Tekst kapitein Jessica Bode
EOD meermaals in actie
De Explosieven Opruimingsdienst is afgelopen week meermaals ingezet vanwege gevonden explosieven en een verdacht pakketje.
Het begon zondagmiddag op Amsterdam Centraal, waar op spoor 15-B een pakket met gevaarlijke stoffen zou liggen. De EOD concludeerde een paar uur later dat het loos alarm was. Een dag later kwam de opruimingsdienst in actie vanwege de vondst van een explosief bij een kledingwinkel in de Amsterdamse Bijlmer. Het zat volgens een getuige vast aan het rolluik van de zaak. De EOD controleerde het explosief en nam het me voor onderzoek.
Zondag was de EOD ook al uitgerukt voor een explosieve vondst in Almere. Volgens de media zou er een verband zijn tussen die vondst en die van maandag in de Bijlmer. Of er daadwerkelijk een verband tussen beide incidenten is, werd niet door de politie bevestigd. Het explosief in Almere werd eveneens meegenomen voor onderzoek.
Bron: Defensie. Foto: ANP
Russen militairen overleden door fout schietstoel
Drie bemanningsleden van een Russische Tu-22 bommenwerper zijn om het leven gekomen, nadat door een technische storing hun schietstoelen werden geactiveerd. Dat gebeurde terwijl de kist nog op de startbaan stond, tijdens een training op de militaire vliegbasis Sjaykovka ten zuidwesten van Moskou.
De schietstoelen gingen af toen de motoren op de grond startten kort voor het opstijgen. De inzittenden schoten metershoog de lucht in. Maar die hoogte was onvoldoende voor een volledige ontplooiing van de parachutes. De bemanningsleden overleden ter plekke aan hun verwondingen. Het toestel is volgens Russische media in brand gevlogen. Het vierde bemanningslid, dat in het gevechtsvliegtuig achterbleef, overleefde het drama.
Anders dan bijvoorbeeld de F-16 of F-35 beschikt het Russische toestel niet over een zogenoemde zero-zero schietstoel. Die stelt vliegers in staat hun vliegtuig per schietstoel te verlaten, ook al staat het nog op de grond. Bij de Tu-22 gaat het om een strategische bommenwerper die oorspronkelijk in de jaren zestig is ontwikkeld.
Bron: NOS
Hawk neergestort
Twee vliegers van een Britse Royal Navy-jet zijn gistermorgen met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze met de schietstoel uit hun haperende Hawk T1 waren gesprongen. Het toestel kwam neer in een veld in dun bevolkt gebied.
Het incident gebeurde nabij het plaatsje Helston in het graafschap Cornwall. Het toestel van 736 Naval Air Squadron was net vertrokken van vliegbasis RNAS Culdrose voor een oefening.
De Hawk T1 is een snelle jet met twee zitplaatsen die voornamelijk wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden. Het toestel wordt vooral ingezet bij gesimuleerde scheepsaanvallen op schepen van de Royal Navy. De kist staat op de nominatielijst om de komende jaren met pensioen te gaan.
Bron: Defensie
Oslo stopt verkoop Rolls-Royce-dochter aan Rusland
Noorwegen verbiedt de verkoop van het bedrijf Bergen Engines, het dochterbedrijf van Rolls-Royce dat ook onderhoud aan motoren van marineschepen pleegt, aan Rusland. Volgens de Noorse minister van Justitie levert de verkoop teveel risico's op voor de nationale veiligheid.
Volgens Noorwegen is de technologische kennis van Bergen Engines van militair strategische waarde voor Rusland. In februari maakte Rolls-Royce bekend het Noorse dochterbedrijf van de hand te willen doen aan TMH, een fabrikant van treinlocomotieven en ander materieel voor spoorvervoer. De verkoop van Bergen Engines had 150 miljoen euro moeten opbrengen.
Bron: ANP
Opknapbeurt voor Amerikaanse opslag Eygelshoven
Defensie investeert 38 miljoen euro in een opknapbeurt van het militair complex in Eygelshoven in Zuid-Limburg. Het gaat om de opslagplaats van het Amerikaanse leger 'Army Prepositioned Stocks' Eygelshoven.
