Langgekoesterde ‘wing’ voor airdroppers
Defensie heeft er een nieuw borstonderscheidingsteken bij. Vandaag ontvingen ongeveer 60 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen de nieuw geïntroduceerde ‘rigger wing’.
Commandant 11 Luchtmobiele Brigade brigade-generaal Ron Smits reikte ‘de vleugels’ uit aan de zogeheten airdrop riggers. Zij bereiden ladingen voor die door middel van een parachute afgeworpen worden uit een C-130 transportvliegtuig.
Eén van hen is sergeant-majoor Sebastiaan, commandant van de Bewaargroep van de Bevoorradingscompagnie. Hij noemt de wing ‘een kroon op het werk’. “Wat wij doen, mag specialistisch worden genoemd. Ik zie de wing als een stukje erkenning en waardering.”
Generaal Smits beaamt dat: “Het riggen van materiaal is een verantwoordelijke functie en essentieel voor de vliegveiligheid. Jullie hebben bewezen allemaal over de eigenschappen te beschikken die horen bij deze verantwoordelijkheid.”
Bron: Defensie
Kabinet hakt knopen door over buitenlandse missies
Nederland gaat meehelpen met de beveiliging van het vliegveld in de Iraakse stad Erbil. Naar verwachting hakt het kabinet de knoop door om daar ruim 100 militairen heen te sturen. Het militaire hoofdkwartier van de anti-IS-coalitie heeft daarom gevraagd.
Eerder heeft Nederland in Irak al Iraakse commando's getraind, maar die missie is afgelopen. Wel zijn er nog Nederlandse officieren die het ministerie van Defensie in Irak adviseren. Ook Nederland helpt sinds kort weer mee met de bescherming van Belgische F-16's die vanuit Jordanië anti-IS-operaties in Irak uitvoeren. Daarbij zijn zo'n 35 Nederlandse militairen betrokken.
Het kabinet neemt vandaag waarschijnlijk ook een besluit over een nieuwe bijdrage aan de VN-vredesmissie in Mali. Die missie is bedoeld om de situatie in het land te stabiliseren.
Daar gaat eind volgend jaar een Hercules-transportvliegtuig heen, met bijbehorende militairen. Die bijdrage geldt voor een half jaar.
Bron: ANP
Australië maakt rapport over oorlogsmisdaden special forces openbaar
De Australische krijgsmacht heeft het onderzoeksrapport openbaar gemaakt naar vermeende oorlogsmisdaden van Australische special forces in Afghanistan. Australië geeft aan dat er geen Nederlandse betrokkenheid is.
Uit het rapport blijkt dat 39 Afghanen door oorlogsmisdaden om het leven kwamen. Er zijn bijvoorbeeld ongewapende personen geëxecuteerd. Ook zou bewijsmateriaal zijn vervalst. Om te bewijzen dat het om vijanden ging die een gevaar vormden, werden wapens neergelegd bij de lichamen. Ook werd er gelogen in rapportages. De misdrijven konden volgens de Australische Commandant der Strijdkrachten voortbestaan door een verziekte cultuur.
Het onderzoek stelt dat er in 23 van de 57 onderzochte gevallen geloofwaardig bewijs bestaat dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd. De inspecteur-generaal van de Australische krijgsmacht heeft een uitgebreid onderzoek ingelast, nadat daar diverse signalen over opdoken. De afgelopen 4 jaar werden honderden getuigen geïnterviewd en tienduizenden foto’s en documenten onderzocht.
De Australische premier Scott Morrison kondigde vorige week al een strafrechtelijk onderzoek aan naar aanleiding van het rapport. Ook worden er militairen vervolgd. De regering van Australië heeft excuses aangeboden aan de Afghaanse regering, gemeenschap, nabestaanden en de coalitiepartners.
Het onderzoek richt zich op de periode tussen 2005 en 2016, toen Australiërs actief waren in Afghanistan. De meeste incidenten zouden in Uruzgan hebben plaatsgevonden. Australische militairen werkten daar soms samen met Nederlandse militairen, maar Australië heeft laten weten dat er van Nederlandse betrokkenheid geen sprake is.
Bron: Defensie
Brits leger krijgt financiële injectie
De Britse strijdkrachten krijgen er de komende 4 jaar, jaarlijks 4 miljard pond (ruim 3,5 miljard euro) bij. Een stijging van 10%. Het extra geld gaat onder meer naar de marine-, ruimte- en cyberveiligheidsprojecten en kan 40.000 nieuwe banen opleveren.
Premier Boris Johnson heeft besloten dat snijden in de defensiebegroting verleden tijd is nu de internationale situatie ‘gevaarlijker’ is geworden dan ooit tijdens de Koude Oorlog, zei hij in het parlement. Hij denkt dat de financiële injectie de Britse invloed in de wereld zal vergroten.
Johnson wil de marine weer de sterkste van Europa maken met de aanschaf van een reeks fregatten en andere oorlogsschepen. Dat moet een ‘renaissance’ in de scheepsbouw bewerkstelligen.
