Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant-majoor Gerben van Es, sergeant Dave de Vaal

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

wie
x

Adjudant Hans Bloemen (56) uit Tricht, trompettist bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht.

wanneer
x

Bij de terugkeer van de stoffelijke overschotten van vlucht MH17 spelen trompettisten van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht bij toerbeurt The Last Post. Adjudant Bloemen is aanvoerder van de trompetgroep. Hij ‘ontving’ de eerste kisten op vliegbasis Eindhoven. “Ik kreeg de avond tevoren om half elf een telefoontje. Vanaf dat moment zat ik in een soort trance. Meestal spelen we bij dit soort gelegenheden het Signaal Taptoe, maar vanwege het internationale karakter blazen we nu The Last Post. Als trompettist speel je vaker bij uitvaarten en herdenkingen, maar zoiets als dit had ik in mijn 27 jaar bij de luchtmacht natuurlijk ook nog nooit meegemaakt.”

wat
x

Elke vlucht met stoffelijke resten kan rekenen op dezelfde ceremoniële ontvangst. Alle nabestaanden, honderden fototoestellen en tientallen camera’s richten zich op de trompettist. Het zijn beladen noten, weet Bloemen. “Je probeert je zoveel mogelijk af te sluiten voor dat alles. Je ziet de vliegtuigen met de kisten, je hoort nabestaanden huilen. Maar je focust je op die paar noten. Zeker, voor ons is het ook heel heftig. Maar de meeste emotie komt pas later.”

waarom
x

“Je weet voor wie je het doet en waarom je het doet. Je probeert nabestaanden een zo waardig mogelijke ceremonie te geven. Nee, dit is niet waarvoor je de muziek in bent gegaan en het blijft lastig. Maar het is wel een van de dankbaarste dingen die je als muzikant kunt doen.”