Marechaussee; meer 'inklimmers' in vrachtwagens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 910 'inklimmers' aangetroffen. Dat zijn migranten die in trailers, containers of laadbakken worden gevonden. Het gaat voornamelijk om Albanezen en Afghanen die naar het Verenigd Koninkrijk proberen te komen. In 2018 waren het er 860.

De Zeehavenpolitie hield in 2019 570 migranten aan. Het is voor het eerst dat deze dienst het aantal aanhoudingen registreert. Volgens het ministerie van Veiligheid en Jusitite kunnen de cijfers van de marechaussee en de Zeehavenpolitie niet bij elkaar worden opgeteld. Het zou kunnen dat sommige migranten dan meerdere keren worden geteld.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie en schommelen de aantallen al jaren. “De controles zijn aangescherpt in 2016, toen bleek dat het aantal inklimmers toenam. Dat heeft effect gehad en daarom gaan we met die inzet onverminderd door.”

De inzet van honden leidt vaak tot succes, zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee. “We controleren heel veel, vooral in Hoek van Holland en de Europoort. De migratiehonden zijn daarbij belangrijk. Daar hebben we ook in geïnvesteerd.”

Hij wil niet alleen de inklimmers aanpakken, maar ook de mensensmokkelaars, die ze in de vrachtwagens helpen. “Gisteren hebben we nog een grote organisatie opgerold die mensen vanuit Frankrijk naar Engeland smokkelde.”

Bron: NOS

Overleg met Zeeland over kazerne

Het kabinet gaat met Zeeland praten over het al dan niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Staatssecretaris Visser benadrukte vandaag dat er nog geen besluit is genomen. 

Ze erkende wel dat het kabinet voor een dilemma staat: aan de ene kant de zorgen over de "bestendigheid van de toekomst van het Korps Mariniers", maar aan de andere kant ook de zorgen over de banen en de economie in Zeeland. De beslissing over de verhuizing naar Vlissingen werd al in 2012 genomen en werd daarna verschillende keren uitgesteld. Visser zei vandaag dat ze begrip heeft voor de boosheid in Zeeland. Ze wil nu eerst met de Zeeuwen gaan bespreken wat de gevolgen voor hen zijn als de verhuizing niet doorgaat.

Bron: NOS.nl

Superschip vernoemd naar Afro-Amerikaan

Het Pentagon heeft bekendgemaakt dat het nieuwste schip van de zogenoemde Gerald Ford-klasse van vliegkampschepen wordt vernoemd naar Doris Miller. Daarmee is het de eerste carrier die wordt vernoemd naar een Afro-Amerikaan én tegelijk het eerste schip van deze buitenklasse dat de naam krijgt van een gewoon bemanningslid.

Doris Miller (1919) was tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor scheepskok 3e klasse op het slagschip West Virginia. Tijdens die aanval redde hij gewonde collega’s en bediende hij – zonder daarvoor opgeleid te zijn - een luchtdoelkanon. Daarvoor kreeg hij een hoge onderscheiding. Hij overleed in 1943 bij een Japanse torpedo-aanval. Eerder werd een kleiner marineschip naar hem vernoemd. Het te bouwen vliegkampschip is van een geheel andere orde. Het wordt 337 meter lang en krijgt een waterverplaatsing van ongeveer 100.000 ton. De USS Doris Miller wordt in 2030 in dienst gesteld. Het prijskaartje van ongeveer 15 miljard dollar (exclusief vliegtuigen) blijft nét onder het totale jaarlijkse Nederlandse defensiebudget.

Bron: Amerikaanse media

Nieuw onbemand verkenningssysteem voor de NAVO

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft vorige week op de Amerikaans-Italiaanse vliegbasis Sigonella (Sicilië) de eerste 2 toestellen voor de nieuwe Alliance Ground Surveillance-eenheid verwelkomd.

Hierbij gaat het om een nieuw bondgenootschappelijk informatiesysteem, om de situatie op de grond te bewaken en vroegtijdig dreigingen te ontdekken. Het systeem bestaat uit onbemande RQ-4D's, waarvan de NAVO er 5 krijgt. De sensoren van deze toestellen sturen hun waarnemingen door naar een aantal aan te schaffen grondstations. Bij de eenheid op Sicilië werken uiteindelijk zo’n 600 militairen uit 15 NAVO-landen. De eenheid is vergelijkbaar met de gezamenlijke AWACS-eenheid op de Duitse basis Geilenkirchen. Nederland doet wél aan die eenheid mee, maar niet aan de nieuwe organisatie in Italië.

Bron: NAVO

Man aangehouden voor mensensmokkel

Een gezamenlijke patrouille van de marechaussee en de Duitse politie heeft in de nacht van zondag op maandag nabij Venlo een 54-jarige man uit Tsjechië aangehouden voor mensensmokkel.

Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) volgde een auto met Tsjechisch kenteken vanaf de Bundesautobahn 40 richting de Nederlandse grensovergang. Ter hoogte van Venlo zette het GPT de auto aan de kant voor controle. De bestuurder overhandigde een Tsjechisch paspoort. De twee passagiers konden geen identiteitsbewijs overhandigen. Na onderzoek ter plaatse is de bestuurder aangehouden voor mensensmokkel.

