EOD rondt werkzaamheden Oosterschelde af

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) rondt vandaag het onderzoek af naar in de Oosterschelde gestorte munitie.

De afgelopen 2 weken haalden duikers van de maritieme compagnie van de EOD munitie uit het water, die door de Nederlandse staat tot 1967 daar is gestort. Het onderzoek is nodig om wetenschappelijk vast te stellen of er sprake is van vervuiling van zeebodem en zeewater en hoe snel de 30.000 ton munitie corrodeert.

Volgens projectofficier kapitein der mariniers Rick zijn er voldoende verschillende soorten munitie gevonden en naar boven gehaald om een goed beeld te krijgen van de staat. “De TNO-onderzoekers zijn tevreden en kunnen aan het werk.”

Hij spreekt van een tamelijk unieke klus. “De maritieme en grondgebonden compagnie horen bij de EOD, maar hebben hun eigen specialisme. Samen aan een project werken komt niet elke dag voor. De afgelopen weken hebben we bij elkaar in de keuken kunnen kijken en daar leer je veel van."

Het duurt naar verwachting enkele maanden voordat het wetenschappelijk rapport over de munitiestort klaar is.

Bron: Defensie

Specialistische bouwmachines stromen binnen

Defensie heeft er sinds deze week 2 nieuwe Caterpillar D6T rupsdozers bij. Later dit jaar volgen er nog 6.

Stukje bij beetje krijgen de genisten een specialistisch arsenaal bouwmachines en aanhangers. Het gaat om meer dan 100 stuks waarover deze militaire bouwvakkers in 2024 kunnen beschikken. Het gaat om 43 wielladers, 10 graaflaadcombinaties high speed, 3 graaflaadcombinaties luchtmobiel en 36 aanhangwagens voor transport voor de bouwmachines geleverd. Ook de reeds geleverde 7 rupsgraafmachines maken deel uit van de aanschaf.

Van een klein deel wordt Defensie overigens geen eigenaar, maar doet ze een beroep op civiele partners. Zo is er meer flexibiliteit in het gebruik van soorten en aantallen. Via een nader te bepalen huur- of leaseconstruc­tie kan de krijgsmacht beschikken over wielgraafmachines, graders en trilwalsen.

De nieuwe bouwmachines zijn geschikt voor inzet bij grond-, weg- en waterbouw en voor pantsergenietaken. Denk daarbij aan het ruimen van versperringen, het graven van opstellingen en tank­grachten en het boren of dichten van gaten.

Bron: Defensie

Koning opent Polaris

De opleidingen en trainingen van de luchtverkeersleiders voor de burgerluchtvaart én die voor Defensie zijn vandaag ondergebracht in 1 gebouw.

Koning Willem-Alexander opende vanmiddag Polaris, zoals deze accommodatie van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol-Oost is genoemd. In 2017 zijn de luchtverkeersleiders van Defensie al naar Schiphol-Oost verhuisd.

De Air Traffic Control Radar and Tower Simulation (ACT-sim) maakt een groot deel uit van het nieuwe complex. Het is een 3D en 360 graden verkeerstoren- en radarsimulator waarin de aspirant-luchtverkeersleiders hun opleiding krijgen. Ieder vliegveld is daar onder alle (weers)omstandigheden na te bootsen. De IT-specialist van Defensie, het JIVC, begeleidde de verhuizing naar én herinrichting van deze simulator.

Bron: Defensie. Foto: Paul Tolenaar.

België vertimmert hoofdkwartier NAVO

België maakt het oude hoofdkwartier van de NAVO gereed voor de rechtszaak over de aanslagen in Brussel in 2016. Het bondgenootschap heeft het gebouw en terrein in de Belgische hoofdstad teruggegeven aan het gastland.

De NAVO nam vorig jaar afscheid van het verouderde complex, waar meer dan 50 jaar het beleid van het militaire bondgenootschap werd bepaald. De alliantie heeft vlakbij een nieuw hoofdkwartier betrokken.

De aanslagen van 22 maart 2016 op het vliegveld en in een metrostation van Brussel kostten 35 mensen het leven, drie zelfmoordterroristen inbegrepen. Ruim driehonderd mensen raakten gewond. Het strafrechtelijk onderzoek werd ruim een jaar geleden afgerond. Er zijn meer dan tien verdachten die terecht zullen staan voor een volksjury. Het proces zal op zijn vroegst in de loop van volgend jaar beginnen.

