x

07 | 10

Nieuwe NH90 voor stationsschip Groningen

Zr.Ms. Groningen kan na 2,5 maand weer beschikken over een NH90-maritieme gevechtshelikopter. Afgelopen week vertrok een toestel via luchttransport naar het Caribisch gebied. De helikopter vervangt het in juli gecrashte exemplaar.

De NH90 vertrok van Vliegbasis Eindhoven per Amerikaans C-17-transportvliegtuig. Dat toestel is 1 van de 3 vliegtuigen van het gezamenlijke NAVO-programma Heavy Airlift Wing. Normaalgesproken vaart het toestel mee op het patrouillevaartuig dat naar het inzetgebied gaat, maar daar is vanwege de pilot met wisselbemanning van afgeweken.

Zr.Ms. Groningen is sinds juli 2020 als stationsschip actief in het Caribisch gebied. De NH90 zorgt daarbij voor onmisbare ondersteuning. Schip en heli worden daar gezamenlijk ingezet voor kustwachttaken, reddingsacties, counter drugs-operaties en het verlenen van noodhulp.

x

09 | 07

Wij zijn de marine!

De Koninklijke Marine zit vol prachtige, persoonlijke en soms aangrijpende verhalen. Verhalen van medewerkers die beschermen wat ons dierbaar is. Hun verhalen delen we graag. Ze laten niet alleen zien wat we doen en waarom, maar geven ook aan wie we zijn. Wij zijn de marine! Diverse marinecollega’s zijn ook beschikbaar als spreker voor een presentatie of lezing. Mogelijke onderwerpen zijn leiderschap, crisisbeheersing, kameraadschap en omgaan met tegenslagen. Maar ook missies en werken onder extreme omstandigheden. Een marinespreker aanvragen kan door een mail te sturen naar: marineverhalen@mindef.nl. (Uiteraard houden we bij de aanvragen rekening met de maatregelen rond corona.) Werk je bij de marine en wil je ook jouw verhaal delen? Neem dan contact op via het hierboven genoemde mailadres. In bijgaande video het verhaal van René, over de oceaanovertocht met het zeilschip Zr.Ms. Urania tijdens een ziedende storm. “Doordat iedereen duidelijk wist wat hij moest doen en we goed samenwerkten, konden we onze reis veilig vervolgen.”

x

13 | 10

Nestor verlaat KM

De oudste actief-dienende marine-militair van het land, dat was commandeur (LD) Gert Souer (66) tot afgelopen dinsdag. Een lange carrière had Souer binnen en buiten de KM, als logistiekeling, maar vooral als jurist. De marineman werd geboren op 21 juni 1954 en kwam op 13 augustus 1975 op als ‘adelborst voor de Administratie’ (inmiddels Logistieke Dienst). Hij had varende plaatsingen als OG-HLD en HLD aan boord van verschillende schepen, maar studeerde ook Rechten aan de Universiteit van Leiden, waarvoor hij 2 jaar werd vrijgesteld van werk.

De marine-jurist koos in 1992 voor een ander spoor, buiten Defensie, en werd Officier van Justitie bij het OM te Groningen. Toch keerde hij vele jaren later terug (2014) om de hardnekkig vacante functie van Hoofd Afdeling Juridische Zaken (H-JUZA) bij CZSK te vervullen. Er was namelijk geen marine-jurist om KLTZ (LD) Ed Schelkers op te volgen. Souer bleef overigens in dienst van het OM, maar werd als H-JUZA aangesteld in de rang van KTZ en een jaar later (titulair) commandeur. Tevens nam hij plaats in de Militaire Strafkamer van het Gerechtshof te Arnhem.

Uiteindelijk is CDR Gert Souer bijna 6,5 jaar H-JUZA gebleven. Langer dan gepland, mede omdat er geen geschikte opvolger te vinden was. Inmiddels is die er wel, in de persoon van (ooit zijn voorganger) KTZ (LD) Ed Schelkers. Het afscheid van de nestor van de KM vond dinsdag op gepaste afstand plaats in aanwezigheid van Commandant Zeestrijdkrachten VADM Rob Kramer en de Directeur Personeel CDR (TD) Paul Willemse.

x