Foto Mediacentrum Defensie
Koninklijke Onderscheidingen bekend
Koningsdag is traditioneel het moment waarop de lintjesregen neerdaalt op Nederland. Ook in 2020, ook bij Defensie. Alleen is er vanwege de coronacrisis geen sprake van een feestelijke bijeenkomst om de Koninklijke Onderscheidingen uit te reiken.
Donderdag belde minister Ank Bijleveld met de betreffende defensiemedewerkers om ze te vertellen dat ze door de Koning zijn onderscheiden voor hun bijzondere en langdurige inzet voor de samenleving. Vandaag ontvangen ze de brief met de motivatie en een bos oranje tulpen. De onderscheiding wordt op een later moment uitgereikt.
Bij de gedecoreerden gaat het om:
- Officier in de Orde van Oranje-Nassau: ir. W.C. Borawitz en W.J.M. Verheijen
- Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: luitenant-generaal b.d. L.J.A. Beulen en vice-admiraal ir. dr. A.J. de Waard
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: H.F.M. Ruijling, P. van Sprang en mr. F.W. Stapel
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: adjudant-onderofficier E.B. van Holst, kolonel-arts b.d. A. van der Krans, majoor der mariniers R. van der Pol, sergeant-majoor E. Sprokkereef, kolonel drs. F.H. Stallmann, korporaal der 1e klasse C. de Vet, 1e luitenant C.H.A.N. Vugts en luitenant-kolonel K.J. Weber MSc
- Lid in de Orde van Oranje-Nassau: I.S. Roza-Knol, C. van Vliet en R.A.L. Vos.
3 (oud-)defensiemedewerkers krijgen hun onderscheiding uit handen van de burgemeester van hun woonplaats:
- Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: luitenant-kolonel-arts dr. G.J. Noordergraaf.
- Lid in de Orde van Oranje-Nassau: G. Boers en adjudant-onderofficier M.R. de Kreek.
Meer informatie over de verschillende soorten onderscheidingen is hier te vinden.
Bron: Defensie
De Doorman vrijdag in haven Sint-Maarten
Zr.Ms. Karel Doorman komt vanavond omstreeks 20.00 Nederlandse tijd aan in de haven van Sint-Maarten. Het schip helpt mee met de bestrijding van het coronavirus.
Op 13 april vertrok de Doorman voor 3 maanden naar de Caribische eilanden.
Het schip en de bemanning ondersteunen het eiland bij de voedselvoorziening en de grensbewaking. Ook kunnen de bemanningsleden zo nodig helpen bij het handhaven van de openbare orde. Op het schip zijn ook medische voorzieningen.
Bron: Defensie
‘Veiligheid grenstoezicht Schiphol onder de maat’
De cyberveiligheid van het grenstoezicht door de Koninklijke Marechaussee (KMar) op Schiphol is ‘onvoldoende’ en ‘niet toekomstbestendig’. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De computers die gebruikt worden om documenten van reizigers te checken zouden kwetsbaar zijn voor digitale sabotage, spionage en criminaliteit.
In het rapport wordt aan aantal risico’s beschreven. Zo kunnen buitenlandse veiligheidsdiensten cyberspionage inzetten om de gegevens van bepaalde reizigers in te zien. Maar cyberaanvallen zouden ook gebruikt kunnen worden om bepaalde informatie te manipuleren, zodat gezochte personen makkelijker de grens kunnen passeren.
Het grenstoezicht zal de komende jaren verder digitaliseren, schrijft de Rekenkamer. Het is daarom belangrijk dat het niveau van cybersecurity snel op orde wordt gebracht.
De conclusie van de Rekenkamer liegt er niet om, erkennen de verantwoordelijke ministeries (Defensie en Justitie en Veiligheid). Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er al stappen gezet en zijn er verschillende maatregelen van kracht om de risico's en gevolgen van een cyberaanval op de IT-systemen te beperken. Mochten deze systemen uitvallen, dan kan het grenstoezicht nog steeds handmatig plaatsvinden. "Daartoe zijn onze mensen opgeleid."
"De veiligheid van IT-systemen is voor Defensie van groot belang", zegt de woordvoerder. Bestaande en nieuwe systemen worden getest om kwetsbaarheden bloot te leggen en aan te pakken.
Schiphol gaat het rapport bestuderen en de aanbevelingen met de betrokken partijen bespreken, laat een woordvoerder in een reactie weten. Het Schipholonderzoek is het tweede in een reeks van 3 naar cybersecurity in vitale sectoren.
Bron: ANP. Archieffoto: sergeant-majoor Gerben van Es.
Opknappen legeringsgebouwen dit jaar van start
Defensie start nog dit jaar met het opknappen van legeringsgebouwen op 16 militaire complexen. Ook worden er in Huis ter Heide en Schaarsbergen 2 nieuwe gebouwen neergezet. Het gaat hierbij om fase 1 van het programma Legering Defensiebreed die tot 2023 duurt.
