04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Selfiestick voor paspoort

Tekst André Twigt
Foto sergeant Cristian Schrik

Hulpmiddel voor handhaving 1,5-metermaatregel

Door de invoering  van de 1,5-metermaatregel is voor marechaussees aan de grens een paspoort inspecteren niet langer de gewoonste zaak van de wereld. Maar gelukkig is hulp gearriveerd. Een eenvoudige plastic clip, vastgezet op de wapenstok, blijkt de oplossing om documenten van reizigers op gepaste afstand aan te nemen.

De clip gemonteerd op de wapenstok. Met dank aan de Nationale Politie die op het idee kwam.

Ere wie ere toekomt. Het idee voor de paspoorthouder blijkt afkomstig van de Nationale Politie. Die kampt bij het inzien van vooral rijbewijzen in de pandemie met hetzelfde ongemak.

Opperwachtmeester Olaf Versluijs van het Innovatielab van het Expertise Centrum Bewaken en Beveiligen (KMar), kwam de toegepaste clip via een tip van een collega op het spoor. Meteen zag hij mogelijkheden om het ding voor gebruik bij de Marechaussee geschikt te maken. “Door aanpassing van de sleuf passen er nu zowel een paspoort als een rijbewijs in.” Je monteert de clip aan de tip van de uitschuifbare wapenstok. Dit uitrustingsstuk is zowel bij politie als KMar in gebruik en fungeert in deze rol als steel voor de clip. Tevens biedt het een stevige, solide grip wat het gebruiksgemak ten goede komt.

Inmiddels is de clip getest bij de Brigade Oostgrens Noord.

Getest

Het idee was geboren, maar nu moest het nog in veelvoud worden geproduceerd. Versluijs keek meteen naar het Additive Manufacturing Expertise Center (AMEC) van het  Materieel Logistiek Commando van de landmacht, die beschikt over 3D-printers. Daarmee kunnen 18 clips tegelijk worden geprint. Omdat er snel 1.000 nodig zijn is er ook hulp van de marine en het bedrijfsleven. 

De clip is reeds voor een korte periode bij de Brigade Oostgrens Noord getest en inmiddels beschikken de eenheden te velde er over. Versluijs: “Ondanks de oproep niet naar Nederland te komen, zijn we erop voorbereid dat er tijdens het paasweekend meer verkeer aan de grens staat.”

Technici van het Additive Manufacturing Center in actie met hun 3D-printer.

Kleine oplagen

Bij het AMEC in Leusden draaien de printers overuren, aldus 3D-specialist Tim Julsing. “We doen er alles aan om aan de vraag te voldoen. We produceren momenteel niet alleen voor de KMar, maar ook een oplage voor de politie. De komende periode blijft het druk, want er spelen nog meer corona gerelateerde zaken.”

De samenwerking tussen het Innovatielab van de Koninklijke Marechaussee en het AMEC van de landmacht is er een van blijvende aard. Een voorbeeld van een project waarmee beide partijen het druk hebben, is de fabricage van een nieuw holster, waaraan ruimte voor de wapenstok is toegevoegd. De speciale eenheden van de KMar dragen die nu nog aan de koppel. Grote kans dat met de introductie van de taser het slagwapen bij het persoonlijk wapen op het been een plekje vindt.