Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Hartjes vliegen voor zorghelden

Piloot Frank van Houten vloog gisteren boven 9 ziekenhuizen om een hartje in de lucht achter te laten. Zo wil hij de helden in de zorg een hart onder de riem steken. 

Ex-marinevlieger Frank van Houten kreeg alle medewerking van de luchtverkeersleiding om zijn actie tot een succes te brengen. Zo lukte het om na vertrek van Texel 9 ziekenhuizen door het hele land aan te doen. "Met de actie wil ik het zorgpersoneel laten weten dat we meevoelen en dat we achter ze staan." 

Het hartverwarmende gebaar van de sportvlieger werd vaak pas opgepikt als Van Houten alweer was weggevlogen. Ook de media pikten de hartjes op waardoor de boodschap bij veel zorgverleners aankwam. "Hun reacties via sociale media waren overweldigend. Mensen waren zo enthousiast." Het motto van Van Houten is 'fly to inspire'."Het zorgpersoneel moet deze situatie nog langer volhouden. Ik hoop dat ik ze hiermee heb kunnen inspireren om vol te houden."

Van Houten denkt al na over een herhaling van zijn actie en wil 't liefst nog meer ziekenhuizen aan doen. Maar, er ging behoorlijk wat voorbereiding aan vooraf om vliegdag te plannen. "Ik vlieg alleen, moet navigeren en contact houden met de autoriteiten", vertelt Frank van Houten. "Bovendien moet het perfect vliegweer zijn, gisteren hadden we een sweet spot te pakken".

Bron: Defensie | Foto: Herben het Lam

Marechaussee stuurt Duitsers terug bij grens

De marechaussee heeft bij verschillende Limburgse grensovergangen Duitsers teruggestuurd. Bij onder meer Roermond en Vlodrop stonden files van Duitsers die Nederland in willen.

"We gaan met de mensen in gesprek, vragen wat ze komen doen en verzoeken ze vervolgens weer rechtsomkeert te maken", aldus een woordvoerder. Er worden geen boetes uitgedeeld. "Er geldt immers geen inreisverbod."

Veel Duitsers die net over de grens wonen, willen winkelcentra in Roermond bezoeken. Ook gaan ze graag naar de omliggende natuurgebieden of de Roermondse jachthavens. Vorig weekend was er ook drukte bij de grensovergangen. Omdat alle Duitse winkels op zondag gesloten zijn, wilden toen veel mensen naar tuincentra over de grens. Tijdens het paasweekend wordt gecontroleerd of ondernemers en recreanten zich aan de regels houden. Als dit niet zo is, wordt de zaak gesloten.

Bron: ANP

Militairen vertrekken na quarantaine naar Afghanistan

Een nieuwe lichting Nederlandse militairen is dinsdag vertrokken voor zes maanden naar Afghanistan. De afgelopen twee weken verbleven de veertig mannen en vrouwen op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot in quarantaine om zeker te zijn dat ze niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus.

Alleen essentiele functies vertrekken nog naar de NAVO-missie in Afghanistan. Het gaat dan om bijvoorbeeld militairen verantwoordelijk voor de beveiliging en medisch personeel. De meeste Nederlanders in Afghanistan zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif. Zij trainen, adviseren en assisteren daar Afghaanse veiligheidsdiensten.

Bron: ANP

Nederlandse bevolking vindt sterke krijgsmacht belangrijker dan ooit

Onderzoek heeft uitgewezen dat 67% van de Nederlandse bevolking trots is op de Nederlandse militairen. Ook 67% vindt dat de dreiging in de wereld is toegenomen en daarom een sterke krijgsmacht nu belangrijker is dan ooit. 48% is van mening dat er te weinig geld naar Defensie gaat. Cijfers die nagenoeg gelijk zijn aan de resultaten van de vorige meting.

Dit blijkt uit de gisteren verschenen halfjaarlijkse Draagvlakmonitor van Motivaction. Het onderzoek is in opdracht van Defensie gedaan. De Nederlandse bevolking geeft Defensie in het 2e halfjaar van 2019 een 7,1. Dat rapportcijfer kreeg Defensie ook in de 1e helft van 2019.

Met de Draagvlakmonitor houdt Defensie de vinger aan de pols. Wekelijks worden tussen de 60 en 70 respondenten benaderd. Zo komt Motivaction elk kwartaal op een representatief aantal respondenten uit van zo'n 750.

Bron: Defensie

Nationale herdenking MH17 voortaan eens in de 5 jaar

Stichting Vliegramp MH17 heeft besloten om de herdenkingen van de ramp voortaan anders te organiseren. Vanaf nu wordt iedere 5 jaar een grote herdenking gehouden. In de tussenliggende jaren zijn er eenvoudigere herdenkingen. Nabestaanden zijn deze week per brief ingelicht. 

"Na de vijfde herdenking op 17 juli vorig jaar ontstond er voor het bestuur een natuurlijk moment om na te denken over de wijze van herdenken", zegt voorzitter Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17. De stichting hield een enquête onder nabestaanden. Daaruit bleek dat de behoefte aan een jaarlijkse grote herdenking is afgenomen. Ploeg: "De behoefte over hoe nabestaanden willen herdenken, verandert. Dat zie je ook bij herdenkingen van andere rampen. Het aantal bezoekers van de herdenking nam het afgelopen jaar al af."

