PC-7 lesvliegtuigen vervangen

Defensie neemt over zeven jaar afscheid van de Pilatus PC-7 Turbo Trainer. De verwachting is dat in 2027 het maximaal aantal vlieguren dan wel het maximaal aantal landingen is bereikt. 

De Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) maakt al sinds 1988 gebruik van de PC-7. De toestellen ondergingen vanaf 2013 nog onderhoud om inzetbaar te blijven. Er wordt nog onderzocht op welke manier de PC-7 wordt vervangen door een ander type vliegtuig. Dat hoeft namelijk niet een op een te gebeuren. Zo wordt ook naar innovatieve middelen gekeken, zoals een simulatieomgeving. Ook internationale samenwerking en duurzaamheid spelen een rol bij de verwerving. Mogelijk worden de nieuwe toestellen geleased.

Bron: Defensie. Foto: adjudant Arnoud Schoor

Beveiligingseenheid in januari naar Irak

140 militairen van 13 Lichte Brigade van de landmacht vertrekken volgende maand naar Irak voor de beveiliging van de luchthaven van de stad Erbil. Donderdag gaf de Tweede Kamer groen licht voor de inzet van deze force protection eenheid. Voor ze naar het Midden-Oosten vertrekken, gaan de militairen eerst in quarantaine. 

De Nederlandse militairen werken in Erbil nauw samen met Amerikaanse collega's bij de bescherming van personeel en materieel op het vliegveld. Na afloop van hun uitzendtermijn worden de landmachters afgelost door mariniers. 

Minister Bijleveld is blij dat er brede steun is in het parlement voor deze nieuwe bijdrage in de strijd tegen ISIS. "Geleidelijk worden steeds meer taken overgedragen aan de Irakezen, maar onze bijdrage is voorlopig nog hard nodig." Ze wenst de militairen veel succes en een veilige terugkomst. Ons land droeg tot april van dit jaar bij aan de  trainingsmissie in Irak waarbij de focus lag op het opleiden van Koerdische militairen. Inmiddels ligt die op advisering en force protection.

Bron: Defensie

Zorgbonus voor ruim duizend medewerkers Defensie

Ruim duizend medewerkers van Defensie krijgen deze week een zorgbonus van duizend euro netto uitgekeerd. Zij ontvangen die als waardering voor hun inzet tijdens de COVID-19-pandemie. De medewerkers hebben daarover een brief ontvangen van minister Ank Bijleveld. 

Zorgprofessionals moeten een uitzonderlijke prestatie leveren, zeker in het begin van de pandemie in maart. Onder hen ook veel Defensiemedewerkers. Zij werden bijvoorbeeld als arts, verpleegkundige of medische planner ingezet in civiele ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. 

Bijleveld spreekt haar dank uit voor iedereen die zich heeft ingezet: “Ik ben er trots op dat veel Defensiemedewerkers meteen klaarstonden om de samenleving te ondersteunen in deze crisis en ben blij dat ze daarvoor extra beloond worden.” 

Het plan voor de zorgbonus komt van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), omdat er vanuit de samenleving en de politiek veel lof was voor de zorgprofessionals. De bonus van duizend euro netto is bedoeld voor mensen die tussen 1 maart 2020 en 1 september 2020 een uitzonderlijke prestatie leverden in de strijd tegen COVID-19, en minder dan twee keer modaal verdienen. 

Bron: Defensie. 

Bronbeek scoort met corona-dansclip

De veelal hoogbejaarde bewoners van het tehuis voor oud-militairen Bronbeek in Arnhem en hun verzorgers laten zich door de coronacrisis niet van de wijs brengen. Dat bewijst deze clip wel.

Onder het motto ‘Samen dansen we naar betere tijden!’ gingen de voeten van de vloer, vanzelfsprekend op anderhalve meter van elkaar… Dat gebeurde op de klanken van het gospelnummer Jerusalema van de Zuid-Afrikaanse zanger Kgaogelo Moagi, op dit moment hét corona-troostlied van zorgmedewerkers overal ter wereld. 

Iedereen binnen Bronbeek, in welke functie dan ook, swingde mee. "Dit is iets feestelijks in een lastige tijd. Zo houden we de stemming er in", vertelt Bronbeekcommandant kolonel Karel van Dreumel.

Initiatiefneemster Iris Stijntjes liet zich inspireren door Facebook en YouTube waarop Jerusalema al 125 miljoen keer is bekeken. Zij filmde een week lang, waarna Esther Meijer van Museum Bronbeek de beelden tot een clip smeedde. De deelname aan de Jerusalema Challenge leverde Bronbeek talloze positieve reacties op.

Bron: Defensie

Marechaussee treft wapens en drugs aan tijdens controles Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft vorige week vrijdag twee mannen van 29 en 30 jaar uit Amsterdam aangehouden voor drugs- en vuurwapenbezit. Tijdens de doorzoeking van de auto troffen de marechaussees een hoeveelheid vermoedelijk vals geld en een hoeveelheid drugs in een rugzak aan. 19.000 euro en een half pond cocaïne zijn in beslag genomen. 

De auto met de twee mannen werd gecontroleerd naar aanleiding van opvallend rijgedrag bij de Koetsierstraat op Schiphol. De 30-jarige bestuurder uit Amsterdam bleek onder invloed. Nadat de mannen waren weggebracht zagen de marechaussees nog een geladen revolver op straat liggen. Dit vuurwapen is in beslag genomen en onderzocht door de forensische recherche.

