KMar controleert reizigers Eurostar

De marechaussee verzorgt sinds maandag de grenscontroles op Amsterdam en Rotterdam Centraal Station voor de nieuwe rechtstreekse Eurostar-trein naar hartje Londen. 

Op beide stations is een doorlaatpost ingericht op respectievelijk perron 15 en perron 2. Voorheen was er altijd een overstap in Brussel, waardoor de grenscontrole in België plaatsvond. Maar nu rijdt een deel van de treinen direct door naar de Britse hoofdstad.

Passagiers kunnen vanaf 1,5 uur voor vertrek inchecken met hun bagage bij de terminal. “Net als op een luchthaven worden ze helemaal gecheckt”, vertelt adjudant Herman Rozemeijer, coördinator Grenspolitietaak van de brigade Noord-Holland. “Het verschil is dat ze de bagage hier bij zich houden.”

De controle kent 4 fases: Eurostar checkt de tickets, veiligheids- en beveiligingsbedrijf G4S controleert of de reiziger geen verboden zaken bij zich heeft, de Koninklijke Marechaussee doet de uitreiscontrole uit het Schengengebied, de Britten doen de inreiscontrole voor het Verenigd Koninkrijk direct achter de marechausseecontrole op het station. 

Voorlopig gaat het om 2 hogesnelheidstreinen per dag: 1 in de ochtend en 1 in de vroege avond. Mogelijk komt daar in de toekomst nog een aantal rechtstreekse treinen bij. 

Bron: Defensie

1.000 militairen paraat voor sneltesten

Ongeveer 1.000 militairen staan paraat om grootschalig coronasneltesten af te nemen op verschillende zogenoemde XL-testlocaties in Nederland.

De extra handen moeten de doorstroom verhogen en de druk op de bestaande testlocaties van de GGD verminderen. Het gaat om zo’n 900  militairen van de landmacht en 100 mariniers. Zij volgen momenteel een korte opleiding voor deze uitzonderlijke taak. Met het afnemen van de sneltesten dragen ze bij om het maatschappelijk en economisch verkeer op gang te houden.

Er staan XL-testlocaties staan vooralnog gepland in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat nog weten waar deze nieuwe testlocaties exact komen en wanneer ze open gaan.

De XL-testlocaties zijn straks geopend voor iedereen met klachten die op corona kunnen duiden. Defensie zet in de teststraten niet-medisch militair personeel in, intern opgeleid met hulp van het NCOI.

Na een opstartperiode neemt GGD-personeel het werk op de XL-testlocaties over. De ministeries van VWS en Defensie bekijken samen of de militairen dan zijn in te zetten op regionale sneltestlocaties.

Bron: Defensie

Grootste Britse luchtmachtoefening sinds tijden

Zo'n 70 vliegtuigen van de Royal Air Force, Royal Navy en de Amerikaanse luchtmacht en het Korps Mariniers, doen mee aan de oefening Crimson Warrior. Het gaat om een van de grootste oefeningen voor luchtstrijdkrachten van de afgelopen 10 jaar. Crimson Warrior duurt tot 5 november en wordt gevlogen vanaf verschillende militaire bases in Groot-Brittannië.

Volgens oefenleider kolonel Rob Barrett vormt de complexe oefening een vitaal onderdeel van het opwerken van de vliegtuigen en helikopters van het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. "Het is een essentieel onderdeel van de voorbereiding op de eerste operationele vaartocht. Tijdens de oefening wordt het vliegende personeel op alle mogelijke manieren uitgedaagd." De Brit noemde de voorbereiding van zo'n grote en complexe oefening een hele klus. "Vooral in coronatijd. Maar ik ben ervan overtuigd dat we door alle maatregelen die we hebben getroffen het risico voor militair personeel en het publiek tot een aanvaardbaar niveau hebben teruggebracht."

Bron en foto: Britse luchtstrijdkrachten.  

HELP! Charles zoekt Gerda

De Belgische ritmeester b.d. Charles van den Eynde is op zoek naar de Nederlandse Gerda Wijckmans die circa 45 jaar geleden onderofficier bij de luchtmacht was. “We waren vreselijk verliefd”, schrijft de 84-jarige.

Van den Eynde wil graag weten of de dame, die destijds in Utrecht woonde en inmiddels tussen de 70 en 74 jaar moet zijn, “heden nog gaaf, gezond en gelukkig is.” De 2 leerden elkaar kennen aan boord van een Fokker, die Nederlandse journalisten naar huis vloog na Amerikaanse demonstraties in Grafenwohr. “Ze werkte met radar of communicatiemiddelen bij de luchtmacht, toevallig hielp ze ook als air-hostess aan boord van de Fokker.” 

