Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto archief Mediacentrum Defensie

Icoon uit de jaren 70 is uitgerangeerd

Wie kent ze niet, de groene boogtenten uit de jaren 70. Generaties dienstplichtigen en beroepsmilitairen hebben er tijdens opleiding en oefening in geslapen en gewerkt. Na 50 jaar gaat Defensie dit ultieme stijlicoon vervangen. Zo ook de bijbehorende kachels, want die zijn na een halve eeuw trouwe dienst eveneens afgeschreven.

Zo moeten de nieuwe tenten er ongeveer uit komen te zien. 

In totaal worden er 1.295 nieuwe tenten aangeschaft en even zoveel verwarmers. Beide zijn goed voor een investering tussen 25 en 100 miljoen euro. Hoe ze er uit gaan zien, is nog onbekend, maar de nieuwe modellen hebben meer bruikbare binnenruimte en zijn sneller op te bouwen. Ze worden in 2023 verwacht en moeten 15 jaar mee gaan. 

"In de jaren 70 werden compleet andere eisen aan tenten gesteld. Doordat ze robuust moesten zijn, werden ze tegelijk zwaar. Tegenwoordig ligt de nadruk veel meer op snel en efficiënt. Daarbij gaan robuust en lichtgewicht tegenwoordig hand in hand", aldus dossierhouder van de Directie Plannen majoor Maarten Gortworst.

Dienstplichtigen en beroepsmilitairen hebben allemaal wel herinneringen aan de boogtenten uit de jaren 70.

Waterdruppels

Van de circa 2.250 oude boogtenten blijven er zo’n 1.000 bewaard. Deze voldoen niet meer aan de operationele eisen, maar zijn nog wel geschikt als opslagtent of bijvoorbeeld voor wapenonderhoud bij een oefening. “Het frame is na 50 jaar nog goed, maar het in 2019 vervangen zeil is van mindere kwaliteit. Dat laat op termijn waterdruppels door. Daaronder kunnen geen mensen slapen, eten of met computers werken. Bovendien past het type tent niet meer bij het hedendaagse optreden”, benadrukt de stafofficier.

Tenten worden in 2023 verwacht en moeten 15 jaar meegaan

Grofvuil

De 2.293 oude kachels gaan wel allemaal met het grofvuil mee. Die zijn tot op het bot versleten en voldoen niet meer aan de uitstoot- en veiligheidseisen. “Ze worden gloeiendheet en moeten in het midden van een boogtent staan. Niet erg praktisch”, reageert Gortworst.  

Wat voor verwarmer de nieuwe tenten krijgen, moet nog blijken. Al zijn de modellen die werken op brandstof wel het meest voor de hand liggend. “Natuurlijk willen we graag exemplaren op zonne-energie, maar dat is nog een brug te ver. Een veld zonnepanelen leg je niet even snel neer.” Ook worden 500 extra tenten inclusief verwarmers aangeschaft die eenheden incidenteel kunnen lenen. 

Circa 1.000 oude tenten blijven bewaard voor bijvoorbeeld opslag of voor inzet tijdens evenementen.

10 'tentairco’s' naar het Caribisch gebied

Tenten voor missiegebieden

Parallel aan het vervangen van de boogtenten voor oefening en opleiding loopt een verwervingstraject voor de aanschaf van tenten voor inzet in missiegebieden. Deze exemplaren moeten deels aan andere eisen voldoen, omdat dit soort tenten een jaar in een missiegebied moet kunnen staan. Onder meer het tentdoek zal zodoende dikker zijn.  

Voor boogtenten in missiegebieden loopt een ander verwervingstraject, want dit type moet deels aan andere eisen voldoen.

Koeler

Nieuw is de aanschaf van 60 'tentairco’s', door Defensie klimaatbeheersingssystemen genoemd. Bedoeld voor bijvoorbeeld cadetten die moeten wennen aan temperatuurverschillen, voor een betere nachtrust bij zeer warme nachten of om hitteletsel tegen te gaan. 10 gaan er linea recta naar het Caribisch gebied, de rest gaat de ‘leenpoel’ in. 

Eisenlijstje

Aanstaande maandag behandelt de Tweede Kamer het vervangingsproject, dat via de Defensie Materieel Organisatie geleid wordt door het Nato Support and Procurement Agency (NSPA). “Wij hebben een wensen- en eisenlijst aangeleverd en het NSPA treedt op als tussenpersoon naar de industrie. Dat doet ze voor diverse andere NAVO-landen, zodat ieder land tenten aanschaft die aan dezelfde normen voldoen en militairen eenvoudig met elkaars spullen kunnen werken.”