De uitgaven zullen ‘ten minste’ 2% van het bruto nationaal inkomen bedragen, de norm die de NAVO hanteert vanaf 2024. “Onze nationale veiligheid over 20 jaar hangt af van de besluiten die we vandaag nemen”, aldus Johnson.
Het afdanken van oudere wapensystemen biedt ruimte voor investeringen, zei defensieminister Ben Wallace op BBC-radio. Britse militairen zitten nu vaak opgescheept met verouderd materieel, terwijl ‘tegenstanders’ volgens de bewindsman vaak een betere uitrusting hebben.
Bron: ANP
Onderscheiding voor crashlanding
De Amerikaanse majoor Brett de Vries van de Air National Guard heeft het Distinguished Flying Cross gekregen voor hoe hij in 2017 zijn zwaar beschadigde A-10 Thunderbolt jachtbommenwerper aan de grond zette. De hoge onderscheiding wordt alleen toegekend na heldhaftig of uitzonderlijk gedrag en is een van de oudste Amerikaanse onderscheidingen.
Het incident waarvoor de toenmalige kapitein-vlieger is geëerd vond plaats tijdens een schietoefening, waarbij plots een probleem ontstond met het 30 mm boordkanon. Daarbij werd onder meer het cockpitdak weggeblazen. De wind kreeg vat op De Vries z’n lichaam, waardoor hij met zijn hoofd tegen de hoofdsteun van zijn schietstoel sloeg. “Het voelde alsof ik in elkaar werd geslagen”, verklaarde hij later.
Met moeite hield De Vries zijn vliegtuig onder controle en zette tegelijkertijd zijn stoel in de laagste stand om ervoor te zorgen dat de wind minder vat op hem kreeg. Een snelle controle door zijn wingman wees uit dat het vliegtuig aan de onderkant was beschadigd door het weggeslagen cockpitdak, waardoor De Vries een buiklanding moest maken. 25 minuten nadat zijn boordkanon problemen veroorzaakte, maakte de A-10 vlieger een succesvolle landing.
Bron en foto: Amerikaanse luchtmacht.
Werkwijze LIMC onderzocht
De Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) Defensie start een onderzoek naar de werkwijze van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) van de landmacht.
Olga Stenhuis-Kok doet dit in reactie op recente berichtgeving van NRC Handelsblad, waarin wordt gesteld dat het LIMC de geldende juridische kaders niet zou hebben nageleefd.
Het onderzoek richt zich op de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming bij het LIMC. De Functionaris Gegevensbescherming is de wettelijke, onafhankelijke, interne toezichthouder van Defensie op het gebied van gegevensbescherming.
Het LIMC is een nog experimentele eenheid die moet voorzien in de behoefte van de staf en de commandant van de landmacht, om een goed beeld van de situatie rondom een inzet te krijgen. Daarmee anticipeert de landmacht vroegtijdig op mogelijke bijstandsverzoeken, bijvoorbeeld door oefeningen aan te passen of te annuleren, zodat onder meer de benodigde capaciteit voor een inzet beschikbaar is.
De resultaten van het onderzoek en de aanbevelingen worden vastgelegd in een rapport. Het is nog onduidelijk wanneer dat af is.
Bron: Defensie
Defensie ingezet bij boerenprotest
Net als bij eerdere boerenprotesten in Den Haag heeft Defensie deze week opnieuw steun verleend aan de gemeente Den Haag. De landmacht stelde vrachtwagens ter beschikking om bepaalde straten in de Hofstad af te sluiten.
De boeren, verenigd in de actiegroep Farmers Defence Force, wilden in eerste instantie actievoeren bij paleis Huis ten Bosch om daar een brief af te geven aan de koning. Daarvoor kregen ze echter geen toestemming, wel kregen ze groen licht voor een demonstratie op het Malieveld bij station Den Haag Centraal. Een kleine deputatie mocht daarnaast naar het Kabinet van de Koning bij de Hofvijver. De demonstratie van de boeren verliep volgens de politie rustig; er werden 2 mensen aangehouden, 1 voor belediging van een agent, de ander voor gevaarlijk rijgedrag.
Bron: Defensie. Foto: Valerie Kuypers
NH90 Heeresflieger naar Afghanistan
De Duitse landmacht stuurt 6 NH90 helikopters naar Afghanistan om daar de verouderde CH-53 helikopters van de Duitse luchtmacht af te lossen. Afgelopen week werden de toestellen uitgezwaaid op hun thuisbasis Fassberg. In Afghanistan worden de heli's ingezet voor medische evacuaties en transport.
De Bundeswehr is al jaren actief in Afghanistan, eerst als onderdeel van de International Security Assistance Force en sinds 2015 voor missie Resolute Support. In 2013-14 werd de NH90 ook al boven het land ingezet. Daarna volgde een uitzending naar Mali. Bij de NH90 gaat het om de zogenoemde Taktischer Transporthubschrauber. De heli kent verschillende missiemodules en beschikt over voorzieningen voor 2 zware 12,7 mm mitrailleurs. Ze zijn in Duitsland ingedeeld bij Transporthubschraubergeschwader 10. In totaal werken in Afghanistan 1.300 Duitse militairen.
Bron: Duitse strijdkrachten.