Tijd voor Zebra Sword

Op verschillende plaatsen in Nederland begint volgende week de grote landmachtoefening Zebra Sword. Deze zou eerst in Duitsland gehouden worden, maar werd vanwege de coronacrisis verplaatst naar Nederland en zodanig aangepast dat er op een veilige manier kan worden geoefend. 

Een van de veranderingen is dat de oefening is opgesplitst en op meerdere locaties plaatsvindt. Er wordt van 26 oktober tot 11 november geoefend op militaire terreinen bij Weert, De Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, 't Harde en de Marnewaard. Daarnaast ook buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Aan de oefening nemen de 3 brigades van de landmacht deel (11 Luchtmobiele Brigade, 13 Lichte Brigade, 43 Gemechaniseerde Brigade) en het Operationeel Ondersteuningscommando Land. 

Vanwege het coronavirus oefenen de eenheden in kleinere verbanden. Om COVID-19-besmetting tegen te gaan vermijden de militairen zoveel mogelijk contact met de bevolking. Defensie roept de mensen op om afstand te houden en de oefenende eenheden niet op te zoeken.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Eerste AMO-opleiding op De Peel

Deze week begonnen 33 rekruten op de Luitenant-generaal Bestkazerne in De Peel aan de Algemene Militaire Opleiding. Ze hebben een versneld sollicitatietraject doorlopen en worden nu in 18 weken opgeleid tot militair bij de landmacht of luchtmacht.

Het gaat om een proef waarbij het hele traject van werving, selectie en opleiding op dezelfde locatie in de regio plaatsvindt. 

Tijdens hun opleiding leren de rekruten alles wat een militair moet weten en kunnen. Denk aan lessen in het omgaan met wapens, kaartlezen, een bivak inrichten, zelfhulp/kameradenhulp (militaire EHBO) en militaire ethiek. Na hun opleiding worden de nieuwe militairen tewerkgesteld op De Peel waar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is gestationeerd. Ze hebben een contract gekregen, aan het eind daarvan wordt gekeken naar mogelijkheden om ze voor Defensie te behouden of te begeleiden naar ander werk.

Bron: Defensie

Hi-tech doelvliegtuig klaar voor luchtdoop

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt dat het 'Fifth Generation Aerial Target' nog deze maand zijn eerste vlucht zal maken.

Bij '5GAT' gaat het om een hi-tech onbemand doelvliegtuig dat speciaal is ontwikkeld voor het trainen van vliegers en bemanningen van luchtafweereenheden. 

Bijzonder is dat bij 5GAT technieken en systemen worden gebruikt die je ook kunt terugvinden bij gewone gevechtsvliegtuigen van de 5de, dus nieuwste, generatie zoals de F-35 of diens grotere broertje de F-22. Het toestel beschikt bijvoorbeeld ook over stealth-eigenschappen waardoor het niet zichtbaar is op radar. Met de bouw van dit hi-tech doelvliegtuig bereiden de Amerikanen hun eenheden voor op een situatie waarbij China en Rusland ook 5de generatie toestellen inzetten. Bekend is dat de Chinezen en Russen al een tijd bezig zijn met de ontwikkeling daarvan. 

Afgezien van het feit dat het bijzonder is dat de Amerikanen een dergelijk hi-tech vliegend doel bouwen, is ook opmerkelijk dat bij het toestel onderdelen worden gebruikt van buiten dienst gestelde, ofwel 'gepensioneerde' straaljagers zoals de T-38 Talon (o.a. motoren) en de F/A-18 Hornet. Op deze manier drukt leverancier Sierra Technical Services de kosten die nu beperkt blijven tot ongeveer 10 miljoen dollar per toestel. 

Bron en foto: Amerikaanse strijdkrachten

Corona-uitbraak bij Belgische militairen op Duits oefenterrein

Op een militair oefenterrein in Duitsland is bij 10-tallen Belgische militairen die daar oefenden het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een oefenplaats waar volgende maand een onderdeel van het Nederlandse leger voor trainingen wordt verwacht.

Op de militaire basis in het Duitse Bergen werd bij 68 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De militairen behoren tot de 1065 manschappen die sinds begin vorige week in Duitsland een schiettraining krijgen. Ze zijn inmiddels naar België teruggekeerd. De Belgische commandant van het onderdeel heeft zijn excuses aangeboden aan het Duitse leger.

Komende week stond ook een oefening met 4000 Nederlandse militairen op het terrein in Bergen gepland. Die is vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar Nederland, zo werd woensdag al bekendgemaakt. De militairen zouden voorafgaand aan hun bezoek aan Duitsland een week in quarantaine moeten. Bovendien moeten reizigers aan de grens een negatieve coronatest kunnen tonen, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht. "De militairen in quarantaine laten gaan middenin de voorbereiding van de oefening, is niet handig. Ook wilden we geen 4000 gezonde mensen laten testen, omdat de testcapaciteit in Nederland al onder druk staat."

In november staan op het terrein ook oefeningen op het programma met zo'n 1500 Nederlandse militairen. Of ze kunnen doorgaan moet volgens de woordvoerder van de landmacht nog blijken. "Het kan zijn dat Duitsland naar aanleiding van de corona-uitbraak onder de Belgische militairen helemaal geen buitenlandse militairen meer wil toelaten. Het zou ook kunnen dat we wel gaan, maar met minder militairen. Het is nog even afwachten."

Bron: ANP

Israël: eerste vrouwelijke F-35 vlieger

De Israëlische luchtmacht maakte deze week bekend dat ze met kapitein S. beschikken over de 1ste vrouwelijke F-35 vlieger van hun luchtmacht. De 26-jarige S. is sinds december 2016 straaljagervlieger en werd donderdag benoemd tot plaatsvervangend commandant van het 116de squadron, genaamd 'Leeuwen van het zuiden'. 