Bron: ANP

Huzaar wordt 100

Oud-huzaar van Boreel Klaas Appel werd deze week 100 jaar. Voor iedereen al een heugelijk moment, maar voor een veteraan uiteraard helemaal omdat de landmacht zijn verjaardag niet was vergeten.

Hij ontving tal van felicitaties en een rondrit in zijn woonplaats Enkhuizen in een oude Plymouth stafauto. Commentaar van de jarige (met een knipoog): "Ik ben beter gewend."

Appel werd in de meidagen van 1940 gemobiliseerd en kwam terecht bij het 1ste eskadron Pantserwagens in de Randstad omdat hij als een van de weinigen een rijbewijs bezat. Ofschoon de oorlog een roerige en indrukwekkende tijd was, overleefde hij. Na de oorlog kreeg hij als chauffeur de beschikking over een nogal aparte stafauto met een houten constructie. "Iedereen keek me na" vertelt Appel aan een journalist. Daarmee doelend op zijn grapje over de Plymouth stafauto. Praten over de oorlogstijd gaat Klaas Appel de eerste tijd na de oorlog niet gemakkelijk af. Pas wanneer zijn kleindochter ook militair wordt, lukt dat beter en woont hij ook herdenkingen bij.

Omdat de tradities van het 1ste eskadron Pantserwagens tegenwoordig worden bijgehouden door het Nederlandse 4e tankeskadron van het Duitse Panzerbataillon 414 was een deputatie uit Duitsland naar Enkhuizen gekomen om de 100-jarige in de bloemetjes te zetten. Verder was ook oud-commandant van de Huzaren van Boreel kolonel b.d. Rob van Zanten present met een bijzonder cadeau: een boek over de belevenissen van de jarige huzaar.

Bron: Defensie.

Militair steelt schilderij

De Koninklijke Marechaussee arresteerde deze week een 36-jarige militair voor diefstal van een schilderij uit de Van Ghentkazerne.

De 'kunstliefhebber' nam het schilderij, dat eigendom is van de Stichting Historische Verzameling Korps Mariniers mee naar huis. Daar werd het aangetroffen bij een huiszoeking.

Het schilderij uit 1965 was in bruikleen gegeven aan het Korps Mariniers op de Rotterdamse kazerne. Nadat er aangifte was gedaan van vermissing startte de marechaussee een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. De militair is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in de zaak.

Bron: Defensie

Oorlog van zand

Het jaarlijkse Zandsculpturenfestival in Garderen staat dit jaar in het teken van ’75 jaar vrijheid’. In tal van oorlog- en bevrijdingstaferelen van 11 meter breed en 5 meter hoog zijn een slordige 140 vrachtwagens met zand verwerkt. 

Wekenlang heeft kunstenaar Jeroen Advocaat met 320 ton zand gesneden, geveegd, geschaafd en geraspt. Uiteindelijk verschenen de beelden van onder meer bominslagen, slagschepen en gevechtsvliegtuigen mét details als kogelgaten. 

Wie binnenkomt maakt al direct met het thema kennis, want de eerste gang is omgetoverd tot de laadruimte van een zweefvliegtuig. Het is bijzonder dat zelfs de kleinste details in het zand verwerkt kunnen worden. De tentoonstelling is niet alleen ter vermaak, maar ook een laagdrempelige manier om over de oorlog te vertellen.  

Bron: Defensie. Foto: Zandsculpturenfestijn 

Hein Sabelisprijs voor vaandrig

Thomas Dekkers van de Koninklijke Luchtmacht is de winnaar van de jaarlijkse Hein Sabelisprijs voor de beste bachelorscriptie op de Nederlandse Defensie Academie. De vaandrig kreeg de prijs tijdens de opening van het Academisch jaar van de Faculteit Militaire Wetenschappen.

De scriptie van Dekkers gaat over het vliegbereik van zogenoemde 'killerdrones' en de actuele ontwikkelingen van de dreiging van onbemande aanvalsvliegtuigen. Hierbij kijkt de vaandrig met name naar succesvolle aanvallen op 2 olie-installaties in Saoedi Arabië in september 2019. Daarbij werden 18 relatief kleine onbemande aanvalsvliegtuigen en 7 kruisraketten gebruikt. De aanval kwam als een volslagen verrassing.

