Tekst Jack Oosthoek

Sportbureau BIMS start charmeoffensief

Het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) heeft voor 2020 een missie. Het NOC*NSF van Defensie wil meer deelnemers lokken voor de jaarlijkse militaire sportkampioenschappen en de eigen bekendheid opschroeven. Want dat is nodig. Dat werd duidelijk op de deze week in Stroe gehouden jaarlijkse bijeenkomst voor atleten, teammanagers en andere officials uit de sportwereld van Defensie.  

Cijfers tonen aan dat het aantal deelnemers aan de nationale militaire kampioenschappen (nmk’s) stabiel is. In 2018 traden 1829 militairen in het strijdperk, vorig jaar 1821. Mooie cijfers, maar het kan beter, vindt hoofd BIMS luitenant-kolonel Arnold Hofsté. Oorzaak is volgens hem het tekort aan personeel (veel defensievacatures), werkdruk en dat militaire (top)sporters door missies vaak tijdelijk uit beeld zijn. 

Te weinig

Dat veel militairen het BIMS als organisator van grote en kleine sportevenementen niet kennen mag vreemd heten, feit is dat dit zo is. Er loopt  intussen een onderzoek naar zijn bekendheid. “Zodra de uitslag bekend is, weten we wat ons te doen staat. Onder het motto ‘join the club’ denken we nu al aan sportpresentaties bij opleidingsinstituten en onderdelen van de krijgsmacht”, vertelt Hofsté. Wat hem betreft komen ook de personeelsdiensten van de krijgsmachtdelen in actie. “In de afgelopen 2 jaar kreeg ik 10 keer een seintje over de aanwezigheid van een topsporter bij Defensie. Dat is te weinig en moeten we doorbreken.”

Sportoverste luitenant-kolonel Hofsté tijdens zijn presentatie op de BIMS-jaardag. “Er is sportpotentie bij Defensie.” Foto: adjudant Ernst van der Hoek.

Dat veel militairen het BIMS niet kennen mag vreemd heten

Nieuwe aanwas

Volgens de sportoverste kan 2019 voor Defensie als een goed sportjaar de boeken in. Hoogtepunt waren de Militaire Wereldspelen in het intussen door het Coronavirus geteisterde Wuhan, China. De 110 Oranje-sporters waren kansloos tegen het legioen staatsamateurs uit onder meer China en Rusland, toch mochten de prestaties er wezen. Vooral bij judo en ruitersport, weet Hofsté. “De wereldspelen hebben aangetoond dat er binnen Defensie sportpotentie is, al is nieuwe aanwas nodig. Zoals gezegd werken we daaraan.” 

Op het onderdeel ruitersport sloeg Oranje in Wuhan in het ijzersterke internationale veld een goed figuur. Foto sergeant-majoor Gerben van Es.

‘De prestaties mochten er wezen’

Coronavirus

Tijdens de jaarvergadering bleek dat geen enkele Nederlandse deelnemer aan de Militaire Wereldspelen ten prooi is gevallen aan het Coronavirus. Maar Oranje heeft dan ook als het ware mazzel gehad. De MWS eindigden eind oktober, het eerste ziektegeval openbaarde zich eind december. Dat heet ‘de dans ontspringen’. Bovendien is de incubatietijd op z’n zachtst ruimschoots voorbij: 14 dagen en daarin is niemand ziek geworden. Want wie zegt dat het Coronavirus niet (veel) eerder in Wuhan rondspookte dan december 2019...   

Wuhan verkeerde tijdens de Militaire Wereldspelen in feeststemming, nu is de miljoenenstad vanwege het Coronavirus volledig van de buitenwereld afgesloten. Foto sergeant-majoor Gerben van Es.

Hulde voor triatloncoach

Luitenant-ter-zee 1 Henk Elbertsen heeft tijdens de jaardag van het BIMS de prestigieuze J.C.J. Maassenprijs gekregen. Die gaat elk jaar naar een atleet of official met grote verdiensten voor de militaire sport. Elbertsen, trainer-coach van de triatlonploeg, kreeg de beker uit handen van brigadegeneraal Laurens Jobse. Hij is commandant van de Divisie Facilitair en Logistiek waaronder het BIMS valt. Jobse liet er in zijn toespraak geen gras over groeien. “U bent initiatiefrijk, gedreven en stuurt uw team perfect aan. U haalt het beste in uw team en uzelf boven en bent een uitstekende ambassadeur voor de militaire sport.” 

‘U bent initiatiefrijk, gedreven en stuurt uw team perfect aan’

Triatloncoach Elbertsen was totaal overrompeld door de Maassenprijs. Rechts zijn echtgenote Danielle. Foto adjudant Ernst van der Hoek.