft de nabestaanden duidelijkheid en rust over het lot van hun familieleden. 

Bron: Defensie 

Marechaussee stuit op auto vol hennepplantjes

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week op de randweg bij Schiphol twee mannen aangehouden op verdenking van de Opiumwet. In het voertuig waarin ze reden zijn 432 hennepstekken aangetroffen.

Het tweetal, van Macedonische en Bulgaarse afkomst, werd gecontroleerd ter hoogte van de luchthaven. De auto waarin zij reden bleek eerder ook al verband te houden met mogelijke betrokkenheid bij drugshandel.

Uit controle van het voertuig en de inzittenden bleek dat de mannen van 37 en 40 jaar, gekleed in tuinbroeken, diverse dozen met plantjes en zakken vol met potgrond vervoerden. De marechaussees roken een sterke geur van hennep en zagen even later dat in die dozen honderden hennepstekken zaten. Ook hadden ze zo’n tweehonderd liter potgrond en isolatiemateriaal bij zich. Het tweetal is aangehouden en wordt verder verhoord. 

Bron: Defensie

Nieuwe datum en Netflix-serie voor Invictus games

Nieuws rondom de Invictus Games deze week. Het sportevenement voor oorlogsveteranen met lichamelijke en psychische problemen is verplaatst naar volgend jaar. Daarnaast hebben de Engelse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle aangekondigd dat ze een serie over de sportwedstrijd gaan maken voor Netflix. 

De serie krijgt de naam ‘Heart of Invictus’ en wordt gemaakt door de nieuwe stichting van het koninklijke koppel. In de reeks staan verhalen centraal van enkele oud-deelnemers. 

De Invictus Games, die in Den Haag gehouden moeten worden, werden vorig jaar vanwege de pandemie verplaatst. Woensdag werd duidelijk dat ook 2021 geen optie is. De sportwedstrijd is daarom verplaatst naar april 2022. 

Bron: Defensie

Bundeswehr vaccineert ‘klokkie rond’

De Duitse strijdkrachten helpen mee om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen in Duitsland te vaccineren tegen het coronavirus. Sinds het Paasweekeinde bemenst de Bundeswehr een eigen locatie in de plaats Lebach in de deelstaat Saarland, waar 24 uur per dag wordt ingeënt. 

Bijna 110 militairen van de geneeskundige eenheden werken in een 3-ploegensysteem om hun 'prikdienst' uit te voeren. Per etmaal wordt gestreefd naar duizend vaccinaties.

Het gaat om een pilotproject. Volgens de Duitse autoriteiten is de Bundeswehr in staat om, als er genoeg vaccins zijn, 28 eigen centra in het hele land in te richten, om daar 'klokkie rond' te vaccineren. 

Minister-president van het Saarland Tobias Hans roemt de inzet van de Duitse strijdkrachten. “Dankzij de inzet van de Bundeswehr kunnen we bij het vaccineren nog meer snelheid maken en bieden we de mensen die ingeënt moeten worden meer flexibiliteit bij het maken van een afspraak.”

Bron: Bundeswehr. Foto: Sascha Jung

EU Battle Group afgelost

De Duits-Nederlandse Division Schnelle Kräfte en verschillende Nederlandse eenheden stonden de afgelopen negen maanden stand-by voor de Battle Group van de Europese Unie. Vorige week nam Italië deze gereedstelling over als leidende natie. 

Nederland leverde behalve de bijdrage aan het hoofdkwartier ook twee compagnieën van 11 Luchtmobiele Brigade, aangevuld met Apache en Chinook helikopters en een C-130 Hercules transportvliegtuig.

De leiding van de EU Battle Group wisselt in principe ieder half jaar, maar vanwege het coronavirus liep de aflossing dit keer vertraging op. Zodoende duurde de inzet drie maanden langer dan gepland. De eenheid is snel inzetbaar in een straal van 6.000 kilometer vanaf Brussel. De militairen kunnen worden ingezet bij oplaaiende conflicten maar ook voor humanitaire hulp.

Bron: Defensie.

Brandbom blijkt intact en gewapend

De ontstekers van de zeldzame brandbom die dinsdagmiddag is aangetroffen in het Hassinkbos bij Epse (regio Deventer), zijn intact en gewapend. “Dat betekent dat ze werken en op scherp staan”, verklaart majoor Roel van de Wiel namens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). 

De EOD werkt momenteel aan een plan om de bom, gevonden door een speurder met een metaaldetector, uit het bos te halen. Het verwijderen ervan is een klus van formaat. “De demontage is erop gericht om ontbranding van de fosfor en het weglekken van de hoofdlading te voorkomen. Dat is een substantie van verdikte benzine en diesel”, stelt Van de Wiel. Na de ontploffing veroorzaakt die mix een hardnekkige, felle brand die moeilijk te blussen is. “Als-ie afgaat, dan heb je in dit geval een grote kans op een bosbrand”, zegt de majoor. 

