02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

Nieuwsberichten

Bushmasters bij de brigade

10 Bushmasters en 12 Mercedes Benz G280’s zijn vorige week toegevoegd aan het arsenaal van 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot. De 22 voertuigen markeren de start van de pilot ‘gemotoriseerd optreden’ bij de brigade. De wielvoertuigen doen dienst bij de Charlie-compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Het gemotoriseerd optreden wordt tijdens de 6 maanden durende pilot verder ontwikkeld en getest.

x

Marine en wetenschappelijke instituten op poolexpeditie

De Koninklijke Marine leidt van 13 tot en met 26 augustus een wetenschappelijke expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen. Zr.Ms. Zeeland vervoert de onderzoekers van het Willem Barentsz Poolinsituut, TNO en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Mountain leaders van het Korps Mariniers begeleiden de wetenschappers tijdens hun arctische tocht op Jan Mayen. Biologen doen daar onder meer onderzoek naar butskopwalvissen, vogelpopulaties en mosculturen. Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen richten zich op de verlaten Nederlandse nederzettingen uit de 17de eeuw. Mariniers plaatsen voor de aardwetenschappers kwikbemonsteringsapparatuur bij het rookgat van de Beerenbergvulkaan.

Eigen monument voor Nationale Reserve

De Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht heeft een eigen monument gekregen. Op de Grebbeberg bij Rhenen werd onlangs het gedenkteken ‘Als ’t moet’ onthuld. Het vormt een eerbetoon aan de leden van de Vrijwillige Landstorm die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Het beeld toont symbolisch de bereidheid van de burger (man met spade in de grond en geweer op de rug) om bij dreiging de overheid te helpen.

x

Recordaantal patiëntenvluchten

De reddingshelikopters van Defensie brachten in de maand juli maar liefst 33 patiënten van de Waddeneilanden naar het vasteland. Ook haalden de heli’s 3 maal iemand van een boordplatform of schip. Het vakantieseizoen is deels debet aan het maandrecord. Medio volgend jaar stopt Defensie met het patiëntentransport. De 3 AB-412 reddingshelikopters worden volgend jaar afgestoten.

x

Marechaussees ingezet bij moordproces Curaçao

De Koninklijke Marechaussee verleent bijstand aan het Korps Politie Curaçao tijdens het proces voor de moord op Helmin Wiels. De populaire Curaçaose politicus werd vorig jaar op een lokaal strand doodgeschoten. De marechausseebijstand bestaat onder meer uit de inzet van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

x

Bronbeek zoekt overlijdensberichten

Museum Bronbeek in Arnhem zoekt overlijdensberichten van mensen die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse kampen in voormalig Nederlands-Indië hebben gezeten. Het museum heeft die berichten nodig om in het Nationaal Archief te kunnen zoeken naar de lotgevallen van krijgsgevangenen in Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting.

Het Nationaal Archief bezit bijvoorbeeld de registratie van krijgsgevangenschap of internering in Indië, maar mag die informatie niet prijsgeven als niet is bewezen dat de betreffende persoon is overleden. Bronbeek roept daarom nabestaanden van kampbewoners op om het museum een rouwkaart of officieel document van overlijden ter inzage te geven.

x

Nederland doet mee aan mega-oefening

Conflicten op zee kunnen maritieme handelsroutes verstoren en de economie wereldwijd schade toebrengen. Tijdens de oefening Rim of the Pacific simuleerden 22 landen een collectieve beveiliging van de Stille Oceaan. 49 schepen, meer dan 200 vliegtuigen en 25000 man personeel namen deel aan deze grootste marine-oefening ter wereld. Nederlandse maritieme explosievenexperts en duikers speelden hierin een bescheiden, maar specialistische rol. 

x