Tekst Jan Malschaert | Leo de Rooij

Eerbiedig plaatst conservator van het Nationaal Militair Museum Paul van Brakel de D-day vlag als middelpunt in de speciale expositie. Daarna memoreert hij het belang van dit speciale object: “Dit is de getuigenis van het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Deze vlag markeert het begin van de bevrijding van West-Europa.”

De vlag arriveerde eerder per Chinook transporthelikopter bij het museum in Soesterberg en werd door een erehaag van Amerikaanse en Nederlandse militairen naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert gebracht. Zij overhandigde het dundoek vervolgens aan het museum met de woorden: “Deze vlag moet ons eraan herinneren dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Samen moeten we ons uiterste best doen om de waarden hoog te houden, waarvoor de helden van D-Day bereid waren te sterven.”

Onder grote belangstelling wordt de vlag die het verhaal van de ‘bevrijding’ vertelt, opgenomen in de expositie van het Nationaal Militair Museum.

48 sterren

De Amerikaanse stars and stripes met 'maar' 48 sterren (Hawaii en Alaska waren destijds nog geen Amerikaanse staten) wapperde tijdens de invasie op de boeg van de Landing Craft Control 60, een 17 meter lang commando- en loodsbootje dat de invasievloot de weg naar Utah Beach moest wijzen. Howard van der Beek, zoon van een Nederlandse immigrant en destijds commandant van de LCC 60, hield de vlag tot zijn dood in 2014 in een kast op zolder. 

Ook deelnemers aan de herdenking van operatie Market Garden toonden belangstelling voor het verhaal van de D-day vlag.

Offers

Toen het geschonden en fragiel stukje textiel onlangs werd geveild, zag verzamelaar Bert Kreuk zijn kans schoon. Hij kocht de vlag voor het astronomische bedrag van $514.000 en geeft hem nu in bruikleen aan het Nationaal Militair Museum. Juist de symbolische waarde raakte Kreuk persoonlijk: “De Amerikaanse jongens die toen hun leven gaven, hebben mij de kans en vrijheid gegeven mijn Amerikaanse droom te verwezenlijken. Zo voel ik dat. Dat verhaal van vrijheid en wat daarvoor is opgeofferd, moeten we blijven vertellen. Om te voorkomen dat we ooit weer in zo’n situatie komen.”

Minister Hennis-Plasschaert overhandigt het ingepakte dundoek.

Speciale expositie

Het NMM zal de vlag de komende maanden in een aparte D-Day tentoonstelling aan het publiek presenteren. Conservator Van Brakel: “De vlag vertelt alleen al door de staat waarin ' ie verkeert een geweldig verhaal, inclusief wapperschade en kogelgaten. In onze expositie besteden we aandacht aan D-Day, aan commandant Van der Beek en zijn LCC, aan de uitrusting van de Amerikaanse infanterie-soldaten die vochten tijdens de invasie en aan de symboliek van een vlag in het algemeen. Een symboliek die voor iedereen overigens weer anders is. We zijn als museum enorm verheugd dat we deze vlag voorlopig in bruikleen hebben gekregen.” 

De historische vlag werd door verzamelaar Bert Kreuk gekocht voor het astronomische bedrag van ruim een half miljoen dollar.