Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Staan blijven!

Sergeant van de mariniers Pieter Ros legde vast hoe de downwash van een Cougar transportheli vat kreeg op een rijtje dixi’s. Voordat de portable toiletten weggeblazen zouden worden, zag een operator van het Korps Commandotroepen kans het plastic sanitair op zijn plaats te houden. De vliegbewegingen boven de Oirschotse Heide behelsden het beoefenen van special operations drills.  

Mooi zonnetje

Vliegtuigspotter Manolito Jaarsma klikte op vliegbasis Volkel een van de deelnemers aan Frisian Lightning II. Bij een ondergaand zonnetje leverde deze landing een heel mooi beeld op. Ondanks de typisch noordelijk klinkende benaming van de verplaatsingsoefening vond Frisian Lightning grotendeels in het zuiden van Nederland plaats.   

En dat is 14

Onze fotograaf sergeant Jan Dijkstra nam boven Vliegbasis Leeuwarden een fraaie opname van de F-35 met registratie F-014. Het splinternieuwe toestel vloog van de fabriek in het Italiaanse Cameri rechtstreeks naar Leeuwarden. Nederland krijgt voorlopig 46 toestellen. Dat zijn er al 9 meer dan de initiële 37.        

Beperkt inzetbaar

Door Covid-19 is oefenterrein Marnewaard in Noord-Nederland beperkt bruikbaar voor close air support oefeningen. En daarom werd oefening Purple Windmill dit jaar op een defensielocatie bij het dorp Vredepeel in Limburg gehouden. Fotograaf sergeant-majoor Maartje Roos brengt met deze foto de samenwerking tussen eenheden in de lucht en op de grond in beeld. Naast Nederland deden ook België, Denemarken en Frankrijk mee aan Purple Windmill.       

Weinig GLOW

Het jaarlijkse lichtkunstfestival GLOW Eindhoven zette het centrum van de lichtstad dit keer in een mooi blauw neonlicht. Helaas was er door de laaghangende bewolking vanuit de lucht soms weinig van te zien. Fotograaf sergeant Cristian Schrik tekende voor de opname.  

Schoeisel?

54 militairen van NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan keerden onlangs terug op eigen bodem. De missie richt zich op het uitbouwen van leger en politie om zo meer stabiliteit in het centraal Aziatische land te bereiken. Vanwege het heimelijke karakter van de missie beperkte defensiefotograaf korporaal Gregory Fréni zich tot het vastleggen van het schoeisel van betrokkenen.  

Boerenprotest

Fotograaf Valerie Kuypers was erbij toen zware vrachtwagens van Defensie straten in hofstad Den Haag blokkeerden vanwege de boerenprotesten. 

Maar een oefening

Fotograaf René Verlegh liet zijn Nikon klikken als een razende, toen leden van de Hoog Risico Beveiliging van de marechaussee op Kazerne Nieuw-Milligen met het lange wapen een aanval afsloegen. Natuurlijk ging het hier om een oefening.  

Vurige SOB/SOMS

Wederom een creatief en prettig-om-naar-te-kijken beeld van soldaat-1 Wessel Zuijderduin. Hij schoot de vurende CV90 tijdens de onlangs gehouden SOB/SOMS (Schieten op Bergen/Schieten op Munster-Süd) op het Duitse oefenterrein Bergen-Hohne. Hier certificeerde 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso zich op pelotonsniveau voor de uitzending naar Litouwen volgend jaar.