Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Creatief door de krans

De herdenking van alle gevallen marechaussees bij het Marechaussee-monument op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn, is normaliter een publiekstrekker. Vanwege COVID-19 vond de plechtigheid dit jaar echter in kleine kring plaats, met een handjevol genodigden. Op de foto wapenadjudant Bert van Holst en een veteraan. De creatieve luchtmachtfotograaf sergeant Cristian Schrik schoot beide heren door de bij het kalkstenen monument neergelegde kransen.  

Gelukkig niet echt

De Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart, de Explosieven Opruimingsdienst en de luchthavenbrandweer deden onlangs mee aan een anti-terreuroefening. Plaats van handeling was 1 van de parkeergarages op Schiphol Airport. Luchtmachtfotograaf sergeant Cinthia Nijssen was erbij en fotografeerde 3 dienders in actie. 

Spannende intentie

Ook bij de politieke top van het Ministerie van Defensie in Den Haag leven de coronaregels. Met behulp van videobellen ondertekende staatssecretaris Barbara Visser onlangs een intentieverklaring met de wereldwijde beveiligingsgigant G4S. De partijen willen voortaan gezamenlijk gaan werken aan gedeeld werkgeverschap. Ondanks de beperkte mogelijkheden leefde fotograaf Phil Nijhuis zich uit. Hij koos voor een laag standpunt en een onscherpe voorgrond. Daardoor krijgt het beeld meer diepte en lijkt het allemaal net wat spannender. 

Iets met Defensie?

Defensieminister Ank Bijleveld ging onlangs langs bij de Paschalis- basisschool in Den Haag. Groep 7 hoorde aan wat de bewindsvrouw te melden had. Mede door de aanwezigheid van enkele militairen kostte het haar weinig moeite om de aandacht van de jongens en meisjes te trekken. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Soldatenlamp

Nog een beeld van sergeant Cristian Schrik. Dit keer bekeek hij de lamp in de vergaderzaal van gebouw K9 op de Kromhout Kazerne in Utrecht eens goed. En hij kwam tot de ontdekking dat de kapjes geen ietwat vormeloze witte sculptuurtjes zijn, maar scherp vormgegeven soldaatjes. Hoe toepasselijk. Met brandpuntsafstand 35 mm maakte hij er een fijne afbeelding van. 

Niet weer een heli

Vaste lezers van deze rubriek zullen na de kiekjes van de eerder gehouden heftige herfsttraining Falcon Autumn wel zeggen dat ze heli’s met underslung nu wel kennen. Maar deze is toch anders. Dit keer ‘kiekte’ luchtmachtfotograaf sergeant Jan Dijkstra de zeldzamere NH90-met-lading boven het luchtvaartterrein Deelen op de Arnhemse Heide. De wentelwiek nam deel aan een opleiding voor grondpersoneel, onder supervisie van de School Grond Lucht Samenwerking (SGLS). 

Stock outfit

Omdat er binnen Defensie regelmatig vraag is naar foto's van militairen in de nieuwste camouflagekleding, werd dit keer beeld geschoten op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Sergeant Cinthia Nijssen legde het beeld vast met daarop militairen gekleed in het ‘Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem’. 

Zebra plus

Bij LENS! hebben we altijd veel waardering voor de bijdragen van soldaat-1 Wessel Zuijderduin. Dit keer ontving de redactie opnamen van de gemechaniseerde veldoefening Zebra Sword. Uiteraard kan en mag Wessels eigen 44 Pantserinfanteriebataljon daarbij niet ontbreken. In de line up een vrolijke CV90-chauffeur.

Elephant walk

Op Ramstein Air Base werd vorige week de 'air mobility' oefening Operation Varsity 20-04 gehouden. Daarin stond de 86th Airlift Wing centraal. De ondersteuning met C-130 Hercules en A-400M Atlas transportvliegtuigen kwam van Nederland, België en Duitsland. Staffsergeant Jimmy D. Pike maakte deze leuke foto, waarop het lijkt alsof de toestellen de elephant walk doen.

Speelse hoek

Niek van de Zande gaat geen zee te hoog om vliegtuigen en helikopters op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit keer was de Maasvlakte zijn bestemming, want daar oefenden de deelnemers aan de Helicopter Weapon Instructor Course Special Operating Forces (HWIC SOF). Een van de participanten was deze gevreesde AH64D Apache gevechtshelikopter. Loepzuiver gefotografeerd vanuit een wat ongewone, maar speelse hoek.