Matrozen redden man en hond in nood

2 Nederlandse matrozen hebben in Brugge een Belgische man en zijn Ierse terriër gered. Tjdens een wandelingetje werden Steven Decaesstecker en hond Mick aangevallen door 2 losgebroken staffordshire-bullterriërs. “Ze bleven minutenlang bijten, tot de 2 jongens ons te hulp schoten.”

De Brugse leerkracht is al 2 weken arbeidsongeschikt, vanwege de bijtwonden die hij opliep. Zijn huisdier raakte levensgevaarlijk gewond, moest verschillende operaties ondergaan en is nog altijd herstellende. “Eerlijk? Ik dacht niet dat hij het zou halen", vertelt Steven. "Tijdens het gevecht voelde ik het leven uit zijn lichaam stromen. Op het einde bewoog hij zelfs niet meer. Maar nu 2 weken later gaat het steeds beter."

De Bruggeling was bezig met een wandelingetje toen de viervoeters uit het niets opdoken. “Meteen begonnen ze Mick te bijten”, getuigt de man. “Ze lieten hem niet los en bleven aanvallen. Minutenlang.” Steven probeerde het dier te beschermen en raakte daarbij zelf gewond.

In de tussentijd passeerden verschillende auto’s, maar niemand stopte. Het waren matrozen Coen Delahaye (18) en Kevin Bout (20) die te hulp schoten. De jongens volgen de koksopleiding aan de gezamenlijke Belgisch-Nederlandse Logistieke School te Brugge en net toen ze naar buiten liepen hoorden ze geschreeuw. “Toen we over de muur keken, zagen we dat iemand het gevecht filmde, maar niet hielp. Daarop zijn wij in actie gekomen. Het voelde als onze plicht.”

Het tweetal werd eerder deze week door Steven bedankt met typisch Belgische biertjes. Binnenkort krijgen de twintigers ook een ‘coin’ van de marine als erkenning voor hun moedig optreden. 

Het slachtoffer heeft ondertussen niks gehoord van de eigenaars van de losgebroken staffords. “Het enige dat ik weet, is dat ze hun poort vergaten af te sluiten en die beesten zo konden ontsnappen. Of er vervolg aan gegeven wordt, zal moeten blijken uit het verder politieonderzoek. Na de krokusvakantie wil ik opnieuw aan het werk”, besluit Steven.

Bron: Het Laatste Nieuws. Foto: Benny Proot.

Curaçaose militairen betrapt op plegen valsheid in geschrifte

De Koninklijke Marechaussee heeft eerder deze week strafrechtelijke onderzoeken van de lokale politie overgenomen naar 2 Curaçaose militairen die zijn betrapt op betrokkenheid bij het plegen van valsheid in geschrifte. 

Op maandag 17 februari 2020 heeft het Korps Politie Curaçao een 26-jarige Curaçaose militair op heterdaad betrapt. Een dag later werd een 21-jarige militair aangehouden vanwege hetzelfde strafbare feit. Omdat het om militairen gaat heeft de marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie, vervolgonderzoeken ingesteld. Beiden zijn in verzekering gesteld.

Bron: Defensie 

Vernielingen en diefstallen op militair oefenterrein Marnewaard

De Koninklijke Marechaussee heeft onderzoek gedaan naar militairen die vernielingen hebben aangericht en diefstallen hebben gepleegd op het militaire oefenterrein Marnewaard. 

De voorvallen deden zich voor op 31 december vorig jaar. Na een onderzoek kwamen 4 mannen uit de gemeente Achtkarspelen in beeld met de leeftijd tussen de 18 en 21 jaar. De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft hen de afgelopen weken gehoord over hun betrokkenheid in deze zaak.

De mannen is een schaderegeling aangeboden. Bij veelvoorkomende criminaliteit wordt met de zogenoemde ZSM-regeling zo snel mogelijk recht gedaan aan belangen van slachtoffers en samenleving. Voor verdere strafrechtelijke afhandeling zal het dossier worden ingezonden naar het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Commandant blikt terug op corona-evacués

“Ik kreeg een telefoontje met de vraag of we met spoed 17 evacuees konden huisvesten. Dat konden we, maar het was wel even slikken”, blikt kazernecommandant kolonel Gert Dobben van het Walaardt Sacré-kamp in Huis ter Heide terug op de periode dat 17 coronaevacuees ondergebracht moesten worden op de kazerne.

Dobben geeft aan dat de opvang van de 15 uit China geëvacueerde Nederlanders en 2 Chinese gezinsleden, die mogelijk met een gevaarlijk virus zijn besmet, niet iets is waar hij en zijn personeel dagelijks mee te maken heeft. Omdat het kamp juist voorbereid werd op een renovatie moesten de Defensie-medewerkers volop aan de bak om het gebouw toonbaar te maken en te voorzien van de benodigde spullen zoals toiletartikelen, internet aansluitingen en televisietoestellen.

