Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Burgerbedrijf boent defensieauto’s ecologisch

Het is een sombere januaridag, maar de dienstauto’s op de defensielocatie Camp New Amsterdam, bij Zeist, staan er zonnig bij. Een civiel bedrijf wast sinds kort het wagenpark van de Pool Niet Operationeel Dienstvervoer (PNOD) op een ecologische manier, ofwel met milieuvriendelijke microvezeldoekjes en dito spray. Voorbij is het tijdperk van de wasstraat en de conventionele spons en autoshampoo. Té milieuonvriendelijk, vindt Defensie. 

‘Na een rit zien veel auto’s er uit als een zwijnenstal of een dependance van McDonald's

Het project is geboren uit irritatie binnen de Pool Niet Operationeel Dienstvervoer, die circa 2.500 dienstwagens beheert. Te vaak komt het voor dat een auto tegen de regels in vuil wordt ingeleverd. Terwijl de pas die bij elke auto hoort - naast de benzinepomp - ook geldt voor de wasstraat... Majoor Dave Mekking, hoofd Bedrijfsbureau van PNOD: “Veel mensen gunnen zichzelf onvoldoende tijd om hun dienstauto in- en uitwendig schoon te maken. Daardoor ziet die er na een rit uit als een zwijnenstal of een dependance van McDonald's.” 

Volgens een voorzichtige schatting van medewerker Frontoffice PNOD en projectleider Wassen Poolauto’s Martin Zondag, levert circa 70 procent van de chauffeurs een auto vies in. En dat binnen een organisatie die aan discipline hecht… “Overigens worden veel voertuigen na een rit ook niet vol getankt, wat ook weer tegen de regels is”, aldus Zondag.

Veel gebruikers van dienstauto’s van Defensie halen na een rit niet zoals het hoort een schone doek door het interieur.

‘Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing, zó schoon waren de auto’s’

Gunstige proef

Speurend naar een frisse aanpak, kwam PNOD na een tip terecht bij het bedrijf EcoSplash in Rotterdam, specialist in ecologisch autowassen. Ofwel: reinigen zonder schade voor het milieu, dus zonder zeep, shampoo, spoelwater. Een proef op de Van Ghentkazerne in de Maasstad pakte gunstig uit. “Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing, zó schoon waren de auto’s na afloop”, glimlacht Zondag. “Dankzij de milieuvriendelijke spray was het vuil zo verdwenen. Dat kwam in plaats van in het milieu in de doeken terecht. Die zijn van een speciaal soort katoen, waarmee je ook het interieur van de auto kunt reinigen. Want ook dat verlangen we van de mensen… Na afloop gaan de doeken voor hergebruik naar de stomerij. Al met al waren we aangenaam verrast en zeiden we: ‘Dit is wat voor ons’.”

Het personeel van EcoSplash gebruikt voor hergebruik geschikte microvezeldoeken.

'Hoe meer controle, hoe blijer ik word'

Wakend oog

EcoSplash werkt nu bijna een maand voor Defensie en neemt de dienstauto’s in de regio’s Midden en Zuid-Nederland voor zijn rekening. Partner Keppel Car Wash doet dat in Midden en Noord. Eigenaar en ondernemer Melvin Steeman (34) van EcoSplash is te spreken over de (prille) samenwerking met ‘het leger’. “Als er iets fout gaat, hoor ik dat direct. Hoe meer controle, hoe blijer ik word. Dat houdt de kwaliteit in stand.” Zondag: “Melvin is ons wakend oog. Ontdekt hij tijdens het autowassen schade, dan meldt hij dit.” 

Volgens Zondag kost ecologisch wassen nauwelijks meer tijd dan de ‘huis, tuin en keuken’-methode en hakt er fysiek evenmin in. Teamleider Tom Heinen van EcoSplash: “Zak goed door je knieën, dan is het niet zwaar.” Zondag en Mekking roepen het nog net niet in koor: “Met dit project zet Defensie een stap in de toekomst.” 

Het driemanschap dat het project Ecologisch Wassen in goede banen leidt. V.l.nr.: majoor Dave Mekking, Melvin Steeman en Martin Zondag.
Geen detail ontsnapt aan de aandacht van Team EcoSplash. Rechtsachter: Tom Heinen.

‘Via de chef spreken we de mensen aan op hun gedrag’

“We zijn er niet op uit om te straffen”

Defensiepersoneel dat een dienstauto ongewassen en/of met een vuil interieur inlevert, kan rekenen op een ‘corrigerend’ telefoontje van de Pool Niet Operationeel Dienstvervoer. “Via de chef spreken we de mensen aan op hun gedrag”, vertelt Mekking. “Vaak reageren ze met: ‘Dat was ik niet’, gaan 'uit hun panty' of de boel escaleert. Er zijn er echter ook reële mensen die zeggen: ‘Je hebt een punt’, waarna ze de auto alsnog (laten) wassen. PNOD is er ook niet op uit om te straffen, wanneer iemand zijn dienstauto vuil heeft ingeleverd. Wel om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt.”

De samenwerking tussen Defensie en EcoSplash loopt tot nu toe soepel. “Defensie is heel duidelijk in wat het van ons verwacht.”