Nationale Veteranenbegraafplaats geopend

Koning Willem-Alexander heeft donderdag in Loenen de Nationale Veteranenbegraafplaats geopend. De begraafplaats ligt naast het Nationaal Ereveld Loenen waar oorlogsslachtoffers begraven liggen. Het initiatief is een langgekoesterde wens van veel veteranen.

Uit onderzoek onder de 115.000 Nederlandse veteranen is gebleken dat er behoefte is aan een aparte begraafplaats voor veteranen en eventueel hun partners. Volgens de voorzitter van de begraafplaats, Seger van Voorst tot Voorst vinden veel militairen de verbondenheid en saamhorigheid zo belangrijk dat ze in de nabijheid van hun  collega's begraven willen worden. 

Iedereen die op de Nationale Veteranenbegraafplaats ter aarde wordt besteld, krijgt dezelfde staande steen. Van Voorst tot Voorst: "Je betaalt zelf. Wij bieden de steen aan als in een soort bruikleen." Er is ruimte voor 900 overledenen. Tevens voorziet de begraafplaats in een plek om as uit te strooien. En er is een herdenkings- en educatieruimte, gebouwd voor zowel de Nationale Veteranenbegraafplaats als het Nationaal Ereveld. Dit centrum beschikt onder meer over een aula en een tentoonstellingsruimte waar de verhalen van oorlogsslachtoffers en veteranen centraal staan. 

Bron: Nationale Veteranenbegraafplaats. Foto: Rob Gieling.

Onderzoekscommissie wapeninzet Hawija een feit

De onafhankelijke commissie die de Nederlandse wapeninzet op de ISIS-bommenfabriek in het Iraakse Hawija onderzoekt, is gisteren officieel ingesteld. Per 1 januari start de commissie het onderzoek hoe het kon dat er bij de wapeninzet burgerslachtoffers zijn gevallen en welke lessen er voor de toekomst zijn te trekken. 

Minister van Staat Winnie Sorgdrager leidt de onafhankelijke commissie en heeft op basis van expertise en internationale operationele ervaring de leden prof. Dr. Terry Gill (hoogleraar militair recht) en Ralph Reefman (commodore-vlieger buiten dienst) aangezocht. De commissie wordt ondersteund door een extern onderzoeksteam.  

Wanneer de commissie precies met haar eindrapport komt, is nu nog niet duidelijk. De commissie blijft bestaan zolang als nodig is om het onderzoek af te ronden. 

De commissie is ontstaan uit een aangenomen motie in de Tweede Kamer om de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek te laten doen naar de wapeninzet. Omdat de OVV aangaf geen onderzoek te kunnen doen naar operaties van de krijgsmacht, besloot minister Bijleveld in de geest van de motie om een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen.

Bron: Defensie

Beelden vrijgegeven van F-35 met nucleair wapen

In Amerika zijn deze week beelden vrijgegeven van een testvlucht eind augustus, waarbij een F-35 van de U.S. Air Force voor het eerst een B61-12 nucleaire bom afwerpt. 

Het wapen werd op 3 kilometer hoogte boven een schietrange in Nevada afgeworpen. Bijzonder is dat voor het eerst een vliegtuig met een intern bommenruim een B61 afwerpt tijdens een vlucht sneller dan het geluid.

De bom-zonder-explosieve-lading kwam terecht op de Tonopah Test Range. Dit terrein is van de Sandia National Laboratories die samen met de National Nuclear Security Administration en de Amerikaanse strijdkrachten het modificatieproject voor de B61 uitvoert. De oorspronkelijke B61 bom dateert van begin jaren 60. In meer dan 50 jaar is het wapen al diverse keren aangepast en verbeterd. De versie die nu wordt getest is de versie B61-12, die eenmaal afgeworpen GPS-geleid op zijn doel af gaat.  

Eerder dit jaar werden ook testvluchten uitgevoerd, maar dan met de bom aan boord van de F-15E Strike Eagle en de B-2 Spirit bommenwerper. Doel van deze testvluchten was het wapen te certificeren voor gebruik met deze toestellen. Naar verwachting schaft de National Nuclear Security Administration de modificatiepakketten volgend jaar aan.

Bron en video: Sandia National Laboratories

Marechaussee in actie tegen illegaal crossen

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen weken op de militaire oefenterreinen van de Weerter- en Budelerbergen in Limburg meerdere acties uitgevoerd tegen illegaal motorcrossen. 

Voor illegaal gebruik van het oefenterrein kregen 8 bezoekers een boete. 3 bestuurders reden zonder rijbewijs en 1 bestuurder kreeg een boete voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Daarnaast werden 2 crossmotoren in beslag genomen. 

De militaire oefenterreinen zijn onder voorwaarden toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Omdat het steeds drukker wordt, voert de marechaussee de komende tijd vaker controles uit. 

Bron: Defensie

Schietoefening Patriotraketten op Kreta

10 militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando oefenen deze week samen met Amerikaanse, Duitse en Griekse collega's op het Griekse eiland Kreta.

Op de NAMFI-schietrange van de NAVO wordt een zogenoemde Tactical Firing Evaluation gehouden, waarbij de Patrioteenheden worden beoordeeld door 51 evaluatoren van de NAVO.

