Foto Mediacentrum Defensie

Kunstwerk op Chinook

Het 298 squadron van het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen bestaat deze week 75 jaar. Ter ere van dat bestaan, en omdat het squadron met de Chinook-transporthelikopter vliegt, toverden schilders de kist om tot een waar kunstwerk. 

Het stukje vakmanschap werd geleverd door de schilders van het 980 squadron van Main Support Base Woensdrecht. Het ontwerp is niet zomaar een 'leuke tekening'. Er werd serieus over nagedacht en dat begon al bij de kleuren. 

Zo werd het groen van de Delta-Chinook gebruikt, evenals het grijs van de Foxtrot-Chinook waar jarenlang mee werd gevlogen. De bruingroene kleur is van de nieuwe Chinooks die over een jaar in Nederland komen. Aan de ene kant siert een libelle, deze komt uit het squadron-embleem. Aan de andere kant staat een Grizzly-beer, de mascotte van het squadron. 

Bron: Koninklijke Luchtmacht. Headerfoto: Marco Ferrageau. Artikelfoto: adjudant Arnoud Schoor

Logistieke militairen helpen voedselbanken

Militairen brengen sinds vorige week de bevoorrading van zo’n 50 voedselbanken en uitgiftepunten in de regio’s Amsterdam, Haaglanden en Tilburg weer op gang. Dat gebeurt door in de 3 distributiecentra te helpen bij de herverdeling van bulkverpakkingen. 

De militairen komen van het Bevoorradings- en Transportcommando uit Stroe. Ze zijn specialisten op het gebied van logistieke processen. De hulp wordt geboden tot uiterlijk 1 juni. De verwachting is dat de distributiecentra het dan weer op eigen kracht kunnen. 

De militairen ervaren het als dankbaar werk. “Ze zijn zeer blij iets te kunnen doen voor de minderbedeelde medemens”, laat projectleider majoor Armand Soeleman weten. Ook is de voedselbank tevreden met de militaire hulp, zo hoorde de majoor bij het distributiecentrum van de Voedselbank Haaglanden.

Bron: Defensie

Helpende handen in ziekenhuizen

In de strijd tegen het corona-virus wordt op verschillende plekken militair medisch personeel ingezet. Zo ook bij het Zaans Medisch Centrum. 

Sinds deze week krijgt het ziekenhuis ondersteuning van 6 militaire verpleegkundigen en dat leverde deze bijzondere foto op. De extra ondersteuning is volgens het ziekenhuis zeer welkom en maakt dat ze de extra bedden op de Intensive Care ook de komende periode kunnen gebruiken.

Bron: Koninklijke Landmacht

99-jarige loopt miljoenen bij elkaar

Groot-Brittannië heeft een nieuwe held in de persoon van de 99-jarige oud-kapitein Tom Moore. De vroegere tankcommandant uit de Tweede Wereldoorlog startte voor de lol een sponseractie in aanloop naar zijn 100ste verjaardag: hij zou 100 rondjes lopen in zijn tuin en wilde daarmee 1000 Britse ponden verzamelen. Die 100 rondjes haalde hij, maar hij verdiende er meer geld mee: tot nu toe liefst 17 miljoen pond en de teller loopt door.

Na de finish zei de 99-jarige dat hij het ongelofelijk vindt dat de mensen zoveel geld toezegden voor zijn prestatie. "Misschien was ik wel verantwoordelijk voor de start van de actie, maar ik heb het niet bewust gedaan." Het geld komt ten goede aan de National Health Service. "Ik ben ze dankbaar wat ze voor me hebben gedaan." Moore genas eerder van huidkanker en liep een gebroken heup op. Hij wordt 30 april 100 jaar. Bij de finish van zijn tocht in eigen tuin kreeg hij een erewacht van het 1ste bataljon van het Yorkshire regiment.

Bron & foto: BBC

Ook de NAVO vergadert online

Defensieministers van de NAVO-landen bespraken deze week via een beveiligde videoconferentie de huidige situatie omtrent COVID-19. Bondgenoten slaan de handen ineen in de strijd tegen het virus en daarvoor moet veel worden overlegd. 

De NAVO heeft een belangrijke coördinerende rol als het gaat om steunaanvragen en het hulpaanbod binnen de alliantie. Met onder meer gezamenlijk luchttransport zorgde het bondgenootschap dat al tonnen medische middelen bij bondgenoten zijn afgeleverd. 
Nederland, Hongarije, Noorwegen, Slovenië en Amerika kleveren voor medische en financiële steun aan jongste NAVO-bondgenoot Noord-Macedonië. Luxemburg doneerde beschermingsmateriaal aan Spanje. Deense ventilatoren en een veldhospitaal staan klaar voor Italië en Turkije levert spullen aan Spanje, Italië en landen rond de Balkan.