Hij benadrukt dat een bom die op openbaar terrein ligt altijd gevaarlijk is. “Deze bom staat nu niet op punt van exploderen, maar als er mensen in de buurt komen of eraan zitten is het wel erg gevaarlijk.”

De komende dagen legt de EOD 'de puzzel' over hoe ze de bom veilig weg uit het bos krijgt. Geen alledaags klusje. “De EOD is dagelijks bezig met het weghalen van munitie, onder meer uit de Tweede Wereldoorlog. Meestal gaat het om brisantgranaten en andere munitie. Een brandbom wordt maar zelden aangetroffen. Vorig jaar is er nog eentje gevonden in de buurt van Beek, in Montferland, maar die was gedeeltelijk leeggebrand. Een brandbom die nog volledig intact is, zoals in Epse, dat is wel heel bijzonder.”

In de oorlog hebben de Duitsers een brandstofdepot gehad in het Hassinkbos, dat daardoor een tactisch doelwit was. Dat er meer bommen in de omgeving van de gevonden brandbom liggen, valt zeker niet uit te sluiten. 

Bron: Gelderlander

Defensie keurt feest Carib af

Defensie heeft met afkeer gereageerd op een feestelijke bijeenkomst op Marinebasis Parera op Curaçao, vorig weekend.

In een verklaring laat de krijgsmacht weten het feest van afgelopen zondagavond af te keuren. “Dit is niet toegestaan in tijden van COVID en is ongepast gelet op de ernstige situatie waarin het eiland zich momenteel bevindt.”

Defensie houdt de operationele eenheden in het Caribisch gebied in zogeheten bubbels. Deze kleinere groepen hebben geen contacten met anderen, zodat zij dagelijkse werkzaamheden kunnen voortzetten. Zo wordt geprobeerd om de kans op besmetting te voorkomen. De marinebasis is de tijdelijke thuisbasis van zo’n eenheid. Ze wonen daar en hebben gemeenschappelijke ruimtes waar zij legaal met elkaar kunnen verblijven. Desondanks had de club geen toestemming voor een feest. Toen er overlast is gemeld heeft marechaussee de bijeenkomst direct beëindigd. 

Bron: Defensie

Muzikanten landmacht en Joshua Newton slaan handen ineen

Muzikanten van diverse orkesten van de Koninklijke Landmacht en zanger Joshua Newton zijn een samenwerking aangegaan en hebben de single ‘Liefde’ uitgebracht. 

Het resultaat is een rustig, Nederlandstalig nummer waarin de overeenkomsten tussen de militaire muziek en popmuziek worden gezocht. Maar ook de gelijkenissen tussen de liefde en het werk als militair staan centraal. Het idee achter de clip is om te benadrukken dat mensen elkaar nodig hebben, zeker tijdens deze pandemie. Muziek is daar een goed middel voor.

Het resultaat is een combinatie van strak georganiseerde, instrumentale klanken tegenover ongeorganiseerde creativiteit van de commerciële muziekindustrie. Het nummer is nu te beluisteren via Spotify, Youtube, Apple Music en Deezer. 

Bron: Defensie

Rode baret voor 120 nieuwe luchtmobielers

De uitreiking van de rode baret vormt traditiegetrouw het hoogtepunt van de opleiding tot luchtmobiel militair. Vorige week kregen 120 mannen en vrouwen na afronding van hun training het bijzondere hoofddeksel.

Bijzonder daarbij was dat het ging om cursisten van liefst drie verschillende opleidingen. Onder de nieuwe rode baretten ook drie vrouwen.

De opleiding eindigt altijd met een mars van 25 kilometer naar de Oranjekazerne in Schaarsbergen als afsluiting van de eindoefening Fearless Falcon. De ontvangst daar was aangepast aan de coronamaatregelen maar daardoor niet minder indrukwekkend, want de zwaar bepakte militairen marcheerden met muziek naar de paradeplaats. Daar werden ze toegesproken en kregen uit handen van brigadegeneraal Ron Smits, commandant van 11 Luchtmobiele Brigade de rode baret uitgereikt.

Bij de drie opleidingen die in één keer werden afgerond, ging het om de Voortgezette Algemene Kaderopleiding Luchtmobiel, de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel en de daarmee vergelijkbare opleiding Falcon Legion van 12 Infanteriebataljon. Dit bataljon verzorgde de opleiding van de voor de eenheid bestemde militairen zelf waardoor er meer plaats was in de AMOL-opleiding. 

Generaal Smits complimenteerde alle militairen die de zware opleiding met succes afrondden maar noemde de drie vrouwelijke militairen die de rode baret kregen toch nog even apart. "De afgelopen jaren heb ik de baret mogen uitreiken aan bij elkaar vier vrouwen. Nu aan drie dames in één keer". De commandant vroeg vanwege deze uitzonderlijke prestatie om applaus voor deze 'stalen vrouwen' zoals hij ze noemde. De plechtigheid werd afgesloten met de traditionele bierdouche.  

Bron: Defensie