Defensie zet nadrukkelijk in op personeelsbeleid
Defensie heeft volgend jaar 11,5 miljard euro te besteden. Deze kabinetsperiode kreeg het departement er structureel 1,7 miljard bij, incidenteel kwam er nog eens hetzelfde bedrag bij. Toch kampt het al jaren met een tekort aan mensen. Volgend jaar wil het ministerie zich nadrukkelijk profileren als moderne werkgever in de hoop nieuw personeel aan te trekken.
Het ministerie zoekt nieuwe wegen om aan personeel te komen. Zo wordt onder meer geprobeerd meer regionaal te werven. De ervaringen zijn positief, aldus het ministerie. Ook wordt gekeken of reservisten en inhuur van externen voor extra capaciteit kunnen zorgen. Met het samenvoegen van veteranenorganisaties hoopt het ministerie volgend jaar de zorg voor veteranen te verbeteren.
Voor het eerst komt Defensie met een materieelbegrotingsfonds. Daarin zit voor volgend jaar 4,6 miljard en voor de komende vijftien jaar ongeveer 66 miljard. Het fonds moet zorgen voor een beter overzicht van de kosten en baten van investeringen en onderhoud. Verder moet de begroting door het fonds minder kwetsbaar worden voor plotselinge veranderingen en tegenvallers.
In 2024 moeten NAVO-landen 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp - de totale omvang van de economie) uitgeven aan Defensie. Volgend jaar komt Nederland uit op 1,48%, een behoorlijke stijging. Dat komt omdat Defensie meer geld krijgt maar de economie krimpt door de coronacrisis. Ondanks de stijging blijft Nederland tot de NAVO-landen behoren met het laagste percentage.
Bron: Defensie
F-35 beschadigd door vogelaanvaring
Een Nederlandse F-35 heeft in de Verenigde Staten schade opgelopen door een botsing met een vogel. Dat gebeurde eergisteren tijdens een trainingsvlucht vanaf Luke Air Force basis in Arizona. Daar leidt de luchtmacht F-35 vliegers op.
De vlieger wist veilig te landen op de thuisbasis van het opleidingsdetachement. Momenteel wordt de omvang van de schade in kaart gebracht.
Nederland beschikt inmiddels over 12 F-35’s, waarvan er 4 op vliegbasis Leeuwarden zijn gestationeerd. De andere 8 staan in de Verenigde Staten voor opleiding en training.
Bron: Defensie
Binnen 1 dag militair
30 burgers zijn razendsnel militair geworden. Zij konden zich deze week bij wijze van proef binnen 1 dag laten keuren op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) maakt deel uit van de HR-proeftuin. Voorheen moesten kandidaten verspreid over verschillende dagen naar Amsterdam. Dat proces gaat nu dus stukken sneller.
Er meldden zich 55 kandidaten, van wie er 30 direct de medische en psychologische keuring doorkwamen. Zij zijn al aangesteld en beginnen op 19 oktober aan de Algemene Militaire Opleiding (AMO) op de kazerne in Vredepeel. De groep moet nog wel een veiligheidsonderzoek afwachten. 11 kandidaten komen in aanmerking voor een herkeuring. De overige 14 zijn bedankt.
Bron: Defensie
Opnieuw drugstransport onderschept in Carib
Zr.Ms. Groningen heeft voor de 2e keer in 3 dagen een drugstransport onderschept.
In de Caribische Zee wist het patrouilleschip vorige week een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen. Die had naar schatting 465 kilo cocaïne aan boord.
Diezelfde week onderschepte de bemanning ook al 455 kilo cocaïne. Toen werd aan boord ook een aapje aangetroffen. Van wilde dieren was deze keer geen sprake.
Het transport werd ontdekt door de Dash-8. Dat is 1 van de maritieme patrouillevliegtuigen van de kustwacht in het Caribisch gebied. Deze waarschuwde de Groningen, die vervolgens 2 FRISC’s inzette.
De verdachten en de partij drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Het trio wordt vervolgd in de Verenigde Staten.
Bron: Defensie
Pelikaan terug naar de West
Zr.Ms. Pelikaan is weer vertrokken naar het Caribisch gebied. Het ondersteuningsschip was sinds eind vorig jaar in Nederland voor groot onderhoud en een midlife update.
Die opknapbeurt was hard nodig, want het was pas de eerste keer dat het schip grondig onderhoud kreeg sinds het in 2006 in gebruik werd genomen. Met de update kan het schip weer jaren vooruit.
1 van de speerpunten bij het onderhoud was de installatie van een nieuwe kraan. Daarmee is er beter overzicht op de FRISC’s als ze te water worden gelaten. Deze motorboten worden onder meer ingezet bij de bestrijding van drugstransporten.
Verder kregen het platformmanagementsysteem, de dekken, het verfsysteem en de verblijven een flinke opknapbeurt. Ondanks al het oplapwerk herkende Boom zijn schip nog wel terug, merkte hij lachend op. “Zeker! Het casco en alle grote dingen zijn nog hetzelfde.”
Het was de bedoeling dat de Pelikaan al in augustus terug naar de Cariben zou vertrekken, maar zaken als de coronacrisis en het weer zorgden voor wat vertraging.
Bron: Defensie
'Golf aanvallen op westerse doelen in Irak'
In Irak zijn afgelopen week in 24 uur 3 afzonderlijke westerse doelen aangevallen. Het gaat volgens ingewijden om bomaanslagen op officiële voertuigen en een raketaanval op de ambassade van de Verenigde Staten in hoofdstad Bagdad. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers.
Er ontplofte dinsdagochtend een bom bij een voertuig van de Britse ambassade. Dat gebeurde vlakbij de zwaarbeveiligde Groene Zone met diplomatieke posten, zegt een bron. Ook zouden 's nachts 2 raketten zijn afgevuurd op de Amerikaanse ambassade in dat gebied. De projectielen zouden uit de lucht zijn geschoten.
Onbekende aanvallers hadden het enkele uren eerder ook al voorzien op een militair konvooi van de, door de VS geleide, militaire coalitie. Bij de voertuigen gingen volgens het Iraakse leger 2 explosieven af.
Bron: ANP
Nieuwe warmtebeeldkijkers
Bijna alle 1266 nieuwe warmtebeeldkijkers die in mei 2018 zijn besteld, zijn uitgeleverd aan de eenheden. De laatste 150 exemplaren komen in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar.
Aanvullend zijn er nog eens 180 kijkers besteld. Met het Thermal Handheld Imaging System (THIS) heeft Defensie een moderne opvolger voor de gedateerde LION warmtebeeldkijker binnengehaald.
De nieuwe warmtebeeldkijkers helpen militairen zowel overdag als 's nachts bij het opsporen en waarnemen van tegenstanders. Warme objecten als mensen of apparaten lichten in wit (of zwart) op. Ook heeft het apparaat een lichtsterke sensor om in het donker beeld te genereren, dat als foto of video kan worden vastgelegd. Verder kan de apparatuur coördinaten, kaarthoek en afstand van doelen bepalen. Met 1,3 kilo is het bovendien heel handzaam. Zonder batterijen is het als sterke verrekijker te gebruiken.
Bron: Defensie