Bij deze werkzaamheden krijgen 51 gebouwen via inbouwpakketten moderne slaapkamerinterieurs en woonkamers. 17 krijgen groot onderhoud aan de binnenkant bijvoorbeeld door het vervangen van sanitair, het verbeteren van ventilatie en klimaat en de vervanging van plafonds. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: er wordt energiezuinige Ledverlichting geïnstalleerd.
Eind 2018 gaf staatssecretaris Barbara Visser opdracht te inventariseren hoe de staat van de legeringsgebouwen is. Daarbij bleek dat bij 218 van de 295 geïnspecteerde gebouwen verbeteringen nodig waren.
Bron: Defensie
Marine koopt nieuwe robots
De Koninklijke Marine krijgt een aantal nieuwe, vernuftige onderwaterrobots. Na de Double Eagle, komen er ook Sea Wasps-robots naar Den Helder.
Deze op afstand bestuurbare robot van 75 kilo is onder meer goed in het opsporen van explosieven en kan door zijn lage gewicht tevens aan boord van een snelle boot als de Rhib meegenomen worden.
De Sea Wasp kan door 2 mensen op afstand bediend worden. Het idee is afkomstig van de robot die op het land op een Improvised Explosive Decive (IED) afgaat. De Wasp brengt dit idee onder water in praktijk.”
Een waardevolle toevoeging voor met name de Mijnendienst. Commandant Toebast zei eerder over de nieuwe mijnenjagers: “Met deze nieuwe systemen hoeven we risicogebieden helemaal niet meer in. Vanaf de vaartuigen kunnen we de onbemande systemen inzetten, aansturen en terughalen.”
De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft een aantal exemplaren van de Sea Wasp besteld. De Koninklijke Marine is de eerste Europese klant van het systeem.
Bron: Noordhollands Dagblad. Foto: Saab Seaeye
Fries bedrijf reinigt Zr.Ms. Dolfijn
Het Friese schoonmaakbedrijf Eresdé is in coronatijd op veel voorbereid. Maar het ontsmetten van een onderzeeboot? “Die vraag zagen we niet aankomen.”
De calamiteitendienst van de firma had deze week de handen vol aan telefoontjes met de vraag of men met spoed een ziekenhuiskamer of zorgappartement wil desinfecteren, toen vanuit de Koninklijke Marine het verzoek om desinfectie van onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn kwam.
Zr. Ms. Dolfijn brak eind maart een reis af omdat een aantal bemanningsleden ziek was geworden door het coronavirus. Na terugkeer in Den Helder werden de opvarenden in quarantaine geplaatst. De militairen maken het inmiddels allemaal goed en zijn weer thuis, maar de onderzeeboot had nog wat zorg nodig.
“Natuurlijk wilden wij helpen met het desinfecteren van de boot”, zegt directeur Henk Vlietstra. “Wij hebben hier specialisten voor in huis. Zij doen op dit moment niet anders dan reiniging en desinfectie en zijn daarvoor opgeleid.”
Het bedrijf gebruikt een ontsmettingsmiddel dat met de hand op alle oppervlakken in de Dolfijn is aangebracht. Een aardig werkje in een onderzeeboot vol apparatuur, leidingen en buizen. Een week werk voor het 6-koppige schoonmaakteam.
De onderzeeboot is intussen helemaal schoon en kan met gezonde marinemensen weer onder water.
Bron: Noordhollands Dagblad
4Daagse en Landmachtdagen afgelast
Als gevolg van de coronacrisis gaan veel manifestaties en activiteiten niet door. Aan het rijtje afgelastingen werden afgelopen week ook de Nijmeegse 4Daagse en de Landmachtdagen toegevoegd. Maar ook Sail2020 en de Canal Parade in Amsterdam, manifestaties waar Defensie altijd aan meedoet, gaan niet door.
Het besluit om de activiteiten niet te laten doorgaan vloeit voort uit het beleid van de regering om tot 1 september alle publieksevenementen te verbieden. Eerder werden de Nederlandse Veteranendagen al geschrapt en was duidelijk dat de dodenherdenkingen op 4 mei en viering van Bevrijdingsdag op 5 mei niet konden doorgaan in de gebruikelijke vorm. Zo gaan de bevrijdingsfestivals in het land niet door. Defensie vervoert normaal gesproken een deel van de deelnemende artiesten per helikopter. Omdat er dit jaar geen Marinedagen of Luchtmachtdagen waren gepland, en de Landmachtdagen nu ook niet doorgaan, zijn er dit jaar geen grote publieksevenementen waarbij geïnteresseerden kennis konden maken met de krijgsmacht.
‘Bestel defensiematerieel in eigen land’
Regeringspartijen VVD en CDA willen dat het ministerie van Defensie nieuw materieel voor de krijgsmacht zo veel mogelijk bij Nederlandse bedrijven bestelt. Daarmee moet tijdens de economische crisis die door het coronavirus ontstaat de Nederlandse economie worden aangejaagd.
Zo zou volgens de VVD bijvoorbeeld de bouw van nieuwe onderzeeboten in eigen land moeten worden aanbesteed. “Win-win”, vindt VVD-kamerlid André Bosman.
