Tekst kapitein Jessica Bode
Brief matroos 77 jaar na dato bezorgd
Een briefkaart die tijdens de Tweede Wereldoorlog door een Britse rekruut van de Royal Navy naar zijn familie werd gestuurd, is 77 jaar later bij zijn toenmalig ouderlijk huis bezorgd.
Bill Caldwell, destijds achttien jaar, schreef op de ansichtkaart over zijn eerste trainingsweek op HMS Raleigh. De kaart werd vrijdag 12 februari bezorgd en is volgens Royal Mail waarschijnlijk onlangs opnieuw gepost. Op de voorkant is een afbeelding te zien van soldaten die langs het genoemde schip marcheren. Het poststempel vermeldt 'Plymouth 1943'. Matroos Caldwell was in juni 1944 op een mijnenveger actief tijdens D-Day.
Caldwell stierf in 1996, maar er woont nog altijd familie van hem op het adres waar de kaart is bezorgd. Zijn (zes) kinderen waren 'verrukt' om na al die jaren een glimp van het leven van hun vader te mogen ontvangen.
Hoe het kan dat de brief zoveel jaar na dato alsnog is bezorgd is onbekend. Het kan zijn dat de brief ergens is opgedoken en alsnog op de bus is gedaan.
Bron: The Daily Mail
Raketaanval vliegveld Erbil: Nederlanders ongedeerd
Bij de Iraakse plaats Erbil is maandagavond een aantal raketten ingeslagen. Hierbij werd een burger gedood en raakten verschillende burgers en een Amerikaanse militair gewond. De 120 Nederlandse militairen aldaar bleven ongedeerd.
De inslagen vonden rond acht uur 's avonds plaats, ze werden wel waargenomen door de Nederlanders, maar die bleven verder buiten schot. De aanval vond plaats op Erbil International Airport. De Nederlandse militairen vormen daar een force protection. De luchthaven is een belangrijk knooppunt voor de anti-ISIS coalitie in Noord-Irak.
Bron: Algemeen Dagblad
Lichaam overleden marinier terug naar Nederland
Het lichaam van de zaterdag overleden sergeant-majoor van de mariniers Ben Kooyman (42) is deze week naar Nederland gerepatrieerd. Uit voorlopig onderzoek bleek dat Kooyman op oefening in Noorwegen stierf aan een acute hartaanval.
Na de landing van het vliegtuig werd het lichaam van Kooyman overgedragen aan zijn nabestaanden. Collega’s namen een dag eerder afscheid van hun collega. Dat gebeurde met een militaire ceremonie op Camp Orange.
Kooyman was in Noorwegen voor de wintertraining van 1st Marine Combat Group. Hij was assault engineer van het 14e Combat Support Squadron. “Ben was een zeer geliefd collega, een vrolijk mens en werd gerespecteerd om zijn professionele houding als marinier en senior-instructeur”, meldt de marine. “Wij verliezen een fantastische collega. Voor alle dierbaren van Ben heel veel sterkte en kracht gewenst in deze moeilijke tijden.”
Bron: Defensie
Studenten helpen Defensie met ontwikkeling nieuw voedselconcept
Defensie schakelt de hulp in van de Wageningen University & Research (WUR) voor de ontwikkeling van voedzamere en smakelijkere maaltijd voor militairen.
De opdracht aan de studenten: help ons een nieuw concept te ontwikkelen waarmee soldaten voedzame en gezonde maaltijden kunnen krijgen met voldoende calorieën. Daarnaast werd gevraagd om mee te denken hoe voedsel snel en eenvoudig vervoerd en gepresenteerd kan worden. Ook het snel opwarmen, verdelen en opdienen is een vraagstuk.
In totaal gaan 68 studenten de uitdaging aan. Van hen zijn veertig afkomstig van de WUR, de rest van de Eindhoven University of Technology en de Universiteit Utrecht.
Bron: Defensie
Mobilisatie-Oorlogskruis voor soldaat Rugebregt
In Jakarta is het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt aan de zoon van soldaat Michiel Rugebregt. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet in de strijd tegen de Japanners in het toenmalige Nederlands-Indië. Hij kwam hierbij op 28 februari 1942 om het leven.
Michiel Jacobus Filip Rugebregt werd in 1908 geboren op het Molukse eiland Haruku. Toen de oorlog uitbrak ging hij samen met vier broers en zijn vader in dienst bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Wanneer de strijd zich na de Japanse aanval in januari 1942 verplaatst naar Makassar, sneuvelt Michiel op 33-jarige leeftijd. Hij laat een vrouw en zes kinderen achter.
De onderscheiding werd uitgereikt door kapitein-ter-zee Cor Kuiper, de defensieattaché op de Nederlandse ambassade. De ceremonie was eigenlijk al in 2020 gepland, maar kon toen niet doorgaan in verband met corona. Het Mobilisatie-Oorlogskruis wordt toegekend aan militairen die tussen april 1939 en september 1945 in dienst zijn geweest.
Bron en foto: Defensie.
Een derde Amerikaanse krijgsmacht wil geen coronavaccin
Een derde van de Amerikaanse krijgsmacht weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, hebben functionarissen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie gezegd. Omdat de huidige coronavaccins alleen noodgoedkeuring hebben gekregen van de toezichthouder FDA, zijn Amerikaanse militairen niet verplicht om de prik te laten zetten.
