Opa van Guus Meeuwis centraal in bijzondere documentaire

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft op basis van dagboekverhalen een documentaire gemaakt over het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis, opa van zanger Guus. 

Hiervoor traden Guus en zijn broer Marc, vader Ger en oom Rene 75 jaar later in de voetsporen van hun grootvader. Ze legden de reis af die Cees Meeuwis tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte. Rode draad vormen de memoires waarin opa verslag deed van zijn oorlogstijd, de tijd als krijgsgevangene en de jaren achter prikkeldraad. Het verslag werd na zijn dood gevonden. 

Bekijk hieronder de indrukwekkende uitzending ‘Liever krijgsgevangen’ of ga naar www.75jaarvrij.nl.

Oud-luchtmachtbevelhebber overleden

Na een kort ziekbed is op 27 juni luitenant-generaal b.d. Alexander Schnitger overleden. Hij werd 61 jaar. Schnitger was commandant luchtstrijdkrachten van 2012 tot 2016. De uitvaartplechtigheid vindt vandaag, vrijdag 3 juli, plaats.

In zijn tijd als commandant zette Schnitger zich in voor het opbouwen van een relevante, innovatieve en betaalbare luchtmacht voor de toekomst. Zijn loopbaan begon op de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waarna hij de opleiding tot jachtvlieger volgde op Sheppard Air Force Base in de VS. 

Hierna vloog de oud-militair bij 314 squadron op vliegbasis Eindhoven, dat toen beschikte over de NF-5, 1 van de voorgangers van de F-16. In die tijd werd hij bekend als 1 van de 2 vliegers van het demonstratieteam 'Double Dutch'. In 1990 werd de voormalig commandant omgeschoold op de F-16. Na zijn loopbaan als operationeel vlieger volgde een reeks van staffuncties. Op 9 maart 2012 werd hij tenslotte commandant luchtstrijdkrachten. 

Bron: Defensie

Loopbaanperspectief voornaamste reden voor ontslag

De voornaamste reden van Defensiemedewerkers om hun baan bij de krijgsmacht op te zeggen is het gebrek aan loopbaanperspectief. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) liet uitvoeren.

Defensie kampt al langere tijd met een groot personeelstekort. Er stroomden in 2019 weer meer medewerkers in, maar het gat van 9000 vacatures is nog niet gedicht. Goed opgeleid en ervaren personeel vertrekt, terwijl nieuw geworven collega’s hen pas na jarenlange opleidingen en training kan vervangen. 

Volgens IGK luitenant-generaal Frank van Sprang was dat een belangrijke aanleiding om nog meer dan voorheen in te zetten op behoud. “Maar daarvoor moest inzichtelijk worden waarom medewerkers vertrekken. Wat drijft hen om die mooie baan, waarvoor ze ooit met overtuiging kozen, in te ruilen voor een job in de civiele maatschappij? En hoe voorkomen we dat?”

Uit het onderzoek onder 471 medewerkers bleek het loopbaanperspectief een breekpunt.  “Maar wat is loopbaanperspectief en nog belangrijker: wat missen onze medewerkers als het gaat om uitzicht op hun loopbaan in de toekomst? Pas met deze antwoorden zouden we in staat zijn om maatregelen te nemen.”

Die antwoorden liggen er nu in de vorm van het rapport ‘Carrière op de korrel’. De uitkomsten bieden handvatten voor een grondige herziening van het personeelsbeleid. De ervaringen en verbeterpunten gelden als aanbeveling. Doel is in ieder geval de uitstroom van personeel verminderen door meer loopbaanperspectief te bieden. 

Bron: Defensie 

Marechaussee neemt geld en drugs in beslag

De marechaussee heeft vorige week zaterdag op Eindhoven Airport een 33-jarige man uit Roermond aangehouden op verdenking van drugssmokkel en witwassen. De man had 17 wikkels cocaïne en 4.500 euro in zijn handbagage. Hij was in gezelschap van een andere man die 6.000 euro in zijn handbagage bleek te hebben. 