In de tussenliggende jaren zullen eenvoudigere herdenkingen worden gehouden. "We denken nog na over de invulling hiervan", zegt Ploeg. Ook bij eenvoudiger herdenkingen zullen de namen van alle slachtoffers worden genoemd.

De eerstvolgende grote herdenking zal in 2024 zijn. Of de herdenking op 17 juli aanstaande doorgaat, is nog onduidelijk vanwege het coronavirus.

Bron: ANP

Mondkapjesoplichter gepakt

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een 49-jarige man uit Purmerend aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een Brit te hebben opgelicht door de verkoop van mondkapjes. De Brit wilde voor 8 miljoen euro aan mondkapjes kopen voor de Chinese stad Wuhan, die toen met grote tekorten kampte. Hij deed een aanbetaling van 850.000 euro, maar de verkoper liet niks meer van zich horen.

Hierop deed de man in februari aangifte bij de Marechaussee op Schiphol. Het rechercheteam startte een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM). Tijdens het onderzoek kwamen verdachten uit Purmerend en Antwerpen (België) in beeld.

"Dit heeft hoge prioriteit, zeker in deze tijden", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee tegen de NOS. "Iemand komt met goede bedoelingen naar Nederland om mondkapjes te kopen, om mensen te helpen en erger te voorkomen. Dan blijkt dat hij wordt opgelicht voor een enorm bedrag. Dat is betreurenswaardig."

Bron: Defensie en NOS

Frans vliegdekschip terug naar haven om mogelijke coronagevallen

Ongeveer veertig zeelieden op het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle zijn vermoedelijk besmet met het coronavirus. Ze stonden onder verscherpt medisch toezicht en vertonen symptomen van het virus, maakte het Franse ministerie van Defensie bekend.

De eerste symptomen verschenen pas onlangs. De getroffen opvarenden zijn uit voorzorg geïsoleerd. Een screeningsteam onderzoekt de bemanning om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Het schip bevindt zich momenteel op de Atlantische Oceaan en is op weg terug naar de Middellandse Zee.

Bron: ANP

'Coronacrisis mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII'

Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.

'‘De Covid-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen wordt overal ter wereld wordt op de één of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel", zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. Volgens hem groeit de huidige coronacrisis snel uit tot de grootste ramp wereldwijd sinds WOII.

Het is daarom belangrijk zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar het moeilijk is om het virus tegen te gaan. Het Rode Kruis roept staten en humanitaire organisaties op om "alles op alles" te zetten verspreiding te voorkomen. Wereldwijd is volgens de organisatie 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding te voorkomen. Tot nu toe is er in Nederland bijna zeven ton opgehaald.

Bron: ANP

Minister VS neemt ontslag na corona-affaire vliegdekschip

De Amerikaanse minister van Marine Thomas Modly heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van de affaire rond het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

Het vliegdekschip kwam in het nieuws doordat bij bemanningsleden aan boord besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Commandant Brett Crozier kreeg niet meteen hulp en schreef een brief aan de defensieleiding waarin hij kritiek uitte op de aanpak van de corona op zijn schip. Crozier werd uit zijn functie gezet en overgeplaatst omdat hij de brief had laten lekken. Democraten in het Huis van Afgevaardigden riepen daarna om het ontslag van minister Modly die Crozier "naïef en dom" had genoemd. De minister bood zijn excuses nog aan, maar koos dinsdag voor een vertrek.

Op de USS Theodore Roosevelt, een van de grootste oorlogsschepen ter wereld, zijn inmiddels 230 besmettingen vastgesteld. Meer dan 70 procent van de ongeveer 5000 opvarenden is inmiddels getest. Het vliegdekschip ligt in de haven van het eiland Guam.

Bron: ANP

Defensiebonden tevreden over compensatie zieke monteurs

Dat Defensie ook personeel tegemoetkomt dat is ziek geworden door werken met het giftige HDI, is "logisch". De compensatieregeling voor deze gedupeerden is een goede stap op weg naar een oplossing voor alle medewerkers die zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, vinden vakbonden van defensiepersoneel.

Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser kwam maandag met een compensatieregeling voor HDI-slachtoffers. Die is ingegeven door de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat oud-monteurs van Defensie door de schadelijke stof onder andere luchtwegklachten en eczeem kunnen hebben opgelopen. Eerder kwam het instituut al tot de slotsom dat personeel dat Amerikaans legermaterieel onderhield, ziek is geworden van werken met verfbestanddeel chroom-6.

De bonden kunnen zich vinden in de nieuwste bevindingen van het RIVM, zegt Jean Debie van vakbond VMB. Nu is het volgens hem zaak dat ook het derde en laatste onderdeel van het onderzoek snel wordt afgerond, zodat ook defensiepersoneel dat elders met chroom-6 heeft gewerkt aanspraak kan maken op schadevergoeding. Dat onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn.

Bron: ANP