Tekst Vanessa Strijbosch
Foto gemeente Arnhem/video: adjudant Richard Frigge

Het verhaal achter een ingenieus verdedigingsplan

Wat het uitbaggeren van een nagenoeg verlaten haven aan de Nederrijn wel niet kan teweegbrengen. Eén van de best bewaarde militaire geheimen van Nederland wordt hierdoor openbaar. De zogeheten ‘defensiehaven’ in de uiterwaarden van Arnhem wordt op dit moment onder handen genomen door de gemeente. Maar wat weinigen weten is dat deze plek in de jaren vijftig een strategische schakel vormde in de Nederlandse IJssellinie tegen de Sovjet-Unie.

De Defensiekant nam een kijkje bij dit ingenieuze verdedigingsplan, waarvan de stille getuigen zeventig jaar later zichtbaar worden. 

Verhalen komen tot leven

De gemeente Arnhem dook de geschiedenisboeken in en deed in samenwerking met het Gelders Archief onderzoek naar de defensiehaven. Het leverde een fraai ‘oral history’ project op, waarin diverse oud-militairen, die destijds aan de geheime opdracht werkten, aan het woord komen. Deze zijn hier terug te zien. Ook brengt de gemeente binnenkort een documentaire uit over de defensiehaven.