De mannen wilden naar Spanje vertrekken. Bij de veiligheidscontrole werden de drugs en het geld aangetroffen. Omdat ze de herkomst van het geld niet konden verklaren werd dit in beslag genomen, net als de drugs. 

Bron: Defensie

Graf Zeppelin: 12 uur

Van 12 minuten tot 25 dagen; u gaf in groten getale gehoor aan de prijsvraag ‘hoelang een gemiddelde bouwer nodig heeft om het Duitse vliegkampschip ‘Graf Zeppelin’ van 3130 steentjes in elkaar te zetten. 

5 personen mailden het goede antwoord: 12 uur. Zij krijgen binnenkort een bouwset van de Leopard 2 opgestuurd door Toys & More. 

Deze winactie stond in het verhaal over oud-militair John Klaver in de Defensiekrant van 26 juni. Na 25 jaar bij Defensie richt hij zich nu op de verkoop van militair materieel van bouwblokjes. 

Bron: Defensie

Bundeswehr pakt rechts-extremisme aan

De Duitse minister van Defensie heeft besloten 1 van de commando-eenheden van de Bundeswehr op te heffen. Het gevolg van een serie incidenten waarbij sprake was van rechts-extremisme.

De andere eenheden van het Kommando Spezialkräfte (KSK) worden gereorganiseerd. Ook neemt minister Annegret Kramp-Karrenbauer andere maatregelen om rechts-extremisme in de strijdkrachten uit te bannen. 

De ingreep bij de militaire eenheid komt niet onverwacht, omdat er al vaker berichten waren over rechts-extremisme. Zo kwam naar buiten dat militairen op feestjes de Hitlergroet brachten en neonazimuziek speelden. In mei werd een militair opgepakt die thuis wapens, explosieven en nazi-objecten had.

Bron: NRC

Héééél veel kusjes

‘Héééél veel kusjes’ is de titel van een prentenboek voor kinderen van landmachtmilitairen, van wie een ouder langere tijd van huis zal zijn door bijvoorbeeld uitzending. Met deze laatste editie is de serie van 4 compleet, waarin de andere krijgsmachdelen centraal staan. 

Abigail Bates schreef de 4 kinderboeken ‘120 kusjes’ (marine), ‘Voor elke dag een kus’ (luchtmacht) en ‘Elke dag een kusje' (marechaussee/politie) omdat een vriendin in 2014 voor 6 maanden op uitzending zou gaan. “Ze vertelde me dat ze materiaal miste om haar kinderen te vertellen over wat mama ging doen.”

Dus ging Abigail aan de slag met een kleurrijk prentenboek met hartverwarmende verhalen, waarin papa of mama naar een missiegebied zou gaan. In het laatste deel draait het om ‘Grote Schildpad’ die op uitzending gaat. Rode Schildpad en de kleine schildpadden blijven thuis.

De boekjes zijn niet te koop, maar worden uitgereikt tijdens de thuisfrontinformatiedag voor vertrekkende militairen.

Straaljagers voor Ierland?

De Ierse regering denkt na over de aankoop van straaljagers voor het beveiligen van het eigen luchtruim. In een nieuw investeringsplan staat dat in de toekomst een rol voor jachtvliegtuigen is voorzien. Op dit moment beschikken de Ieren niet over gevechtsvliegtuigen, maar over helikopters en ondersteunende kisten.

De noodzaak om over eigen jachtvliegtuigen te beschikken werd pijnlijk duidelijk toen in maart Russische bommenwerpers verschillende keren het Ierse luchtruim binnenvlogen. De Tu-95's werden boven Ierland onderschept door Britse Typhoon straaljagers.

Volgens een deskundige heeft Ierland ongeveer 16 jachtvliegtuigen nodig. Aanschaf en inzet  zullen veel geld kosten. Uitgaven waarop volgens politici niet iedereen zit te wachten.

Bron: Irish Times