Bron: Defensie

Baret voor nieuwe mariniers

Weer 34 mariniers-in-opleiding hebben afgelopen week hun baret gekregen. Dat gebeurde op historische grond in Rotterdam, bij een voormalige pijler van de Maasbruggen. In 1940 vochten mariniers hier een moedige strijd tegen de Duitsers.

63 cursisten begonnen in januari met hun opleiding. Het eerste deel daarvan is nu afgerond. De volgende stap is de Elementaire Vakopleiding, waarin ze zich vakinhoudelijk verder zullen bekwamen.

Bij de ceremonie  was ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser aanwezig. Zij zei onder meer: "Velen gingen jullie hierin voor en elke lichting is anders. Dat kan ik zeker van deze zeggen: jullie hebben dit deel van de opleiding volbracht tijdens een pandemie. Jullie staan hier met 34 man, sterker en wijzer dan de eerste dag van de opleiding."

De bewindsvrouw keek ook naar de toekomst: “Er zullen momenten komen dat er een crisis is en iemand van het kabinet roept ‘Send in the Marines!’. Jullie geven daar dan gehoor aan. Ik ben er trots op dat Defensie een beroep op jullie kan doen."

De ceremonie werd afgesloten met een eeuwenoude traditie: het drinken van een oorlam.

Bron: Defensie

Komen en gaan op de KMA

Vandaag en gisteren kregen 297 cadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hun officiersbul. Ze beginnen aan hun loopbaan bij landmacht, luchtmacht en marechaussee. Het vertrek van deze lichting cadetten betekent ook dat er plaats is voor een volgende. Die is inmiddels aan de opleiding begonnen.

De uitreiking van de officiersdiploma’s was door de coronacrisis sober en aangepast aan de richtlijnen van het RIVM. In plaats van 1 grote gezamenlijke ceremonie, waren de cadetten nu verspreid over 2 dagen, ingedeeld in 4 groepen. De geslaagden werden toegesproken door kolonel Gerbe Verhaaf. De commandant van de KMA vertelde de nieuwe officieren dat ze een voorbeeld moeten zijn voor hun omgeving. “Zeker in tijden van crises wordt van jullie verwacht dat je de rust bewaart, de situatie goed analyseert en dit vervolgens omzet in daden. Niet alleen voor jezelf als individu maar meestal in een leidinggevende rol.” Verhaaf sprak ook zijn vertrouwen uit in de nieuwe lichting. “Weet dat jullie er klaar voor zijn. Met het behalen van jullie diploma is er een solide basis gelegd.”.

De nieuwe lichting cadetten heeft natuurlijk ook te maken met de coronaregels. Te beginnen met een quarantaineperiode en aangepaste spelregels voor bijvoorbeeld de eetzaal en douches. Daarnaast worden sommige activiteiten verspreid over verschillende locaties, wordt er soms afstandsonderwijs gegeven en moeten de cadetten in sommige situaties mondkapjes dragen.

Bron: Defensie

Ereteken voor bijzondere inzet Zuid-Sudan

Majoor Mohamed Maouli kreeg woensdag het Ereteken voor Verdienste in brons. De reservist van de landmacht kreeg de bijzondere onderscheiding voor zijn inzet tijdens de VN-missie UNMISS in Zuid-Sudan in 2016.

In de zomer van dat jaar liepen de spanningen tussen de Sudan People's Liberation Army en de Sudan People's Liberation Army in Opposition op met hevige vuurgevechten tussen beide partijen tot gevolg. Het geweld leidde ertoe dat duizenden burgers op de vlucht sloegen in de richting van het VN-kamp waar Maouli werkte. De veiligheidsdienst van de VN adviseerde het personeel zich te verschuilen. Tegen dit advies in coördineerde de majoor de opvang van de vluchtelingen en gaf leiding aan het beveiligingspersoneel. Dat bleef hij ook doen toen de kogels insloegen op het kamp.

Het Ereteken van Verdienste is een in 1987 ingestelde onderscheiding, die wordt uitgereikt voor uitzonderlijke verdiensten van incidentele aard, individueel moedig optreden in een levensbedreigende situatie, moedig optreden in conflictsituaties in vredestijd of voor bijzondere verdiensten van Nederlandse of buitenlandse civiele of militaire autoriteiten. Majoor Mohamed Maouli werkt bij 1CMI Commando. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de commandant Operationeel Ondersteunings Commando Land.

Bron: Defensie.