Toen duidelijk was dat de evacuees er aan kwamen, belegde de commandant een informatiebijeenkomst voor het personeel om de onrust die er oorspronkelijk was weg te nemen. “De onrust zakte toen duidelijk werd dat de kans op besmetting klein zou zijn.”

Dobben heette de evacuees die midden in de nacht arriveerden, persoonlijk welkom in de bus, compleet mét mondkapje. “Die mensen waren echt helemaal kapot”, herinnert hij zich. “Sommigen hadden 48 uur niet geslapen.” Uiteraard moesten de gasten ook eten. “Iedere dag gingen militairen met kratten vol eten het gebouw binnen. Dan moesten de gasten op hun kamer blijven met de deuren dicht en pas hun eten pakken als de bezorgers weer weg waren.

Bron: RTV Utrecht

Nieuw bevoorradingsschip in aantocht

Afgelopen woensdag ondertekenden Defensie en Damen Shipyards een contract voor de bouw van een nieuw Combat Support Ship voor de marine. Het nieuwe schip krijgt de naam Den Helder en wordt in het tweede kwartaal van 2024 aan de vloot toegevoegd. 

Bij de bouw van het nieuwe schip worden meer dan 100 voornamelijk Nederlandse bedrijven betrokken. De Den Helder kan straks wereldwijd worden ingezet en kan, beschermd door fregatten, ook opereren onder een hoge dreiging. Ook kan het ingezet worden bij de bestrijding van drugssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en verlenen van noodhulp. Het schip is bijna 200 meter lang en krijgt een bemanning van 75 koppen. Er is plaats voor meerdere helikopters en ongeveer 20 containers. Het contract, met een waarde van 375 miljoen, werd namens Defensie getekend door de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, vice-admiraal Arie Jan de Waard.

Bron: Defensie

Schadevergoeding nabestaanden Srebrenica

Het kabinet heeft vorige week besloten dat een onafhankelijke commissie de schaderegeling gaat uitvoeren voor de nabestaanden van een groep van ongeveer 350 mannelijke vluchtelingen die op 13 juli 1995 op de compound van Dutchbat aanwezig waren. 

Het besluit van het kabinet volgt op een arrest van de Hoge Raad die vorig jaar oordeelde dat de staat onrechtmatig had gehandeld ten aanzien van die 350 vluchtelingen. De details van de commissie en de regeling worden de komende weken uitgewerkt en zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Minister Ank Bijleveld vindt het kabinetsbesluit een belangrijke stap. “Wat er destijds in Screbrenica is gebeurd is vreselijk en ik leef mee met de nabestaanden. Ik hoop dat we met de regeling iets van de pijn bij hen kunnen wegnemen.”

Het kabinet wijst er op goed voor ogen te houden wie de schuldigen zijn aan de genocide van Srebrenica: dat zijn de toenmalige Bosnisch-Servische strijdkrachten. Ook benadrukt het kabinet dat de militairen van Dutchbat zich in bijzonder moeilijke omstandigheden bevonden. Dutchbat 3 kreeg tijdens de uitzending naar Bosnië zelf ook te maken met dodelijke slachtoffers.

Bron: Defensie

Start onderzoek chroom-6 verleden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt het verleden van de mogelijke blootstelling aan chroom-6 op Defensielocaties. Eerder al werden de zogenoemde POMS-locaties van Defensie onderzocht, nu ook de andere locaties. Het RIVM roept (oud)medewerkers op om de online vragenlijst in te vullen. 

Het onderzoek richt zich op iedereen die tussen 1970 en 2015 mogelijk met chroom-6 werkte of op een andere manier blootgesteld kan zijn aan chroom-6. Mensen die al geregistreerd staan bij het Informatiepunt Chroom-6 krijgen automatisch een uitnodiging. Wie nog niet geregistreerd staat, kan dit doen via e-mail (info6&carc@caop.nl), telefonisch op werkdagen van 9-17 uur via 070-3765476 en via de website www.informatiepuntchroom6.nl. Op deze internetsite is ook meer informatie te vinden.

Het onderzoek is er op gericht om eind van het jaar zoveel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven. Defensie gaat de resultaten gebruiken om te komen tot een regeling voor de (oud)medewerkers.

Bron: Defensie  

Dieselauto's gaan eruit

Een deel van het diesel-wagenpark van Defensie wordt vervangen voor benzinemodellen. Met het oog op een groene en innovatieve toekomst worden voortaan ook geen dienstauto’s op diesel meer aangeschaft.

Een aantal voertuigen heeft inmiddels ook een andere kleur. Het bekende zilvergrijs maakte plaats voor een nieuwe tint grijs of zwart. De eenheid die het wagenpark beheert (PNOD) experimenteert ook met hybride of volledig elektrische modellen, maar die worden nu nog niet ingezet.

Bron: Defensie