Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Stad en land

Andrew Rep stuurde deze sfeervolle plaat van een klasje deelnemers aan de Eerste Maritieme Militaire Vorming. Op hun, naar zijn zeggen, ‘zwarte Cadillacs’ liepen zij de zogenoemde middenmars door Den Helder. De route is twaalf kilometer lang en voert door stad en land. 

Hazewind

Soldaat-1 Wessel Zuijderduin zette de compagniesoefening Hazewind op de gevoelige plaat. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak traint de eenheid in een nieuwe voorwaartse samenstelling. Daarbij wordt samengewerkt met 111 en 112  Pantsergeniecompagnie. Beide eenheden zijn ook van de partij tijdens de uitzending van 44 Pantserinfanteriebataljon naar Litouwen dit jaar. Het oefendoel in de verte werd overigens succesvol ingenomen.  

Wat een power

Ook dit beeld werd geschoten tijdens de oefening Hazewind.

Off road

Met een laagje poedersneeuw ziet het beeld van een off road Boxer er nog spectaculairder uit. Bert van der Linden drukte op het juiste moment af bij het passeren van dit imposante pantserwielvoertuig van 13 Lichte Brigade, vorige week op de Oirschotse Heide. 

Tank in a bag

Korporaal-1 Marcel Veenman stuurde ook een foto in van een doelwit voor de recente TAC EW training van het Defensie Helikopter Commando. Deze zogenoemde Tank In A Bag is een object dat de Groep Luchtmacht Reserve gebruikt bij het uitbeelden van oefendoelen voor de Apache gevechtshelikopter. Helaas voor fotograaf Veenman ging de missie vanwege slecht weer niet door. En dus mocht hij op de Ermelose Heide zijn doel onverrichter zake laten leeglopen. 

Ludieke actie

Een van onze fotografen, sergeant Cinthia Nijssen, legde de ludieke ingebruikname van het nieuwe bedrijfsrestaurant op de Johan Willem Frisokazerne in Assen vast. Directeur Paresto Dirk Uittenbogaard en commandant van huiseenheid 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Stoottroepen luitenant-kolonel Pieter Grijpstra verrichtten de opening met grof geschut. 

In- en uitstappen

Regen en wind houden Manolito Jaarsma niet af van het nemen van prachtige foto’s. Kou en sneeuw deren hem ook niet, getuige dit sfeervolle beeld van een Cougar van 300 Squadron. Samen met collega’s van 11 Luchtmobiele Brigade beoefende de bemanning op de Arnhemse Heide de in- en uitstap procedures. Na afloop van de training deed de heli nog een landing met white out.

Uit de oude doos

Tijdens de recente Tactical Electronic Warfare Training (TAC EW) van het Defensie Helikopter Commando bleken ook oefendoelen uit de oude doos heel bruikbaar. Op de Ermelose Heide trof Martin Bos een Bofors 40L70 luchtdoelgeschut aan, bemand door vrijwilligers van de Stichting Mobiele Artillerie. Dit stuk heeft geen motoren of elektronica aan boord en is daardoor moeilijk vanuit een helikopter met warmtebeeld-apparatuur waar te nemen.