Uitvaart omgekomen militairen

De uitvaarten van de in Mali om het leven gekomen sergeant-1 Henry Hoving en korporaal  Kevin Roggeveld vinden resp. aanstaande woensdag en donderdag plaats. De militairen kwamen vorige week bij een mortier-ongeval in Mali om het leven.

De hierbij ernstig gewond geraakte 23-jarige soldaat-1 wordt inmiddels al een week intensief verpleegd in het Centraal Militair Hospitaal Utrecht. 

Nieuwe sleepboten

Met de drie nieuwe hybride sleepboten beschikt de marine over de krachtigste ooit. De laatste van het trio is deze week in gebruik genomen. De vaartuigen van de Noordzeeklasse heten  Waddenzee, Zuiderzee en Noordzee.

De boten worden aangedreven door zowel een elektrische als een verbrandingsmotor. Hierdoor zijn ze zuiniger en stoten ze minder verbrandingsgassen uit dan de huidige vloot. Niet direct aangewende elektrische energie wordt opgeslagen in een batterijpakket. Daarmee zijn bijvoorbeeld scheepshuishoudelijke systemen te voeden.

Vervangen
De schepen vervangen 4 van de 5 Linge-klasse sleepboten. Alleen de 10 jaar jongere Gouwe blijft in gebruik. De Linge, Regge, Rotte en Hunze zijn inmiddels verkocht aan Damen. Na een kleine opknapbeurt verkoopt de scheepsbouwer de ex-marineslepers.

KMar-man Europees kampioen paragolf

Medewerker Forensische Opsporing Jurgen Boon heeft tijdens het Europees kampioenschap golf voor gehandicapten (paragolf) in Tsjechië de eerste plaats behaald.

Jurgen mag zich de komende twee jaar Europees Kampioen noemen. Hij speelde het toernooi vanuit zijn rolstoel. Het EK duurde drie etmalen, waarbij de eerste wedstrijddag meteen pittig begon: regen en onweer. De speelronde duurde maar liefst acht uur.  

Jurgen was al bekend met de golfsport en maakte vijf jaar geleden tijdens een clinic kennis met het paragolfen. Hij speelt regionale, landelijke en internationale wedstrijden. Om zijn titel te verdedigen, wil Jurgen over twee jaar weer deelnemen aan het EK. 

Proefvaart Zr.Ms. Zeeleeuw

Zr.Ms. Zeeleeuw is onlangs begonnen aan zijn eerste proefvaart. De boot onderging de afgelopen drie jaar zowel het 18-jarig als het Walrusklasse Instandhoudingsprogramma. Als eerste stap voerde de bemanning op de rede van Texel verschillende beproevingen uit.

Bijzonder was dat beide onderhoudsprogramma’s gelijktijdig in Den Helder werden uitgevoerd. Dat maakte de operatie complex, mede doordat veel werkzaamheden in dezelfde ruimte plaatsvonden en het slagen van de klus afhing van vele details. Het is de bedoeling dat ook de andere drie onderzeeboten van de Walrus-klasse beide programma's gelijktijdig doorlopen.

De vernieuwde boot wordt tijdens de Marinedagen opengesteld voor het grote publiek. Begin september brengt de Zeeleeuw een bezoek aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. 

Nederlandse militairen naar Oost-Europa

Nederland wil volgend jaar 100 tot 150 militairen naar Litouwen sturen. Ze gaan deel uitmaken van de multinationale troepenmacht die Rusland moet afhouden van agressie tegen de Baltische Staten en Polen.   

De vier 'vooruitgeschoven' NAVO-eenheden van totaal 3.000 tot 4.000 man staan onder leiding van Canada, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Als Nederland deelneemt, vallen de Nederlandse militairen onder Duits commando en blijven ze een jaar. 

Ingezonden

Langs deze weg wil ik graag alle lieve mensen die mij in de maanden mei en juni hele fijne gezellige uren hebben bezorgd hartelijk danken.

Jullie hebben geen idee wat het met me gedaan heeft. Het was fantastisch en is iets geweest dat ik nooit zal vergeten.                                                                         

Dank , dank ,dank. Het gaat U allen goed, nu en in de toekomst.

Met vriendelijke groet,  Jeannette van der Holst, de tokkelende  en "springende" waaghals die echter geen oma is.

Voormalig verpleegkundige Jeannette van der Holst kreeg onlangs van de Defensie Paraschool in Breda een tandemsprong aangeboden.