Majoor-generaal Jeff Talafierro deelde de cijfers over vaccinweigering in het leger in een hoorzitting in het parlement. "Ongeveer twee derde accepteert een vaccin", zei hij, waarbij hij waarschuwde dat het ging om voorlopige onderzoeksdata. Een woordvoerder van het Pentagon liet weten dat er geen gedetailleerde informatie voorhanden is over de vaccinaties binnen de krijgsmacht, maar dat er tot dusver zeker 916.500 doses zijn toegediend.
Het weigeringspercentage komt ruwweg overeen met dat van de algehele bevolking, voegde de woordvoerder daaraan toe. "Wij zijn in het leger min of meer een afspiegeling van de bevolking", aldus de zegsman.
De meeste vaccins zijn verplicht voor militair personeel, maar voor coronavaccins wordt voorlopig nog een uitzondering gemaakt omdat die nog niet permanent en regulier zijn goedgekeurd. Volgens de Pentagon-woordvoerder zullen tegen het einde van deze week toch zeker een miljoen militairen een vaccin toegediend hebben gekregen.
Bron: CBR
Militaire ruimen sneeuw in Münster
De sneeuw mag dan weer verdwenen zijn, maar de hevige sneeuwval heeft wel indruk gemaakt. Ook in Münster, de Duitse plaats waar het hoofdkwartier van 1 (German/Netherlands) Corps is gevestigd. De staf van het Support Battalion van het korps kwam in actie om de stad (deels) te bevrijden van de sneeuwlast.
Samen met de Bundeswehr hielpen de militairen van het Support Battalion de wegen in Münster sneeuwvrij te maken. Op die wegen was een dikke ijslaag ontstaan die, voordat het ijs aan de kant geschoven kon worden, eerst losgemaakt moest worden. Het werk leverde de gemeente Münster ijsvrije straten op, voor de militairen van 1GNC was het niet alleen een dankbare klus, maar ook een leuke want het leidde tot leuke contacten met de bewoners die zorgden voor koffie, koek en fruit. Kinderen kwamen helpen met kleine zandbakschepjes.
Bron en foto: Defensie
OM: 'Twee fraudebestrijders KMar en OM deden aan omkoping'
Een zestigjarige ex-fraudebestrijder van de Koninklijke Marechaussee (KMar) en een 57-jarige ex-fraudebestrijder van het Openbaar Ministerie (OM) hebben onder een hoedje gespeeld om met hun bedrijfjes te verdienen aan opdrachten van de marechaussee.
Dat vindt de officier van justitie, die maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem tachtig uur werkstraf en 3000 euro boete eiste tegen de ex-marechaussee.
Ook noemt de aanklager het ‘bizar’ dat de rechtbank in Utrecht de 57-jarige voormalig OM-medewerker op 10 oktober 2019 heeft vrijgesproken van omkoping. Tegen hem was toen zestig uur werkstraf en 1500 euro boete geëist.
Bron: ANP
Militairen bewaken grenzen Tirol
In de Oostenrijkse provincie Tirol helpt het leger de politie bij het uitvoeren van grenscontroles. Tirol is in normale tijden enorm populair bij toeristen. Echter, in verband met de coronacrisis zijn er nu reisbeperkingen ingevoerd.
Militairen ondersteunen de civiele autoriteiten al langer op verschillende terreinen, zoals bij de test- en vaccinatielocaties of bij het bron- en contactonderzoek. Nu zijn er in Tirol 44 controleposten ingericht om er met name voor te zorgen dat reizigers de provincie alleen kunnen verlaten nadat ze negatief zijn getest. Doel van deze maatregelen is te voorkomen dat de Zuid-Afrikaanse variant zich verder verspreid in Europa. In Tirol zijn al honderden besmettingen met deze variant van het COVID-19 vastgesteld.
In totaal worden 376 militairen ingezet bij de controles in de provincie. Ze worden voorafgaand aan hun inzet niet alleen getest, maar ook bijgeschoold over de juridische aspecten die bij de controles van belang zijn. De plaatsvervangend militair commandant in Tirol, kolonel Gerhard Pfeifer, wenste zijn mannen en vrouwen veel succes bij hun bijzondere missie. "Ik verwacht van u dat u zorgvuldig controleert en daarbij altijd vriendelijk, hoffelijk en doelgericht handelt." De militairen zijn deels afkomstig uit Tirol zelf, maar voor een deel ook uit de andere provincies.
Bron: Bundesheer.at. Foto: Bundesheer/Martin Hoerl.
Marechaussee wil drones inzetten tegen mensensmokkelaars
De Koninklijke Marechaussee wil drones gaan inzetten bij de grensbewaking en andere opsporings- en beveiligingszaken, zegt majoor Robert van Kapel in een gesprek met De Telegraaf.
“Dit is een van de innovatieve werkwijzen die we kunnen gebruiken om de controles nog effectiever te maken in onze strijd tegen mensensmokkel. Maar ook ’traditionele’ methoden zoals de inzet van onze opsporingsambtenaren en de speurhond blijven belangrijk.”
De op afstand bestuurbare toestellen worden met een infraroodcamera uitgerust en kunnen bijvoorbeeld boven vrachtwagens en containeropslagplaatsen vliegen om vreemdelingen te detecteren die zich verstopt hebben. “Goede informatie is essentieel in het kat-en-muisspel met de mensensmokkelaars, die letterlijk en figuurlijk alle grenzen overschrijden”, aldus Van Kapel.
Bron: ANP