In Eygelshoven staan 765 Amerikaanse voertuigen zoals Hummers, grondverzetmachines en transportvoertuigen. Ook liggen er ruim 6.500 onderdelen opgeslagen. Bij de opknapbeurt wordt gekeken naar verbetering en uitbreiding van de opslagfaciliteiten en de verbetering van de aansluiting op het spoornet. Ook worden de werk- en leefomstandigheden van het Nederlandse personeel verbeterd. De opknapbeurt is nodig omdat de Amerikanen vaker en intensiever gebruik willen maken van het complex. Het is - na een tijd niet gebruikt te zijn - sinds 2016 weer in gebruik voor het Amerikaanse leger.
De investering is in lijn met het Nationaal Plan Militaire Mobiliteit, stelt defensieminster Bijleveld. “Nederland draagt hiermee bij aan haar rol als ‘Gateway to Europe’. Nederland is hét doorvoerland voor NAVO-bondgenoten van buiten de EU zoals Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk.”
Bron: Defensie
Graven KNIL-militairen krijgen beschermde status
De gemeente Tiel heeft als eerste gemeente in Nederland besloten de graven van overleden Molukse KNIL-militairen een aparte, beschermde status te geven.
Dat maakte de burgemeester van de Betuwse gemeente bekend tijdens de herdenking van het feit dat de eerste Molukkers zeventig jaar geleden, op 21 maart 1951, in Nederland arriveerden.
Als gevolg van dit besluit hoeft de familie van een overleden Molukse KNIL-militair of diens vrouw geen grafrechten te betalen. Ook worden de graven niet geruimd, behalve wanneer de familie dat wil.
De gemeente zorgt samen met de Molukse gemeenschap in Tiel voor het onderhoud van de graven. Volgens Vic Mailoa, één van de initiatiefnemers, gaat het om 65 graven van militairen en hun partners.
Bron: De Gelderlander
Belgen nemen bewaking luchtruim weer over
De bewaking van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg wordt weer uitgevoerd door Belgische F-16's. De toestellen van vliegbasis Volkel namen deze taak tijdelijk over, omdat de Belgische toestellen gecontroleerd moesten worden voor ze weer mochten vliegen. Dat is gebeurd en sinds eind vorige week zorgen de Belgen weer voor onze luchtverdediging.
De controle van de Belgische F-16's was nodig na een incident op 11 februari, toen een toestel bij de start motorproblemen kreeg. De kist kon veilig landen, maar alle Belgische F-16's moesten worden gecontroleerd. Het probleem deed zich niet voor bij Nederlandse toestellen.
Bron: Defensie
Marine escorteert Russische schepen
Het fregat Zr.Ms. Van Speijk heeft deze week op de Noordzee drie Russische oorlogsschepen begeleid tijdens hun tocht door de Nederlandse exclusieve zone. Volgens een woordvoerder van de marine heeft het fregat de Russen gevolgd op “gepaste afstand maar duidelijk waarneembaar.”
Bij de schepen ging met om twee landingsschepen van de Ropucha-klasse, de Konopoga en de Aleksandr Otrakovsky en het ondersteuningsschip Vikr van de Sliva-klasse. De Russische schepen voeren naar het zuiden. Het is de vijftiende keer in een jaar tijd dat zij door de Noordzee varen.
Bron: Defensie
Amerika trekt zich niet alleen terug uit Afghanistan
De Verenigde Staten trekt zich niet eenzijdig terug uit Afghanistan. Dat verklaart de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Bliken. “We gaan samen met onze bondgenoten als de tijd daarvoor rijp is”, zei hij bij overleg met de NAVO-partners in Brussel.
Voormalig president Donald Trump besloot eerder om ‘zijn’ troepen uit Afghanistan terug te halen, zonder daarover de bondgenoten te raadplegen. Antony Blinken en zijn president Joe Biden zijn het daar niet mee eens en vinden het nu nog niet veilig genoeg in Afghanistan.
Sinds zijn presidentschap haalt Amerika de banden met de NAVO-partners weer aan. In Brussel verklaarde Blinken dat hij aanwezig is voor overleg met de bondgenoten en hen zal bijpraten. “Maar belangrijker nog, ik kom hier luisteren en raadplegen.”
Bron: Defensie