S. was eerder operationeel F-16 vlieger bij het 107 squadron, voordat ze werd overgeplaatst naar '116', het 2e operationele F-35 squadron van de Israëlische luchtmacht. Kapitein S. is niet de eerste vrouwelijke F-35 vlieger ter wereld. Dat was luitenant-kolonel Christine Mau van de Amerikaanse luchtmacht die al in 2015 in de cockpit van de hi-tech jachtbommenwerper stapte. Ze heeft de Amerikaanse luchtmacht overigens inmiddels verlaten voor een baan in de luchtvaartindustrie.

Bron en foto: Israëlische luchtmacht

Militair aangehouden op Curaçao

Een 23-jarige Nederlandse militair op Curaçao is zondag 18 oktober aangehouden, omdat hij geweld zou hebben gebruikt tegen een collega. Daarbij was hij mogelijk onder invloed van verdovende middelen. 

De man is aangehouden door het Korps Politie Curaçao, maar omdat hij militair is werd hij overgedragen aan de marechaussee. De verdachte zit nog vast en de marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie van Curaçao onderzoek.

Bron: Defensie

Vleugel Spitfire aangetroffen op stand

Tijdens zijn ronde over het strand bij Vrouwenpolder trof strandwacht Jasper Boeije vorige week iets heel bijzonders aan: de resten van een Spitfire-jachtvliegtuig.

In eerste instantie dacht de medewerker van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) dat er een zeehond langs de vloedlijn lag. Hij stopte zijn auto om het dier even goed te bekijken. Vervolgens realiseerde hij zich dat het geen zeehond was. Wat wel? Dat was niet direct duidelijk. “Ik dacht dat het misschien om een stuk roer ging of iets anders van een schip.”

Jasper sleepte zijn vondst naar een strandpost om haar schoon te spuiten. Pas daarna zag hij dat het mogelijk om een vliegtuigvleugel ging. Toen hij goed keek las hij het woord ‘Spitfire’ en besefte hij dat hij zo goed als zeker te maken had met de restanten van een jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

Jasper nam vervolgens contact op met museum Het Polderhuis in Westkapelle om te horen wat hij met die vondst moest doen. Dat bracht hem in contact met mensen van Wings to Victory, het museum over de luchtoorlog boven Zuidwest-Nederland. Die waren, aldus Jasper, zeer geïnteresseerd en hebben de vleugel opgehaald. Volgens de Middelburger gaan ze proberen te achterhalen om welk toestel het gaat en wie de piloot was. Als blijkt dat die nog steeds vermist is, kunnen ze nabestaanden vertellen wat er mogelijk gebeurd is.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant 

Haarlemmer misdraagt zich in vliegtuig

De marechaussee heeft een 58-jarige Haarlemmer aangehouden die zich tijdens de vlucht naar Nederland misdroeg. Het gedrag van de man was zodanig dat de gezagvoerder overwoog uit te wijken naar een andere luchthaven. Uiteindelijk landde hij toch op Schiphol

Omdat de man nog een openstaande gevangenisstraf in België uit heeft staan, gaat hij het uitleveringstraject in.

De marechaussee werd gealarmeerd omdat de man zich in de lucht agressief gedroeg naar medepassagiers. Daarbij ontstond ook een handgemeen en weigerde hij aanwijzingen van het cabinepersoneel op te volgen. Toen het vliegtuig uit Curcao uiteindelijk op Schiphol landde, heeft de marechaussee de man in het vliegtuig aangehouden. De luchtvaartmaatschappij heeft aangifte gedaan van het in gevaar brengen van de vliegveiligheid. Tijdens het onderzoek ontdekte de marechaussee dat de verdachte in verband met een drugsdelict nog 5 jaar gevangenisstraf had uitstaan in België.

Bron: Defensie

Hoogste baas NAVO bij nucleaire oefening Volkel

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg was vorige week te gast op Vliegbasis Volkel. Daar was op dat moment een jaarlijkse oefening van het bondgenootschap gaande waarbij een eventuele nucleaire inzet werd getraind.

Het was voor het eerst dat de NAVO de oefening bekend maakte. Er deden in totaal ongeveer 50 vliegtuigen aan mee.

Stoltenberg benadrukte het defensieve karakter van de NAVO, maar stelde ook dat het bondgenootschap op alle denkbare dreigingen voorbereid moet zijn. Zo lang kernwapens nog niet uit de wereld zijn, maken ze deel uit van de afschrikking. Volgens minister Bijleveld, die de hoogste baas van de NAVO begeleidde bij zijn bezoek, is de oefening ook een uiting van solidariteit van de lidstaten. "Daarbij beschermen zij elkaar met de hiervoor beschikbare capaciteiten. In deze tijd van toenemende dreiging en instabiliteit is dit van groot belang.”

Bron en foto: Defensie

Kinderen geëxecuteerde Indonesiërs krijgen vergoeding

Het kabinet heeft de Tweede Kamer maandag laten weten dat er een vergoeding komt voor de kinderen van Indonesiërs die in de periode 1945-1950 standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de staat geen beroep kan doen op verjaring ten opzichte van de kinderen. Het kabinet heeft nu besloten niet verder te procederen en een schikking te treffen.

De schikkingsregeling voor de kinderen van geëxecuteerde Indonesiërs is gelijk aan die voor de weduwen van de slachtoffers. De kinderen moeten wel aannemelijk kunnen maken dat hun vader slachtoffer is van een dergelijke executie. Naast deze nieuwe regeling voor kinderen is ook de schikkingsregeling voor weduwen verlengd waardoor beide regelingen een gelijke looptijd hebben. 

Bron: Defensie