Niet alleen middelen, maar ook medische kennis wordt door bondgenoten gedeeld. Verder wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen, zoals 3D-geprinte beademingsapparaten en hergebruik van duikapparatuur als ventilatiemaskers.

Maar pandemie of niet, ook de vaste NAVO-taken moeten doorgaan. De defensieministers benadrukten dat training, verdediging en afschrikking niet mogen lijden onder de pandemie. De gezondheidscrisis mag geen veiligheidscrisis worden, zo is de boodschap. 

Bron: Defensie

Mannen met doorgeladen vuurwapen uit trein gehaald op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weekend 2 mannen aangehouden in een trein die op het perron van de luchthaven binnenkwam. Een van hen had een doorgeladen wapen bij zich.

Nadat de Marechaussee een 112-melding had ontvangen dat iemand een vuurwapen doorlaadde in een trein die onderweg naar Schiphol was, ging een speciaal team van de Marechaussee ter plaatse. Vervolgens troffen ze bij een man die aan het opgegeven signalement voldeed een doorgeladen vuurwapen aan. De vuurwapenbezitter en zijn medereiziger zijn aangehouden voor verder onderzoek.

Bron: Koninklijke Marechaussee

'Hello, goodbye' op zee

Zr.Ms. Groningen, Zr.Ms. Zeeland en de 2 boordhelikopters van het Defensie Helikopter Commando ontmoetten elkaar dinsdag op zee. Met de aankomst van de Zeeland in het Caribisch gebied kan de Groningen beginnen aan haar reis over de Atlantische Oceaan, terug naar Nederland.

Sinds april 2019 draait de marine een pilot, waarbij het stationsschip Zr.Ms. Groningen voor 2 jaar in het Caribisch gebied blijft en de bemanning in zijn geheel wisselt. Echter, de Groningen gaat naar Nederland voor een korte periode van onderhoud. Deze terugkomst was niet gepland. De wissel tussen de Groningen en de Zeeland is een direct gevolg van het sluiten van het luchtruim van Curaçao voor inkomende vluchten, als gevolg van het coronavirus. 

Deze vliegbeperkingen zorgen ervoor dat de bemanning van de Zeeland, die naar Curaçao zou vliegen om daar de bemanning van de Groningen over te nemen, nu varend naar het Caribisch gebied gaat. 

De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor onderhoudspersoneel van de Koninklijke Marine, dat ter plekke onderhoud aan de Groningen zou uitvoeren. Zij doen dat nu in Nederland, zodra de Groningen terug is.

Bron: Koninklijke Marine

Marechaussee pakt gezochte Pool op

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol deze week een 30-jarige Pool aangehouden die gezocht werd door Noorwegen vanwege drugshandel.

De man werd gecontroleerd aan de gate waar een vliegtuig was binnengekomen uit Bulgarije. Uit informatie van de Marechaussee bleek dat de man op deze vlucht zou zitten, waarop hij na controle van zijn identiteit werd aangehouden door de grensbewakers.

De man is voorlopig ingesloten in afwachting van zijn mogelijke overlevering aan Noorwegen. Daar wacht hem een gevangenisstraf van 2 jaar voor betrokkenheid bij drugshandel.

Bron: Koninklijke Marechaussee

Bloemetjes naar Bronbeek

Het zorgpersoneel en bewoners van het Koninklijk Militair tehuis Bronbeek werden deze week verrast met een bloemetje. De afzender: Luchtmobielers van 12 Infanteriebataljon. “We denken aan onze veteranen en het zorgpersoneel willen wij bedanken voor hun extra inzet de afgelopen weken”, aldus de bataljonscommandant.

Bronbeek is een museum en hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Bronbeek is daarnaast ook een tehuis voor veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Het tehuis vormt een belangrijke schakel in het veteranenbeleid van Defensie.

Bron: Koninklijke Landmacht

‘Naarden’ in de problemen

De voormalige mijnenveger Naarden dreigt ten onder te gaan. Achterstallig onderhoud heeft ertoe geleid dat minimaal 80.000 euro nodig is om het Maritiem historisch erfgoed te behouden.

Het aloude marineschip van de Dokkumklasse is eind jaren 90 geschonken aan het zeekadetkorps van het Groningse Delfzijl. 

Tijdens een dokbeurt van het houten schip kwamen nogal wat mankementen naar boven. Het grootste euvel was wel dat de afdichtingen van de schroefassen niet goed meer zijn en de schroeven aan revisie toe zijn. Een deel van de kosten hoopt de vereniging via fondsenwerving en sponsoring binnen te slepen. Het (maritieme) bedrijfsleven uit Delfzijl levert ook een bijdrage.  Voor het resterende bedrag, 30.000 euro, is een beroep gedaan op de gemeente. De gemeenteraad moet hierover op 30 april beslissen.

Bron: Dagblad van het Noorden