Tekst ritmeester Charlotte Snel
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

'Je maakt constant schetsen in je hoofd'

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. We trappen af met sergeant-majoor Gerben van Es die in de totale chaos na orkaan Matthew op Haïti een memorabel moment wist vast te leggen. 

“Samen met een cameraman en redacteur was ik in het najaar van 2016 bij een drieweekse oefening van het Korps Mariniers in de Verenigde Staten. Net voor we terug zouden vliegen bereikte ons het bericht dat er een enorme orkaan op Haïti afstevende. Met de hele club zijn we direct vanuit de VS die kant op gevlogen. Nederland stuurde in de tussentijd vanaf Curaçao twee marineschepen, Zr. Ms. Holland en Zr. Ms. Pelikaan, naar het getroffen gebied. 

Alle hens aan dek

Vooropgesteld: je wilt natuurlijk niet dat zoiets gebeurt. Maar áls het gebeurt, wil je daar als fotograaf bij zijn. Het was letterlijk alle hens aan dek. Mariniers, genisten van de landmacht, artsen, verpleegkundigen. Iedereen hielp mee. 

‘Als zoiets gebeurt, wil je daar als fotograaf bij zijn’

Ik ben als militair fotograaf vaker op uitzending geweest, maar dit was mijn eerste noodhulp missie. Het grote verschil zit ‘m in de voorbereiding. Toen ik naar bijvoorbeeld Uruzgan ging, wist ik van tevoren dat ik zes maanden van huis zou zijn. De inzet in Haïti was plotseling en voor onbepaalde tijd. We belandden van de ene op de andere dag in een totale chaos. Dan is het een kwestie van meteen handelen. 

Schetsen

Natuurlijk help ik op zo’n moment mee waar ik kan. Ik heb water uitgedeeld, wat hulp aan collega’s verleend. Maar uiteindelijk ben ik daar om te fotograferen en de gebeurtenissen over te brengen aan de rest van de wereld. Die scheiding kan ik gelukkig goed maken.

‘Het verhaal moet kloppen in beeld’

Ik ben alles gaan observeren wat er om me heen gebeurde. Het verhaal moet kloppen in beeld. Als reportagefotograaf maak je constant schetsen in je hoofd. Ik heb een idee welke kant ik op wil en ga net zolang door tot ik het gewenste resultaat bereik. 

Timing

Van tevoren wist ik dat dit een mooie foto zou worden. Die golf rolt mijn kant op, in de verte nadert een onweersbui. Je ziet Zr. Ms. Holland liggen én de samenwerking tussen onze mariniers en de lokale bevolking komt naar voren. Alles klopt gewoon. Het was alleen nog even spannend of ik het qua timing zou redden. Een paar seconden later en die golf had mij én mijn camera omver gespoeld. Maar alle stukjes van de puzzel vielen gelukkig precies in elkaar. 

‘Van tevoren wist ik dat dit een mooie foto zou worden’

De foto is toentertijd gepubliceerd in een van onze Defensiemagazines en hij is door de voorronde van de Zilveren Camera gekomen. Qua aandacht vanuit andere media viel het na de orkaan in Haïti wat tegen. Misschien toch een ver-van-mijn-bed-show voor veel mensen? Een jaar later was ik op Sint-Maarten na orkaan Irma en die foto’s zijn wel breed opgepikt. Zo gaat dat. Ik kijk in ieder geval, ruim vier jaar na dato, nog altijd met een goed gevoel naar deze plaat!”

Paspoort