Het GPT Venlo is een samenwerkingsverband tussen de marechaussee en de Bundespolizei.

Bron: Defensie

Nieuw kamp voor wintertraining

Defensieminister Ank Bijleveld heeft eerder deze week een nieuw, tijdelijk trainingskamp geopend voor onder meer Nederlandse mariniers in het Noorse Skjold. Dit jaar zullen hier ongeveer 800 Nederlandse militairen de wintertraining volgen. Daarnaast nemen zo’n 120 Belgische en 70 Duitse militairen hieraan deel.

De wintertraining staat onder leiding van het Korps Mariniers, ondersteund door landmacht en luchtmacht. Nederlandse militairen trainen al sinds de jaren 70 in de arctische gebieden, om voorbereid te zijn op een eventuele NAVO-inzet in ijzige kou. 

Vanaf 2000 was het kamp Asegarden, in de omgeving van Harstad, de primaire trainingslocatie. Vanwege de veranderende veiligheidssituatie in het noorden van het land, besloten de Noren de trainingsactiviteiten te verplaatsen.

Met de aanwezigheid van militaire eenheden uit verschillende landen, wil Noorwegen het afschrikkingseffect voor potentiële tegenstanders vergroten. In afwachting van het definitieve kamp dat in 2024 wordt geopend, is voor de militairen een tijdelijke kazerne in Skjold gebouwd.

Bron: Defensie

Libië-top bereikt akkoord over wapenstilstand

Tijdens een topoverleg in Berlijn hebben alle betrokken partijen bij het conflict in Libië niet alleen een wapenstilstand afgesproken, maar ook toegezegd geen wapens meer te leveren aan de strijdende partijen.

Sinds de val van de vroegere leider Khadaffi in 2011, wordt het Noord-Afrikaanse land geteisterd door rivaliserende groepen. Op dit moment gaat de strijd vooral tussen premier Fayez Sarraj en rebellenleider Khalifa Haftar. Zijn troepen rukken langzaam, maar zeker op richting de hoofdstad Tripoli. Aan het overleg in Berlijn werd onder anderen deelgenomen door de politieke leiders van Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland, alsmede de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. 

Bron: Algemeen Dagblad

Pravda: 120 luchtdoelraketten voor Turkije

De Russische krant Pravda meldt dat Ankara 120 raketten heeft ontvangen voor het S-400 Triumph-luchtafweersysteem. De verkoop van dit systeem aan Turkije is al langer een onderwerp van discussie tussen met name de VS en Turkije. 

Washington is bang dat er cruciale informatie over Westerse wapensystemen naar Moskou verdwijnt. Daarbij gaat het met name om gegevens over de F-35. 

Bron: Pravda

Minister Bijleveld onderwerp winnende foto

Stichting De Zilveren Camera heeft de winnaars en genomineerden bekendgemaakt in de verschillende categorieën van deze prestigieuze fotowedstrijd. Daar waar de fotografen van het Mediacentrum Defensie in de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen vielen, komt die eer nu minister Ank Bijleveld toe. Maar dan niet als fotograaf, maar als gefotografeerde. 

Fotograaf David van Dam won in de categorie ‘Politiek – enkel’ de 1e prijs, met een foto die minister Bijleveld toont op weg naar het debat in de Tweede Kamer over Hawija. Er was nog een winnaar met een Defensie-onderwerp: Lineulle Deunk won de 1e prijs in de categorie ‘Personen in het nieuws' met haar serie ‘De laatste schuilplaats – thuisbasis veteranen’. De winnaars van de categorieën dingen mee naar de hoofdprijs, De Zilveren Camera. 

Bron: Stichting De Zilveren Camera

Publieksprijs voor Nissrin Dkhissi

Bij de verkiezing van de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2020 heeft Defensiemedewerker Nissrin Dkhissi de publieksprijs gewonnen. Ze greep nét naast de prijs van de vakjury en werd daardoor 2e in het eindklassement. 

Dkhissi is adviseur kennismanagement en innovatiecoach bij het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid, een onderdeel van het Defensie Ondersteuningscommando. Staatssecretaris Barbara Visser noemde de 2e prijs van Dkhissi op Twitter 'een knappe prestatie'.

Bron: Defensie

Fregat De Ruyter naar Perzische Golf

Zr.Ms. De Ruyter vertrekt aanstaande dinsdagmiddag voor vijf maanden naar de Perzische Golf. Het marineschip gaat in de regio de maritieme veiligheidssituatie monitoren. Het fregat maakt deel uit van de Europees geleide missie EMASOH. Dat staat voor Maritime Awareness in the Strait of Hormuz

EMASOH is gericht op het verminderen van de spanning in het gebied. In de Straat van Hormuz en de Golfregio vonden vorig jaar verschillende ernstige incidenten plaats, waarbij 6 olietankers zwaar beschadigd raakten en 2 werden vastgehouden.

Naast het observeren en registreren van de veiligheidssituatie moet de aanwezigheid van Europese marineschepen de spanning in de Golfregio verminderen. De Ruyter werkt onder meer samen met een Frans fregat en een dito patrouillevliegtuig.