Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Jan Dijkstra

'Ik stond precies op het goede moment op de goede plek'

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Deze week is dat sergeant Jan Dijkstra, die tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten met zijn neus in de boter viel.

Over mijn meest bijzondere foto hoefde ik niet lang te denken; dat moest deze worden.

’Ik kende het land alleen van films en series’

Spektakel

Hij is genomen in de zogeheten Rainbow Canyon; een laagvlieggebied aan de westelijke grens van het Death Valley National Park in Californië. De Amerikaanse luchtmacht en marine oefenen hier geregeld, maar in de periode dat wij daar waren kon je er ook Nederlandse toestellen spotten. Testeenheden trainden hier met de, toen nog splinternieuwe, F-35-jachtvliegtuigen. Heel spectaculair natuurlijk. 

Wij legden contact met één van de Nederlandse vliegers en gevraagd of hij kans zag om die dag na zijn missie nog even door de Rainbow Canyon te duiken. Samen met twee collega’s stond ik daardoor op precíes het goede moment op de goede plek. Alles viel perfect samen. 

‘Hier kreeg ik wel even knikkende knieën van’

Knikkende knieën

Ik heb best wat vliegtuigen gezien, maar hier kreeg ik wel even knikkende knieën van. Het geweld dat er dan op je afkomt, ongelofelijk. We hadden toentertijd nog maar weinig beeld van de Nederlandse F-35, ze waren ‘m immers nog aan het testen in de Verenigde Staten. Dus onze trip was behalve tof ook nuttig. 

We wilden natuurlijk foto’s om in Nederland te presenteren. Dan voel je die druk wel even. Je hebt letterlijk een paar seconden om het gevechtsvliegtuig te fotograferen. Een kwestie van goede voorbereiding en een beetje geluk. 

Grote eer

Ik ben best vaak kritisch op mijn eigen foto’s. Dan had er voor mijn eigen gevoel tóch nog iets beter of anders gekund. Bij deze plaat heb ik dat niet. Hij is in mijn ogen perfect. Het lijnenspel, de kleuren. Het klopt. De foto is uiteindelijk breed opgepakt door allerlei media. Ook binnen Defensie hangt hij op verschillende plekken aan de muur. Een grote eer, zeker voor mij.

‘Nou ja, ik was gewoon een vliegtuigspotter’

Passie

Voordat ik als fotograaf bij het Mediacentrum Defensie aan de slag ging, werkte ik zestien jaar op Vliegbasis Leeuwarden. Niet geheel toevallig; al voor die tijd had ik een zwak voor vliegtuigen. Nou ja, ik was gewoon een vliegtuigspotter. Met die interesse ben ik bij de luchtmacht gegaan en die passie is alleen maar gegroeid. Dat ik daar middenin Death Valley boven op de ‘geboorte’ van de Nederlandse F-35 stond, is voor mij dus extra bijzonder. 

De luchtmacht heeft een speciaal plekje in mijn hart en dat zal altijd zo blijven.