De oefening wordt geleid door de Duitse SAM-Wing 1. De Duitse luchtmacht stelde voor de schietoefening 20 Patriot-raketten ter beschikking. Bij de oefening gaat het echter niet alleen maar om het afschieten van de raketten maar ook om de internationale samenwerking. Zo werden Amerikaanse Patriots gelanceerd vanaf Duitse launchers. 

De 10 Nederlandse militairen, afkomstig van het 802 squadron van het DGLC, zijn bij de Duitse eenheid ingedeeld voor de duur van de oefening. Het gaat om 4 vuurleiders en 6 lanceerders.

Bron: Defensie, Bundeswehr en U.S. Army. Foto: Bundeswehr, Dominik Fischer

E-mailvrije vrijdag

Defensie houdt vandaag voor het eerst een e-mailvrije dag. Althans, het is de bedoeling dat iedereen zo min mogelijk mailtjes verstuurt en kiest voor persoonlijk contact. Dus is het motto: 'bel eens een collega' in plaats van altijd maar te mailen. 

Binnen grote organisaties als Defensie versturen én ontvangen medewerkers maandelijks miljoenen e-mails. Waarschijnlijk ligt dit aantal nog hoger tijdens de coronacrisis, waarin regelmatig thuis wordt gewerkt en een persoonlijk gesprek moeilijker te voeren lijkt. Grote aantallen e-mail kunnen het gevoel van stress en een hoge werkdruk aanwakkeren. De emailvrije dag moet bijdragen aan het bewustzijn om in deze tijd vaker contact te hebben met je collega's én tegelijk de werkdruk en stress te verminderen.

Bron: Defensie

Hoogste militair op bezoek in UMCU

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bracht woensdag een bezoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daar bezocht hij de militairen die werkzaam zijn bij de zorg voor coronapatiënten. 

Sinds een maand werken zo'n 100 militaire artsen, verpleegkundigen en ander personeel in het UMC en ondersteunen hun civiele collega's.   

Bauer zag dat ze belangrijk werk leveren. Hij werd bijgepraat over de inzet van Defensie en de goede samenwerking met het Utrechtse ziekenhuis. De CDS bracht vervolgens een bezoek aan de cohortafdeling waar COVID-19 patiënten bovenregionaal worden opgevangen. Dat kan dankzij de ondersteuning van Defensie waardoor een extra afdeling met 26 bedden in gebruik kon worden genomen.

Defensie is echter niet alleen in Utrecht actief. Ter ondersteuning van het personeel van zorginstellingen in Bergen op Zoom, Hoogeloon en Tiel worden nog eens 20 extra militairen ingezet. Afgezien van de ondersteuning van de zorg helpt Defensie de voedselbank in Amsterdam met logistieke ondersteuning en wordt personeel van de krijgsmacht ingezet in de snelteststraten in het land. Tot slot heeft het materieel logistiek peloton van de Staf Ondersteuning Compagnie van 400 Geneeskundig Bataljon deze week in Den Helder een mobiele teststraat ingericht om marinepersoneel te kunnen testen.

Bron: Defensie

Bijzondere oefening voor Zr.Ms. Johan de Witt

Het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt heeft momenteel liefst 3 NH90 helikopters aan boord. Een primeur.

Het schip en de heli's oefenen 3 weken lang in de omgeving van de Britse zuidkust. Het gaat om een zogenoemde Fleet Operational Sea Training, een belangrijke oefening bij het operationeel opwerken.

Tijdens FOST worden verschillende aspecten van de maritieme oorlogvoering beoefend, zoals het opsporen en bestrijden van onderzeeboten en de strijd tegen oppervlaktedoelen. Normaal gesproken wordt de inzet van schepen bij FOST ondersteund door heli's, gestationeerd op het Britse militaire vliegveld Culdrose. Dit is echter momenteel gesloten in verband met COVID-19 en dus werd besloten de heli's van 860 squadron aan boord te houden.

Volgens commandant kapitein-ter-zee Walter Hansen ervaart de bemanning van het schip nu “welke uitdagingen daar voor ons als schip bij komen kijken.” Zijn doel is in ieder geval om de helikoptertrainingen zo goed mogelijk te ondersteunen en daarnaast de bemanning van de Johan de Witt ervaring op te laten doen met het trio NH90's. “Bijvoorbeeld hoe richten we de hangaar in en hoe communiceren we met elkaar.”

Bron: Defensie

Luchtmacht oefent met échte wapens

Vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht oefenden deze week op de Cornfield Range op Vlieland. Dit schietterrein, beter bekend als de Vliehors, is de enige plaats in Nederland waar gevechtsvliegtuigen en helikopters met echte wapens kunnen oefenenOfwel bommen met explosieve lading en scherpe boordmunitie. 

Bij de oefening deze week wierpen jachtvliegtuigen van de Vliegbases Leeuwarden en Volkel Mark 82 bommen van 225 kilo af (zie foto). Chinook en Cougar helikopters schoten met hun boordwapens. Dat gebeurde steeds 's middags, de helikopters deden hun schietoefeningen ook 's avonds onder begeleiding van de vuurleiders van de range.

Het oefenen met échte wapens is niet alleen voor de vliegers en loadmasters in de lucht een belangrijke training maar ook voor het bewapeningspersoneel op de grond. Omgaan met bommen en scherpe boordmunitie vereist extra veiligheidsmaatregelen. Ook speelt bij echte wapens de factor spanning mee. Dit verhoogt de trainingswaarde van dit soort schietoefeningen. 

Bron: Defensie