07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

Old school maritiem

Tekst tweede luitenant Rosalien van Damme
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Zr.Ms. Urania, het zeilend opleidingsschip van de marine, heeft een derde plek bemachtigd tijdens de internationale Tall Ships Races. 70 zeilschepen, goed voor 15 nationaliteiten, vertrokken vorige week vanuit het Noorse Bergen aan de start. De finish was 3 dagen later in de Deense havenstad Esbjerg.

De Urania speelt een belangrijke rol in de opleiding van marineofficieren, vertelt de commandant , luitenant ter zee 1 Harry Dekkers. “Het schip is groot genoeg voor langere reizen en klein genoeg om de elementen van dichtbij te ervaren. De grillen van de zee, zwaar weer en zeeziekte stellen competenties zoals doorzettingsvermogen, samenwerking en leiderschap onderweg op de proef. Dat maakt de Urania een unieke opleidingsfaciliteit.” 

Op het schip is plek voor 3 vaste bemanningsleden en 12 opstappers. Behalve adelborsten zijn ook cadetten en buitenlandse officieren in opleiding welkom aan boord. De Tall Ships Races zijn bedoeld om jongeren warm te maken voor het leven en werken op zee. De deelnemende vaartuigen zijn afhankelijk van hun grootte en tuigage verdeeld over 4 klassementen. Urania zit met 5 andere schepen in klasse D: modern getuigde schepen met lichtweerzeilen.

Strategie bespreken

Zondagmiddag 27 juli, Zr.Ms. Urania ligt in de haven van Bergen. De bemanning bespreekt de strategie voor de wedstrijd, die de volgende dag begint.

Bonte vloot

Toeschouwers overspoelen de Noorse havenstad om de bonte vloot te bewonderen. Klassieke schepen en moderne zeiljachten varen achter elkaar de haven uit.

Groet

Ook de Urania vertrekt richting de start. De bemanning staat op het dek om de menigte te begroeten.

Nacht in Noorwegen

Die nacht ligt het schip voor anker in de Noorse zee. Maandagmiddag begint de wedstrijd.

Hijsen!

‘3, 2, 1, ja! HIJSEN!’, roept kwartiermeester Johan Koetsier.

Grillen van de zee

“Aan boord van de Urania leren adelborsten de grillen van de zee kennen", vertelt bootsman Mark Balm. “Op een fregat zitten ze met hun hoofd in de computersystemen en vergeten ze naar buiten te kijken. En, zoals we bij de marine zeggen: buiten gebeurt het.”

Hard werken

Dan schiet plotseling de halshoek los. De gennaker van ruim 300 vierkante meter klapt hard in de wind. In rap tempo wordt het zeil binnenboord gehaald.

Piepen en kreunen

‘Haal de schoot aan!’, roept bootsman Balm. De lijnen piepen en kreunen. Als een vervangend zeil is gezet, keert de rust weer terug aan dek en klinkt alleen het ruisen van de golven op de achtergrond.

Peilen

Terwijl de Urania jachtig door de golven scheurt, peilt luitenant ter zee 3 Willem Klippenberg of de koers van het schip niet tot aanvaring leidt met andere schepen. De finish voor Esbjerg is na 3 dagen bijna in zicht.

Proosten op het resultaat

In de haven van Esbjerg proost de bemanning tijdens de traditionele afmeerborrel tevreden op het behaalde resultaat: een derde plaats.