x

20 | 12

Prijswinnende ‘Nederlandse’ NAVO-studie

Kapitein-luitenant ter zee Pieter Blank heeft samen met zijn NAVO-onderzoeksteam de ‘System Analysis and Studies (SAS) panel excellence Award’ ontvangen. Deze award werd aan hen toegekend omdat het team een stappenplan ontwikkelde voor het invoeren van nieuwe technologische capaciteiten bij de marine. Zoals nieuwe manieren van verdedigen tegen drones. De opkomende technologie waar het onderzoek met name op focust is zogenoemde directed energy. Dit is elektromagnetische energie. Deze vorm van energie kan gericht worden ingezet.

Het is een aanvulling op de huidige, vooral kinetische, wapensystemen aan boord, zoals het Goalkeeper-snelvuurkanon. Implementatie van nieuwe technologie als militaire capaciteit duurt vaak lang. Het door het team ontwikkelde stappenplan versimpelt het aanbestedingsproces van nieuwe capaciteiten. Het stappenplan is niet alleen ontwikkeld voor de Nederland, maar voor alle NAVO-landen. Er volgt de komende jaren een vervolgonderzoek waarbij TNO een belangrijke rol speelt. De onderzoeken dragen bij aan het versterken van de capaciteiten van de marine voor het beschermen van haar eigen en NAVO grondgebied.

Een teamlid en overste Blank met een document dat de prijstoekenning vermeld.
x

18 | 12

Fregat van de toekomst voor diversere bemanning

Personeel van de marine, Damen Naval en Commando Materieel en IT hebben onlangs deelgenomen aan de design thinking-workshop Frigate of the Future. Tijdens dit evenement bogen de deelnemers zich over de vraag hoe je een schip ontwerpt waarbij meer rekening wordt gehouden met de belangen van een steeds diversere bemanning. De afgevaardigden van CZSK waren afkomstig vanuit allerlei verschillende afdelingen, met allen recente operationele ervaring aan boord. Vanuit het Commando Materieel en IT (COMMIT) namen collega’s van de afdeling Maritieme Systemen en Directie Kennis & Innovatie i.o. deel.

Samen met werknemers van Damen werden zij in 3 groepen opgedeeld, waarbij ze concrete technische oplossingen moesten bedenken, bijvoorbeeld om de privacy aan boord te verbeteren. Andere vraagstukken vragen om meer tijd en aandacht, zoals hoe je aan boord omgaat met steeds meer verschillende voedingsgewoontes. “Ook hierover gaan Damen en Defensie in gesprek”, aldus commandant COMMIT vice-admiraal (TD) Jan Willem Hartman. “Het welzijn van onze varende collega’s is essentieel. Alleen door hier serieus mee om te gaan, zijn zij in staat hun cruciale taak te vervullen.”

Een metalen 2D model van een fregat.
x

29 | 03

Reünie UNTAC

De Vereniging Cambodja-veteranen houdt op 29 maart 2025 weer een reünie voor de veteranen/leden. De locatie is Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Meer info over het programma en aanmelden via: www.untac.nl.

Een rupsvoertuig met UN-opschrift staat op een provisorische brug ergens in Combodja.
x

04 | 04

23e reünie Identiteitsgroep Steenrode Baretten

De Identiteitsgroep Steenrode Baretten (ISB), de vereniging die in 2000 is opgericht, viert in 2025 haar 25 jarig bestaan (5e Lustrum). Tijdens de jaarlijkse reünie die plaats zal vinden op vrijdag 4 april 2025. Het bestuur nodigt alle ex-MFO-ers, al of niet bij de Bond van Wapenbroeders ingeschreven dan wel bij één van de andere tot de Bond behorende organisaties zijn ingedeeld, met hun partners uit voor het bijwonen van de viering 25 jaar ISB tijdens de 23e reünie. Medio januari 2025 hebben de leden van de ISB al een officiële uitnodiging ontvangen met het definitieve programma. Op de website is eventuele aanvullende informatie te vinden. Tevens kunt u zich dan aanmelden via de link op de website.

Een vrachtwagen wordt aangehouden bij een controlepost van de Multinational Force and Observers.

07 | 05

Reünie Mijnendienst

De Mijnendienst houdt op woensdag 7 mei 2025 een reünie voor alle militairen en burgers die bij de Mijnendienst hebben gediend of nog steeds actief dienen. De locatie is gebouw Witte Raaf op Marinebasis Den Helder. Ontvangst met koffie en cake is om 10.00 uur. Om 11.00 uur zal de Groepscommandant Mijnendienst iedereen welkom heten, waarna het sociale programma begint. Onmisbaar op deze dag is uiteraard de traditionele nasimaaltijd (‘Blauwe Hap’). Deze wordt van 12.30 tot 13.30 uur geserveerd.

Hierna is van 14.00 tot 16.00 uur een static show te bewonderen, met de nieuwste technische snufjes op het gebied van mijnenjacht, duiken en hydrografie. De bel voor de laatste ronde klinkt om 16.30 uur, waarna de reünie om 17.00 uur wordt afgesloten. De gehele dag is er een fotograaf aanwezig. De beelden van de reünie op de website van de Mijnendienstreünie verschijnen. Qua openbaar vervoer: er zullen vanaf 09.30 uur pendelbussen rijden vanaf station Den Helder Zuid naar de Witte Raaf. Aan het einde van de dag (vanaf 16.00 uur) zullen de bussen de bezoekers weer afzetten op Den Helder Zuid. Meer info en aanmelden via: reüniecommissie.mijnendienst@mindef.nl.

Bovenaanzicht van een mijnenjager op zee.
Poster van de bedevaart, met 3 getekende militairen met vlag, tegen de achtergrond van een kerk.

11 | 02

Militaire bedevaart Lourdes

De Katholieke Dienst Geestelijke Verzorging organiseert ook dit jaar de Militaire Bedevaart naar het Zuid-Franse Lourdes. Dat gebeurt in samenwerking met de Stichting Militaire Lourdes Bedevaart. Naast de reguliere bedevaart (15 tot 19 mei) vindt er dit jaar ook een Militaire Motor Bedevaart plaats, van 11 tot 23 mei.

Een van de doelen van de bedevaart is, naast bezinning, het bouwen aan kameraadschap en verbinding met collega-militairen uit eigen land en andere landen. De bedevaart is voor iedereen toegankelijk. Gelovig of niet, het kan voor iedereen een geweldige ervaring zijn. Aanmelden kan tot 1 maart via het aanmeldingsformulier op www.militairebedevaart.nl.

11 | 02

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. 

Aanmelden: Klik hier om uw abonnement te activeren.

foto overzicht van artikelen