Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Vanwege het coronavirus lagen oefeningen en missies de afgelopen maanden vaak stil, maar langzamerhand worden steeds meer activiteiten weer opgepakt. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Tussenstop in de polder

Maikel de Vaan was er bij toen een AH-64D Apache gevechtshelikopter van 301 Squadron een voorzorgslanding maakte in de Overdiepse polder bij Waspik. Een team van monteurs  wist het probleem op te lossen en in de avond kon de helikopter weer vertrekken. 

Gevleugelde uitbreiding

Het transportmuseum in Nieuw-Vennep mocht onlangs een Catalina vliegboot aan de collectie toevoegen. Voormalig marechaussee en hobbyfotograaf eerste luitenant b.d. Hans Verhoog was getuige van de aankomst en verblijdde de redactie met enkele mooie platen. Heel hartelijk dank daarvoor Hans.    

Harde lijnen

Een onbekende fotograaf zette deze prachtig uitgelichte NH90 op de gevoelige plaat. Door de harde lijnen lijkt het net alsof de heli van karton is gevouwen. Niet is minder waar natuurlijk. De machine werd gefotografeerd boven de startbaan van haar thuisbasis Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. De fotograaf mag zich uiteraard melden voor de naamsvermelding.

Stof en geluid

De vakantie is weer voorbij en de landmacht oefent weer volop. Zo ook op de Leusderheide, waar fotograaf Ad Stegeman een voorbijrazende CV90 van de Bravo compagnie, 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso vastlegde.

Nieuwsgierig aagje

Voor dit lieflijke reetje op de Leusderheide was het ook vakantie. Nu er een paar weken geen militair verkeer was, durfde zij best uit het struikgewas te komen om fotograaf Ad Stegeman eens wat beter van dichtbij te bekijken.

Broodnodig samenzijn

Nederlandse en Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen waren onlangs te gast op Naval Air Weapons Station China Lake. Centraal op deze marinebasis in Californië stond het uitwisselen van gevechtsinformatie. Deze samenwerking tussen de Amerikaanse en Nederlandse luchtmacht is essentieel omdat beide landen regelmatig in coalitieverband optreden. Senior Airman Alexander Cook legde deze vlieger vast tijdens het voorbereiden van zijn vlucht.

F-35 in het algemeen

Zoals is te zien, bracht staatssecretaris van Defensie Barbara Visser geheel in overeenstemming met de corona-regels een bezoek aan vliegbasis Leeuwarden. De bewindsvrouw liet zich bijpraten over de F-35 in het algemeen en de vorming van het eerste F-35 squadron op de noordelijke vliegbasis in het bijzonder. Foto is van sergeant Jan Dijkstra.

Fris de AMO door

Zo te zien best nog fris en fruitig marcheert deze leerling van de Algemene Militaire Opleiding van de luchtmacht de poorten van vliegbasis Woensdrecht binnen. Sergeant-majoor Hille Hillinga tekende voor de plaat.