Het CDA wil nog een stap verder gaan. Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat de regel die voorschrijft dat dergelijke grote orders Europees moeten worden aanbesteed, tijdelijk helemaal buiten werking moet worden gesteld. “Ik wil dat het kabinet mogelijk maakt dat we in de coronacrisis materieel in eigen land kunnen bestellen.” Projecten moeten volgens hem ook, waar dat kan, naar voren worden gehaald of versneld.
De partijen deden het voorstel deze week in een Kamerdebat over het defensiematerieelfonds. Uit deze pot moeten voortaan alle ict- en materieelprojecten en het onderhoud van materieel worden betaald. Mocht het geld, bijvoorbeeld doordat een project vertraging oploopt, niet opraken dan kan het worden meegenomen naar volgende jaren.
Een twijfelpunt voor de 2 andere regeringspartijen D66 en ChristenUnie. Zij vinden 1 pot geld voor de krijgsmacht lastig te controleren en willen het fonds splitsen. De luchtmacht, landmacht en marine krijgen dan hun eigen pot met geld. Een vierde pot wordt gereserveerd voor investeringen die de hele defensieorganisatie aangaan.
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt het fonds juist nu belangrijk, 'vooral als er weer op Defensie bezuinigd dreigt te worden na deze coronacrisis'. “Nadat de afgelopen jaren de spanningen met Rusland oplaaiden, hebben we ons gerealiseerd dat we Defensie te vroeg in de uitverkoop hebben gedaan. Dit moeten we nu voorkomen door via dit materieelfonds de krijgsmacht op een basisniveau te houden.''
Bron: Het Parool
Hedel eert oorlogshelden
Straten in de nieuwe wijk Groene Akkers in het Brabantse Hedel krijgen de naam van militairen van de Prinses Irene Brigade die zijn gesneuveld bij de strijd in april 1945.
Het initiatief van D66 kreeg deze week raadsbrede steun. Bij de strijd in Hedel kwamen tussen 22 en 26 april 1945 12 leden van de brigade om.
Tot nu toe heeft het dorp 1 straat waarvan de naam verwijst naar de aanval 75 jaar geleden; de A.C. de Ruijter van Steveninckstraat. Genoemd naar de commandant van de brigade uit Tiel.
Omdat de nieuwe wijk waarschijnlijk niet exact 12 straten telt, wordt er begonnen met het vernoemen van de mannen die postuum zijn onderscheiden: Peter Ligtvoet uit Rotterdam en Cees Picokrie uit Tilburg (Bronzen Leeuw) en Steven Kraaij uit Putten (Bronzen Kruis).
Bron: Brabants Dagblad. Archieffoto: Evert-Jan Daniëls
Tientallen doden door nieuwe golf Taliban-geweld
De Taliban hebben volgens overheidsfunctionarissen minstens 23 Afghaanse militairen en 9 burgers gedood. Een nieuwe golf van geweld teistert Afghanistan, ondanks een deal met Amerika en een verergerende coronacrisis.
Naar verluid vielen de Taliban zondagavond in de provincie Takhar in het noordoosten van Afghanistan een Afghaanse legerbasis aan en doodden hierbij 16 soldaten en 2 politieagenten. In het zuiden was het doelwit een politiecontrolepost nabij Tarin Kowt. “5 Afghaanse politieagenten werden gedood en 3 anderen raakten gewoond”, aldus een woordvoerder van de provinciegouverneur.
De Afghaanse regering en de opstandelingen zouden, volgens afspraak tussen de VS en de Taliban, inmiddels een gevangenenruil afgerond moeten hebben en de eerste stappen naar een alomvattend staakt-het-vuren zetten. Deze ruil en vredesbesprekingen lijken door de voortdurende aanvallen ver weg.
Bron: ANP/AFP
Dronken bestuurder 2 keer aangehouden
De Koninklijke Marechaussee heeft deze week bij Schiphol 4 mannen van de weg gehaald die onder invloed van alcohol én met een rijontzegging rondreden.
Het viertal was eerder die avond gecontroleerd door de marechaussee in Hoek van Holland. Hier werd geconstateerd dat de 47-jarige Britse bestuurder onder invloed van alcohol was. Hij kreeg onder meer een rijverbod van 12 uur. Omdat ook de 3 overige inzittenden onder invloed van alcohol waren, kregen zij ook een rijverbod. Het vermoeden bestond dat mogelijk een andere inzittende verder zou willen rijden.
2 uur na de controle in Hoek van Holland ontvingen marechaussees op Schiphol een melding dat het busje waarin de 4 mannen eerder waren aangetroffen weer was waargenomen. Nu ter hoogte van de A4 richting Schiphol.
Na controle van het busje en de inzittenden ter hoogte van Schiphol bleek dat de man die op Hoek van Holland achter het stuur zat, nu als bijrijder had plaatsgenomen. De 35-jarige Brit die op dat moment achter het stuur zat had dusdanig veel alcohol op dat z’n rijbewijs is ingevorderd. Hij kreeg een proces-verbaal voor rijden tijdens een rijverbod.
Bron: Koninklijke Marechaussee. Archieffoto sergeant-majoor BDAV Jasper Verolme.