Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Vanwege het coronavirus lagen oefeningen en missies de afgelopen maanden vaak stil, maar langzamerhand zijn steeds meer activiteiten weer opgepakt. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Ready for taxi

Sergeant-majoor Hoek van 11 Bevoorradingscompagnie nam deze krachtige telefoto van een C-130 Hercules op vliegbasis Eindhoven. Het toestel van 336 Squadron staat klaar voor deelname aan de International Airdrop Week, onderdeel van de grote luchtmobiele oefening Falcon Leap die eerder deze maand in Nederland is gehouden.

Pantsermorgen

Soldaat-1 Wessel Zuijderduin is een trouwe sponsor van de rubriek LENS. Tijdens een pantserbivak op de Leusderheide schoot hij onlangs in de vroege ochtend deze sfeervolle plaat. De CV90’s deden mee aan acties op sectie- en pelotonsniveau en zijn ingedeeld bij de Alfa Phoenix Compagnie, 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso.

Riggen en droppen

Nog een opname van sergeant-majoor Hoek die hij tijdens de International Airdrop Week (IAW) nam. Voor deze exercitie brachten de Amerikaanse strijdkrachten hun LCADS HV mee, voluit Low Cost Aerial Delivery System High Velocity. Deze vinding bestaat uit eenmalig te gebruiken parachutes, waarmee je ladingen tot duizend kilo kunt droppen vanaf hoogtes tot maximaal 25.000 voet. Het was voor het eerst dat Nederlandse C-130 bemanningen tijdens IAW dit systeem gebruikten om het ‘riggen’ en ‘droppen’ te beoefenen. De eerste vernederlandste kreet is overigens een vakterm voor ‘klaarmaken voor gebruik’.

Stilleven

Een sfeervol beeld van marinekorporaal Gregory Fréni, geschoten tijdens een oefening van 802 Squadron, de operationele Patriot-eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Voor trainingen doet het DGLC met regelmaat het oefenterrein Lauwersmeer aan, gelegen naast de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het hoge noorden van Nederland. Zo ook afgelopen keer, toen de landmachteenheid wederom een luchtverdediging op locatie uitvoerde. 

Waar rook is

Hoe je moet handelen in een ruimte vol vlammen en rook hoort ook bij het werk van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart van de Koninklijke Marechaussee. Onlangs hadden deze specialisten een oefening op het Brandweer Opleidingscentrum Amsterdam Amstelland Schiphol. Op dit complex kunnen vele scenario’s op een realistische manier worden beoefend. De foto is van de getalenteerde luchtmachtfotograaf sergeant-majoor Maartje Roos.

Goed schot!

Een Stingerteam van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando vuurt vanaf het Landing Platform Dock Zr.Ms. Johan de Witt een raket af op een doelvliegtuig. Tegelijkertijd drukt sergeant Aaron Zwaal op zijn ontspanknop om er een mooi beeld van te schieten. De luchtdoelartilleristen deden mee aan de  eskaderreis Continuation Cruise 2020, waarvoor 4 Nederlandse marineschepen 2 weken lang op de Noordzee oefenden met onder meer Nederlandse F-35’s en F-16’s, Deense F-16’s en Amerikaanse F-15’s. Ook vonden er vliegoperaties plaats met de NH90 boordhelikopter en met een Belgische Alouette III. Voor de kust van Den Helder werden onder leiding van het Korps Mariniers amfibische operaties gehouden. Het Stingerschot op de foto was overigens raak.