Naar aanleiding van de aanhoudingen voor de drugs en het vuurwapen zijn in vier woningen huiszoekingen gedaan. Daarbij werd nog tweeduizend euro aan vals geld ontdekt en een opbergbox voor een vuurwapen. De marechaussee doet verder onderzoek. 

Bron: Defensie.

Compensatieprojecten voor gemeenschap Hawija

Het herstel van het elektriciteitsnetwerk is een van de compensatiemaatregelen voor de Iraakse stad Hawija. Twee organisaties gaan namens Nederland ook aan de slag met projecten ter verbetering van de werkgelegenheid, essentiële infrastructuur en het ruimen van puin. Dit gebeurt als vrijwillige compensatie voor de gevolgen van de Nederlandse wapeninzet in de nacht van 2 op 3 juni 2015. Dat liet minister Ank Bijleveld deze week weten aan de Tweede Kamer.

Een interdepartementale werkgroep bracht in kaart waar de gemeenschap in Hawija behoefte aan heeft. En specifiek de behoeften die zijn te herleiden naar de schade door de ontploffing van een ISIS-bommenfabriek. Dit gebeurde toen een Nederlandse F-16 de fabriek bombardeerde. De grootste behoeften blijken te liggen op het gebied van de elektriciteitsvoorziening, economische activiteiten, werkgelegenheid, waterinfrastructuur en het herstel van woningen.

De projecten worden in samenspraak met de gemeenschap uitgevoerd over een periode van anderhalf jaar. De minister stelt er ruim vier miljoen euro voor ter beschikking uit het Budget Internationale Veiligheid. Het United Nations Development Programme Funding Facility for Stabilization zorgt op de korte termijn voor het herstel van het lokale elektriciteitsnetwerk. Hier profiteren zowel het getroffen industriegebied als de omliggende woonwijk direct van. De International Organization for Migration richt zich op puinruimen, herstel van essentiële infrastructuur en het op langere termijn bevorderen van werkgelegenheid. 

Bron: Defensie. Foto: adjudant Eva Klijn.
 

Meer Europese samenwerking

Landen die geen lid zijn van de Europese Unie mogen voortaan toch deelnemen aan defensieprojecten die vallen onder PESCO (Permanent Gestructureerde Samenwerking). Hierdoor kan Nederland samenwerken met belangrijke partners als Noorwegen, Canada, Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Binnen PESCO werken nu al 25 EU-lidstaten nauw samen op onder meer het gebied van defensiecapaciteiten en operationele gereedheid. Nederland neemt deel aan veel projecten, zoals die van militaire mobiliteit. Dit project is gericht op het vereenvoudigen van grensoverschrijdend militair vervoer in Europa. Het kunnen bieden van snelle, effectieve militaire ondersteuning draagt direct bij aan een weerbaarder en stabieler Europa.

Bron: Defensie

Acht nieuwe commando’s

Zelfs in deze bijzondere tijd is het acht collega’s gelukt de groene baret te behalen bij het Korps Commandotroepen (KCT). Vorige week vrijdag liepen de nieuwbakken commando’s onder de 'tranenpoort' van de Engelbrecht van Nassaukazerne door.

De COVID-19 pandemie heeft dit jaar ook zijn weerslag gehad op het Korps Commandotroepen. Oefeningen werden geschrapt of aangepast, zo ook de Elementaire Commando-opleiding (ECO). Als verrassing voor de cursisten begon het programma deze opleiding met twee weken overlevingsoefening. Op deze wijze konden de cursisten de voorgeschreven quarantainemaatregelen binnen het programma doorlopen. Want anderhalve meter afstand is binnen de ECO niet werkbaar. 

De maatregelen deden geen afbreuk aan de zwaarte van de ECO. Ook in 2020 moesten de cursisten alle zeilen bijzetten om de eindstreep te halen. Na het kerstverlof starten de cursisten met de Voortgezette Commando-opleiding die komend jaar ook in aangepaste vorm doorgaat.

Overigens heeft de uitzending van het TV-programma 'Kamp van Koningsbrugge' geleid tot een stroom nieuwe sollicitanten voor het KCT. In de maanden voordat het programma werd uitgezonden meldden zich gemiddeld een tot twee kandidaten aan, nu zijn dat er vier-zeven.

Bron: Defensie

Franse luchtmacht veilt twee Airbussen

80.000 euro per stuk moeten twee Airbussen A340-200 van de Franse strijdkrachten volgende week tijdens een veiling opleveren. De witte vliegtuigen, versierd met de kleuren van de vlag en de tekst 'République Française', zijn vijftien jaar oud en altijd in gebruik geweest bij regering en luchtmacht. 

De toestellen zijn eerder dit jaar nog ingezet bij de evacuatie van Fransen uit de 'hoofdstad van het coronavirus', de Chinese stad Wuhan. De internetveiling is volgens Franse media op 22 december. De opbrengst zal in ieder geval niet opwegen tegen de kosten van de drie Airbussen A330 die de regering voor 200 miljoen euro per stuk heeft besteld om de luchtvaartindustrie te helpen. Twee van die toestellen zullen de deze maand te verkopen toestellen van de luchtmacht vervangen.

Bron: ANP