05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

In actie voor ‘onze’ sergeant

Tekst Ritmeester Saminna van den Bulk
Foto Jeroen Liebers

Oud-pelotonsgenoten starten crowdfunding voor zieke collega

Het is een race tegen de klok. Ex-sergeant Marnix Landman (31) heeft een levensbedreigende hersentumor en lijdt aan een post-traumatische stressstoornis (PTSS), door zijn uitzending naar Afghanistan in 2010. Zijn pelotonsgenoten zetten 2 crowdfundingsacties op voor een experimentele behandeling van hun sergeant en voor zijn gezin, ook na het overlijden. “We laten hen niet in de kou staan.” 

Afscheids-appje

“Hé maten”, begint Marnix een appje in november 2019 aan zijn pelotonsgenoten van 42 Bataljon Limburgse Jagers (BLJ). Hij bedankt hen voor de ‘fantastische tijd’ tijdens hun missie in Afghanistan en zegt dat hij hen na 10 jaar nog altijd niet vergeten is. 

De 31-jarige Marnix, samen met zijn vrouw en kind (foto: ‘Staan voor een veteraan’).

Dan het slechte nieuws. Na zijn uitzending wordt hij telkens duizelig. In het ziekenhuis volgt een verpletterende diagnose. Er woekert een tumor in zijn hersenstam, schrijft hij in het bericht. Natuurlijk wil de veteraan de strijd aangaan, maar het is duidelijk dat het een gevecht wordt dat hij niet kan winnen. Hij sluit af met: “Succes verder, geniet ervan en zorg goed voor je gezin.” 

Het bericht slaat in als een bom bij zijn pelotonsgenoten, een hechte club. De voormalig sergeant, een vrolijke, sportieve en gezellige kerel, met aan zijn zijde een echtgenote en een kind van 2, heeft hooguit nog een aantal maanden te leven.  

‘We moeten in actie komen voor onze sergeant’

Staan voor een veteraan

“Voor ons was meteen duidelijk: we moeten in actie komen voor onze sergeant”, vertelt Mark Koolen (32). Hij zette samen met oud-collega’s Rob Compter (48) en Nick van den Berk (30) 2 crowdfundingsacties op. ‘Staanvooreenveteraan.nl’, om geld op te halen voor Marnix en zijn familie. Daarnaast is er ‘Marnix’ Medicijn’, bedoeld voor een experimentele, op maat gemaakte behandeling in Amerika, die mogelijk zijn leven kan rekken. Een laatste en behoorlijk dure strohalm. “Het verblijf in het ziekenhuis kost alleen al 10.000 dollar per dag”, vertelt Rob.

Rob Compter (links) en Mark Koolen van ‘Staanvooreenveteraan.nl’ en ‘Marnix’ Medicijn’
Nick van den Berk van ‘Staanvooreenveteraan.nl’ en ‘Marnix’ Medicijn’.

Bermbom

Hun actie en de situatie van Marnix krijgen de aandacht in landelijke media. Naast zijn hersentumor kampt de ex-militair namelijk met PTSS. Hij liep de stressstoornis op tijdens hun missie in Afghanistan. 

“In 2010, één van de laatste echte vechtjaren van de missie, liep de spanning hoog op”, vertelt Nick. Bij een rit buiten de poort met hun YPR-pantserrupsvoertuig gaat het mis. Een meter achter hun voertuig ligt een ingegraven Improvised Explosive Device (IED). Een van hun teamgenoten stapt erop en raakt zwaargewond. “Marnix sprong meteen uit het voertuig om hem te helpen”, beschrijft Nick. Een heftige ervaring die zijn sporen nalaat.

In 2010 werd Marnix uitgezonden naar Afghanistan. De missie waardoor hij PTSS oploopt.

Wachten op procedures

Marnix wordt naderhand eervol ontslagen en krijgt vanwege zijn ziekte een uitkering van het Militair Invaliditeitspensioen. Procedures voor een financiële tegemoetkoming voor zijn PTSS lopen nog, Die worden echter stopgezet bij zijn overlijden. Marnix’ advocaat is in conclaaf met het ministerie van Defensie. “In het slechtste geval is er dan geen financieel vangnet voor zijn familie”, zegt Rob. “Wij willen ervoor zorgen dat hij zijn vrouw en zijn tweejarige zoontje zo goed mogelijk kan achterlaten.”

"Wij willen ervoor zorgen dat hij zijn vrouw en zijn tweejarige zoontje zo goed mogelijk kan achterlaten” (Foto: ‘Staanvooreenveteraan.nl’)

Door dik en dun

Inmiddels hebben de mannen met hun crowdfunding al ruim 66.000 euro opgehaald en het regent hartverwarmende reacties. Vooraf stond Marnix overigens niet direct te springen om het initiatief. “Hij houdt er niet van om geld te vragen”, glimlacht Nick. “Maar nu is hij wel heel erg dankbaar dat zoveel mensen hem willen helpen.”

Bijdragen kan overigens ook in niet-geldelijke vorm, vult Rob aan: “Een vakantiehuisje, een leuk dagje uit. Alles is welkom, zodat de familie in deze laatste fase nog mooie herinneringen kan maken.” 

Marnix zit inmiddels vanwege de verslechterde gezondheid in een rolstoel. Hij is in afwachting van zijn behandeling in de Verenigde Staten. Elke euro, elke actie telt. Rob: “We gingen voor elkaar door dik en dun. Toen, in 2010, en ook nu. Dit is het minste wat we nog voor hem en zijn familie kunnen doen. We laten hen niet in de kou staan.” 

Doneren

Doneren voor Marnix kan via 'Staanvooreenveteraan.nl'. Hier staat alle informatie over de actie en de huidige gezondheidssituatie van de voormalig militair. Wie graag een donatie in natura doet, kan contact opnemen met de pelotonsgenoten van Marnix, via info@staanvooreenveteraan.nl