Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Cinthia Nijssen

‘Ik wilde iets goeds doen met mijn fotografie’

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Deze week vertelt sergeant Cinthia Nijssen over haar ‘eerste keer’ in Schotland. 

‘Ik was zó trots dat ik daar als fotograaf en militair liep’

Deze foto blijft bijzonder. Ik vind het een gave plaat en het was mijn eerste trip als militair fotograaf. Ik herinner me dat ik dat best spannend vond. 

Als klein meisje zei ik al tegen mijn ouders dat ik iets goeds wilde doen met fotografie. Iets terug doen voor mensen of oorlogsgebieden in. Ik wist helemaal niet dat er binnen Defensie ook fotografen werkzaam waren. Uiteindelijk stuitte ik op de vacature van het Mediacentrum Defensie en ben ik het geworden! Ik rondde in maart 2019 mijn initiële opleiding af bij de Koninklijke Luchtmacht en kon direct aan de slag. 

‘‘We hadden de hele week zon, een unicum’

Uitdaging

Samen met een mediateam reisde ik af naar Schotland waar diverse infanterie-eenheden oefenden. Sergeant-majoor Gerben van Es, één van onze senior fotografen, begeleidde mij tijdens deze trip. Heel fijn. Ik was als militair fotograaf nog nieuw en onervaren. Ik had bijvoorbeeld geen idee hoe ik een vliegticket moest aanvragen via het computersysteem van Defensie of hoe ik met al die cameraspullen in mijn handbagage door de beveiliging op Schiphol zou komen. 

Ook tijdens een opdracht komt er van alles op je af. Hoe ga je met de collega’s om? Hoe realiseer je al hun wensen naar een foto? En hoe krijg je ze zover dat ze doen wat jij voor ogen hebt, zonder dat je ze stoort in hun werk? Best een uitdaging. 

Groot succes

Met Gerben naast me voelde ik me een stuk zekerder. Hij heeft me absoluut goed op weg geholpen. Ik was zó trots dat ik daar als fotograaf en militair liep. De trip was een groot succes. Niet alleen hadden we de hele week zon, een unicum in de heuvels van Schotland, ik haalde er ook nog eens deze plaat uit. Eigenlijk onverwacht. 

‘Het urban-achtige, dat rauwe, vind ik goed passen’

Lijnenspel

Ik stond bovenin de hal om de drone van onze cameraman in de gaten te houden. Met een schuin oog zag ik die mannen aan komen lopen en besefte dat dat ook een leuk beeld zou opleveren. Half-half ben ik tussendoor foto’s gaan schieten. Vaak zijn dat juist de momenten dat je er tof beeld uit haalt. Zo ook nu. Er zit lijnenspel in, dat maakt je beeld. En het urban-achtige, dat rauwe, vind ik goed bij die militairen passen. 

Ik weet zeker dat deze foto in mijn mapje met favoriet werk blijft staan. Om het resultaat, maar zeker ook om de ervaring.