Wie meer weet kan een mail sturen naar defensiekrant@mindef.nl

Bron: Defensie

Operaties Caribisch Gebied hervat

Zr.Ms. Groningen heeft haar operaties in het Caribisch gebied weer hervat. 

De bemanning van het marineschip werd uit voorzorg in quarantaine geplaatst, naar aanleiding van een coronabesmetting. Inmiddels is iedereen opnieuw getest door de GGD Curaçao die hierbij geen nieuwe, positieve gevallen constateerde.

Het stationsschip voert patrouilles uit voor Defensie in het Caribisch gebied. Ook vaart het patrouilles voor de Kustwacht en is het schip in te zetten bij noodhulp en operaties tegen drugssmokkel. Het bemanningslid bij wie enige tijd geleden COVID werd geconstateerd maakt het goed.

Bron: Defensie

Vreemdelingen op vluchtstrook A4

Op de vluchtstrook van de A4 bij het Brabantse Ossendrecht zijn afgelopen dinsdag 27 oktober 13 vreemdelingen uit een vrachtwagen met oplegger geklommen. De 64-jarige Bulgaarse vrachtwagenchauffeur is aangehouden voor mensensmokkel. Van 11 vreemdelingen is de identiteit achterhaald, meldt de marechaussee.

Marechaussees zagen de vrachtwagencombinatie op de vluchtstrook staan, met de alarmlichten aan. Toen ze dichterbij kwamen klommen 13 mensen uit een gat in het zeil en renden weg.

3 van hen werden na een korte achtervolging te voet in een weiland staande gehouden. Gealarmeerde agenten en andere marechaussees troffen verderop nog eens 7 mannen aan. Een 11e persoon werd iets later in het nabijgelegen Putte ingerekend. De laatste 2 werden niet meer gevonden. De vreemdelingen in de leeftijd tussen de 17 en 27 jaar komen uit Eritrea en Ethiopië.

Bron: ANP

Marechaussee neemt tassen vol geld in beslag

De Koninklijke Marechaussee heeft in Limburg tassen vol geld in beslag genomen tijdens een controle. Het gaat in totaal om circa € 100.000 uit mogelijk criminele activiteiten. 4 mannen werden aangehouden.

Op de A77 bij het Noord-Limburgse dorp Heijen bleek een 24-jarige Duitse bestuurder woensdag € 80.000 aan bankbiljetten bij zich te hebben. Die lagen op verscheidene plekken in het voertuig. Daarnaast vonden de agenten een stapel valse bankbiljetten, gouden sieraden en een Rolex. De man had geen verklaring voor deze bezittingen en werd aangehouden voor het witwassen van geld.

Op de A67 bij Venlo was het dezelfde dag ook raak. Duitse politieagenten en Nederlandse marechaussees hielden 3 Duitse mannen aan die niet konden uitleggen hoe ze aan de € 25.000 kwamen die ze bij zich hadden. Ze werden aangehouden voor witwassen en voor drugsbezit, want ze hadden kleine hoeveelheden cocaïne bij zich.

Bron: Defensie

Frankrijk naar hoogste dreigingsniveau

Na de terreuraanslag bij de basiliek in de Zuid-Franse kustplaats Nice is Frankrijk naar de hoogste van de 3 dreigingsniveau's gegaan.

De aanpassing biedt de Franse overheid meer mogelijkheden om veiligheidsmaatregelen te treffen. Zo zijn onder meer 1000'en militairen ingezet om de bewaking van scholen en kerken op te voeren.

Dat gebeurde na de terreuraanslag van donderdag, waarbij een 21-jarige Tunesiër 3 mensen vermoordde. Bij de bloedige aanslag met een mes raakten ook nog 6 mensen gewond. De man zou eind vorige maand via het Italiaanse Lampedusa Europa zijn binnengekomen

Bron: Defensie

NAVO helpt Tsjechië

De NAVO heeft 60 beademingsapparaten geschonken aan Tsjechië voor de ziekenhuizen in dat land. De apparaten stammen uit de NAVO-voorraden en worden ingezet bij de zorg voor COVID-19 patiënten. De hulpactie werd gecoördineerd door het Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre van het bondgenootschap.

De beademingsapparatuur is eerder gedoneerd door de Verenigde Staten ten behoeve van de medische voorraad van het bondgenootschap. De NAVO besloot de hulpgoederen ter beschikking te stellen nadat de regering van Tsjechië om hulp had gevraagd bij het bestrijden van de pandemie. Van NAVO-partner Hongarije ontving Tsjechië nog eens 120 beademingsapparaten. De 60 exemplaren uit de NAVO-voorraad werden in ItalIë opgehaald door de Tsjechische luchtmacht.

Bron en foto: NAVO