Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Cristian Schrik

‘We moesten zo snel mogelijk wegwezen’

Beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Vandaag: sergeant Cristian Schrik , die op het nippertje een gedenkwaardig moment vastlegde. 

“Ik zou samen met cameraman sergeant-majoor Henry Westendorp in maart 2020 een dikke twee weken aansluiten bij de oefening Cold Response. Een grote winteroefening in het noorden van Noorwegen, gericht op het opereren in Arctische omstandigheden.

‘Elk bedje was bezet én nodig’

Op het moment dat wij daar aankwamen, waren de eerste coronabesmettingen in Nederland een feit. Niemand wist alleen nog hoe ernstig het was. We stapten in het zuiden van Noorwegen aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt en zetten koers naar het uiterste noorden. Een onwijs mooie tocht.

In de buurt van Harstad hoorden we dat het coronavirus zich een stuk sneller verspreidde dan we aanvankelijk dachten. Sterker nog, een aantal Noorse militairen bleek besmet. De Noorse Commandant der Strijdkrachten legde direct de hele oefening stil. De grenzen van het land gingen op slot en eigenlijk kwam het erop neer dat we allemaal zo snel mogelijk weg moesten wezen. We trainden daar met verschillende nationaliteiten dus dat was best een logistieke uitdaging. 

‘De boel was compleet uitgestorven’

Lockdown

Zr.Ms. Johan de Witt zou met mariniers aan boord terugvaren naar Nederland. Elk bedje was bezet én nodig. Daarom besloten Henry en ik om van boord te stappen en commercieel terug te vliegen, maar alle vluchten werden gecanceld. We zaten drie dagen vast in ons hotel in Bardufoss en uiteindelijk konden we, twee uur voor het Noorse luchtruim werd gesloten voor al het internationale vliegverkeer, mee naar Oslo om van daar door te vliegen naar Schiphol. 

‘De foto staat symbool voor het begin van een gekke periode’

Een bizarre gewaarwording als je net uit de middle of nowhere komt. Alle winkeltjes en restaurants op de vliegvelden waren dicht, de boel was compleet uitgestorven. Op Schiphol bleek het niet anders. Het virus greep inmiddels rap om zich heen. Vlak na thuiskomst ging ook Nederland in lockdown.

Symbool

Uiteindelijk hebben we dus een week van Cold Response meegemaakt. In die dagen hebben we gelukkig een hoop mooie dingen kunnen doen. Deze foto staat voor mij toch een soort symbool voor het begin van een gekke periode. Daarnaast ben ik er ook gewoon trots op. Het noorderlicht, de Johan de Witt, die jongens op de brug, de kleurcombinatie. De sfeer klopt. 

Er zijn mensen die een godsvermogen betalen om het Noorderlicht te kunnen zien. Dat je zoiets dan meemaakt tíjdens je werk is toch prachtig?”