Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Jan Dijkstra

01

De met afstand, oudste actief dienende militair van ons land is met pensioen. De 66-jarige (en 4 maanden) commandeur titulair buiten dienst Gert Souer kon middels een speciale constructie 5 jaar langer blijven dan gebruikelijk, maar moest deze week toch echt afzwaaien. 

Op dit moment mag een actief dienende militair tot een leeftijd van 61 jaar en 4 maanden bij Defensie blijven. Daarna kan diegene met functioneel leeftijdsontslag of verder als burgermedewerker. Voor marinejurist Souer gold een uitzondering.

‘Als reserveofficier in actieve dienst kon ik het uniform blijven dragen’

“Tot voor kort was ik formeel in dienst van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, maar werd ik als hoofd van de afdeling Juridische Zaken gedetacheerd bij de marine. Als reserveofficier in actieve dienst kon ik het uniform blijven dragen. Zonder deze constructie had ik de dienst allang moeten verlaten. Nu komt er toch een einde aan mijn militaire loopbaan, omdat ik bij het OM de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt.”

Het zit erop voor commandeur titulair buiten dienst Gert Souer, hij moet met pensioen.

Ander spoor

Souer trad op 13 augustus 1975 in dienst als adelborst voor de administratie. Na diverse opleidingen, tal van varende functies aan boord van verschillende schepen en juridische functies op de wal, koos de marinejurist begin jaren 90 tijdelijk een ander spoor. 

“In 1992 ben ik als officier van Justitie aan de slag gegaan. Toen dacht ik dat dit beter bij mij zou passen. Maar het marinebloed bleef stromen. In 2014 werd me gevraagd  terug te keren als hoofd van de afdeling Juridische Zaken bij het Commando Zeestrijdkrachten en juridisch adviseur van de Commandant Zeestrijdkrachten. Ik was snel verkocht. Mijn werk bij Defensie heb ik altijd uitdagend en waardevol gevonden. Ook het uniform draag ik met trots.” 

Archieffoto’s van commandeur titulair b.d. Gert Souer.

Militair lid

Souer was eveneens lid van de militaire strafkamer in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Een Nederlandse militair die zich waar ook ter wereld misdraagt, staat in geval van hoger beroep, terecht bij deze militaire kamer van genoemd hof. Souer was 1 van de 3 militaire leden in het hof. Daartoe werd hij in 2015 bevorderd tot commandeur titulair. Naast militair lid was Souer sinds 2015 ook raadsheer-plaatvervanger in het hof, zodat hij ook bij niet-militaire zaken zitting kon hebben.

Gert Souer (helemaal rechts op de foto) als militair lid van de militaire strafkamer.

‘Tsja, nu ben ik met pensioen’

Stoppen? Welnee

Nu zijn laatste werkdag er bij Defensie op zit, kruipt er een raar gevoel omhoog. “Tsja, nu ben ik met pensioen” verzucht Souer. Maar helemaal stoppen met werken doet hij niet. “Ik ga door als raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dat is een burgerfunctie en houdt me lekker bezig.”