Tekst kapitein Arjen de Boer
Foto kapitein Sophie Ansell

Sergeant-1 Jeroen runt vooruitgeschoven post in Afghanistan

De ‘burgemeester van Shaheen’, dat is de bijnaam van sergeant-1 Jeroen. Zijn taak: het gelijknamige vooruitgeschoven NAVO-kampje in Noord-Afghanistan soepel laten draaien.

‘Eigenlijk regel ik hier zo’n beetje alles’

Check de kaart van Afghanistan. Groot land, ruim 19 keer Nederland. Zoom eens in op het noorden en de stad Mazar-e-Sharif. Zoom opnieuw en je ziet Camp Shaheen, een basis van het Afghaanse leger. Daarop ligt ‘safe haven Camp Shaheen’, een NAVO-kampje op een kamp. Deze postzegel wordt gerund door sergeant-1 Jeroen.

De safe haven op Camp Shaheen is zo’n kleine postzegel dat sergeant-1 Jeroen binnen een mum van tijd klaar is als hij een inspectieronde houdt.

Jeroen, vertel eens…een safe haven?

“Het is een veilige haven voor de militaire adviseurs van de missie Resolute Support (zie kader, red.), die zich van daaruit rustig kunnen verplaatsen over de rest van het Afghaanse kamp. Deze zwaar beveiligde locatie wordt bewaakt door militairen van de Multinational Force Protection Company (MNFPCoy). De compagnie wordt op dit moment geleid door de staf van de Delta Compagnie van 17 Pantserinfanterie bataljon. MNFPCoy bestaat uit Nederlandse, Belgische, Finse, Kroatische en Hongaarse militairen die, de Belgen uitgezonderd, bij toerbeurt enkele dagen op de safe haven zitten.”

Lekkende riolering en kapotte wc’s

Jij bent de ‘burgemeester’ van de safe haven, vanwaar die bijnaam?

“Eigenlijk regel ik hier zo’n beetje alles. Als er iets kapot is, zorg ik voor reparatie. Ik verzorg  logistieke zaken. Zorg dat de adviseurs op pad kunnen en fungeer als een soort liaison officier voor bondgenoten als zij een vraag hebben aan de staf. En niet onbelangrijk, ik organiseer vaak een barbecue voor de mannen.”

Wat krijg je nog meer voor je kiezen?

“Toen ik hier aankwam, moest het kamp weer bewoonbaar worden. Onze voorgangers sloten de safe haven, omdat er toen vanwege corona nauwelijks trainingen en adviesgesprekken waren. Toen de boel weer opstartte, bleek dat de riolering lekte, toiletten stuk waren, de airco’s niet werkten en de deuren kapot waren. Samen met de Nederlandse en Duitse genie hebben we dit gerepareerd. Nu kunnen we weer normaal wonen en werken.”

Op de safe haven staan gepantserde voertuigen waarmee adviseurs en hun beveiligers zich over het grotere Afghaanse kamp verplaatsen.

Zit je als ‘burgemeester’ altijd op je post?

“Tijdens mijn vorige uitzending had ik dezelfde functie en zat langere periodes op Shaheen. Toen kwamen dagelijks zo’n 70 adviseurs om met Afghaanse partners te praten. Die bezoeken leidde ik in goede banen. Maar nu is het rustiger en zit ik er 2 tot 4 dagen, samen met een peloton dat het kamp beveiligt en guardian angels levert voor de adviseurs. Dat het rustiger is, heeft te maken met de coronabeperkingen, maar ook omdat de Afghaanse korpsen grote stappen hebben gemaakt en nu minder of op andere punten advies nodig hebben. De overige dagen zitten we op onze thuisbasis Camp Marmal die we ook beveiligen. Die afwisseling is fijn.”

Militaire adviseurs moeten 5 tot 10 minuten vliegen van de thuisbasis Camp Marmal naar Camp Shaheen. Daar worden ze opgevangen door Jeroen en zijn collega’s.

‘Iedereen moet medische mondkapjes op’

Hoe zit het met de veiligheid en corona?

“De safe haven is gevestigd op het grote Afghaans kamp en dat laatste kan een doelwit zijn voor de Taliban, die heel actief zijn in de regio. Dan zou in theorie ook de safe haven kunnen worden geraakt. 

Verder is corona inderdaad een aandachtspunt. Iedereen moet medische mondkapjes op, zowel militairen als Afghanen die hier werken. Ook zijn er regels met betrekking tot social distancing, zoals het maximum aantal personen in een ruimte waar een adviesgesprek plaatsvindt.”

Mondkapjes zijn verplicht. Zelfs de boordschutter die de meeste tijd in de buitenlucht staat, ontkomt er niet aan.

Hoe ziet de rest van je uitzending er uit?

“Voorlopig zal mijn werk hetzelfde zijn. Er is wel onduidelijkheid over het afbouwen van de missie en welke gevolgen dat precies heeft voor ons werk. Maar dat heeft geen effect op de sfeer, die is goed. Zo lang de adviseurs op pad gaan, hebben wij werk. Als dat stilvalt, worden we ingezet voor andere beveiligingstaken.”

Nederlandse bijdrage Resolute Support

Zo’n 100 Nederlandse militairen nemen in Afghanistan deel aan Resolute Support-missie. Daar trainen en adviseren buitenlandse militairen, onder wie Nederlanders, de hogere staven van het Afghaanse leger en politie. Adviseurs in Mazar-e-Sharif en Kabul houden zich bezig met onder meer het verbeteren van logistiek en onderhoud. Dit moet Afghanistan in staat stellen zelfstandig voor de eigen veiligheid te zorgen.