Ere-escorte voor paralympiërs

De medaillewinnaars van de Paralympische Spelen viel op de terugreis naar Nederland een opmerkelijke hulde ten deel. 2 F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden begeleidden het KLM-toestel naar eindbestemming Schiphol.  

De medailleteller van de sporters van Oranje staat op 62. Er werden in Brazilië 17 gouden, 19 zilveren en 26 bronzen plakken in de wacht gesleept. Daarmee staat Nederland op de 7e plaats in het eindklassement. F-16’s onthaalden onlangs ook de medaillewinnaars van de Olympische Spelen. Toen nam het Nederlandse team 19 plakken mee naar huis, goed voor een 11e plek. 

Joint Meteorologische Groep Defensie back-up voor KNMI

De Joint Meteorologische Groep op Vliegbasis Woensdrecht was de back-up voor het KNMI in De Bilt. Het Utrechtse instituut had tijdelijk geen stroom. 

Om toch de noodzakelijke meteorologische steun te leveren, kwamen medewerkers van het KNMI zaterdagavond naar de luchtmachtlocatie. Daar maakten zij de weerverwachtingen voor onder meer Schiphol. Aan het einde van de avond was er weer stroom bij het KNMI en konden de meteorologen weer terug naar De Bilt. 

Eerbetoon aan vermiste vliegers

De Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight bracht met een Avro Lancaster een eerbetoon boven het IJsselmeer. De oude bommenwerper vloog enkele keren over de plek waar een Britse Vickers Wellington in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 mei 1941 verongelukte op weg naar Bremen. De Poolse bemanning kwam toen om het leven. 

De Vickers is inmiddels geborgen. Omdat het toestel op een diepte van 4 meter lag, werd op de vindplaats in het IJsselmeer een damwand van 30 bij 40 meter geslagen. Nadat de put was droog gepompt, kwamen onder meer 4 500-ponders en munitie uit het wrak. Ook zijn stoffelijke resten gevonden. Het karwei begon eind augustus op verzoek van gemeente De Fryske Marren.

Aan de klus werkten specialisten mee van de Bergingsdienst Koninklijke Luchtmacht en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Koning bezoekt Centrum voor Mens en Luchtvaart

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg. De vorst, zelf vlieger, nam daarna plaats in een cockpitsimulator.

Het bezoek stond in het teken van ‘Human Performance in lucht- en ruimtevaart; innovatie door samenwerking’ en het innovatieplatform AEOLUS. Onder deze naam werken het Centrum, het bedrijfsleven, TNO en andere kennisinstituten aan projecten om het menselijk functioneren onder extreme omstandigheden te verbeteren. Ook jonge, innovatieve bedrijfjes uit de game-industrie en de zorgsector zijn betrokken.

Het CML is onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht en zorgt ervoor dat luchtvarenden fysiek en mentaal klaar zijn en blijven voor inzet.