Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant Cinthia Nijssen
“Aanpassingen niet hard, maar keihard nodig”
Als stap in een grootscheeps landelijk renovatieproject zijn op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot, basis van 13 Lichte Brigade, de deuren van de gerenoveerde legeringsgebouwen opengezwaaid. De accommodatie was al sinds december in gebruik, maar door corona moest de formele opening worden uitgesteld.
Hoe zit dat met dit opknapproject? Vijf vragen aan projectleider Ruud Boeije, vastgoedadviseur van Defensie Vastgoed Management.
1. Wat is dit voor een project?
“Door het hele land wordt de binnenzijde van vrijwel alle gebouwen verbeterd. Muren en plafonds worden geverfd en vloerbedekkingen, verlichting, woonkamers en pantry’s zo nodig vernieuwd. Slaapkamers en andere vertrekken krijgen nieuw meubilair.
Net als in Oirschot zijn ook de legeringsgebouwen op de kazernes in Wezep en Amersfoort intussen klaar. In Schaarsbergen verrijst op dit moment tijdelijke legering, om zo het bestaande gebouw op te kunnen knappen. Dit jaar volgen nog eens veertig gebouwen op verschillende locaties.”
2. Wat was de aanleiding voor het project?
“Na een inventarisatie van 295 gebouwen op 48 defensielocaties in 2018 , bleek de situatie in driekwart van de gevallen schrikbarend. Aanpassingen waren niet hard, maar keihard nodig. De meeste gebouwen dateren uit de jaren 70 en 90 en zijn door een gebrek aan financiële middelen lange tijd niet onderhouden. Sommige waren vanwege hun slechte staat zelfs al gesloten. Er werd wel onderhoud gepleegd, maar dat was vooral op de buitenkant gericht.
Binnen was overal lange tijd niet meer geschilderd en in sommige gevallen lag de vloerbedekking er al 25 jaar. Veel meubilair verkeerde in een slechte, om niet te zeggen deplorabele staat. Daarom kochten militairen in veel gevallen zelf maar wat zitbanken in een kringloopwinkel. Op basis van de inventarisatie presenteerde het Defensie Ondersteuningscommando in 2020 het Project Verbeteren Defensie Legering.”
‘De situatie bleek in driekwart van de gevallen schrikbarend’
‘De gebouwen moeten voor iedereen een soort thuis vormen’
3. Waar draait het vooral om in deze opknapbeurt?
“Dat de binnenslapers, veelal manschappen en kaderleden, ervan profiteren. Het komt er allemaal uit te zien zoals zij thuis ongeveer gewend zijn. De gebouwen moeten voor iedereen als een soort thuis voelen. Zij verblijven immers al snel vijf dagen per week op de kazerne.”
4. Hoe lang duren de renovaties?
“Het kost zo’n vier tot vijf maanden om een legeringsgebouw op te knappen. We werken gestaag door. Als er voldoende geld beschikbaar blijft, hopen we het gehele project over vijf jaar klaar te hebben. Je moet ook niet alles in één keer willen doen. Als je per kazerne aan niet meer dan een of twee gebouwen tegelijk werkt, houd je overzicht.
‘De mannen en vrouwen komen er prima bij te zitten’
5. En, tevreden over het tot nu toe bereikte resultaat?
“Ja, het is een échte verbetering. De mannen en vrouwen komen er prima bij te zitten. In de eigentijdse, frisse legering kunnen ze zich goed thuis voelen. Oké, de kranen zijn niet van goud, maar alles voldoet aan de behoeften.”