Tekst ELNT Wouter Helders

Monstertocht voor mariniers

11 Nederlandse mariniers doen mee aan de door de Britten georganiseerde Royal Marines 1664 Challenge (RMC). Een monstertocht van het barre noorden van Noorwegen tot het zonnige zuiden van Spanje en terug naar Groot-Brittannië. Een ‘slordige’ 6.656 kilometer in 5 maanden op ski’s, fietsend, marcherend, zeilend en met de kano. 

Het jaar 2014 markeert voor de Royal Marines hun 350-jarig jubileum. Door gezamenlijk 6.656 kilometer (4x ‘1664’, het oprichtingsjaar van het korps) te skiën, zeilen, fietsen, kanoën en rennen, een flinke fysieke en mentale uitdaging, moet de ‘esprit de corps’ worden uitgedragen. Bovendien proberen de mannen met sponsoren £500.000 op te halen voor gewonde Britse mariniers.

Eeuwenoude wapenbroeders

Samen met zo’n 2.500 Britse mariniers zijn de Nederlanders half februari begonnen aan de extreme tocht. Een Brit legt het hele parcours. De meesten van hen een deel. De Nederlanders doen mee om de eeuwenoude band tussen de Britse en Nederlandse mariniers te eren. De banden van het Korps Mariniers met hun één jaar oudere evenknie gaan bijna even ver terug. Tussen 1701-1714 bevochten de twee bondgenoten zij aan zij de Spanjaarden in de Spaanse Successieoorlog. Sinds 1973 maken eenheden van het Korps Mariniers in conflict- en oefensituaties deel uit van een UK/NL Amphibious Force.

Afzien hoort erbij

“Je wordt geen marinier als je niet kan afzien en van een uitdaging houdt”, grinnikt eerste luitenant der mariniers Martijn Baltussen. Samen met 7 Nederlandse teamgenoten gaat hij de laatste etappe van de challenge volbrengen: in 6 uur tijd 30 mijl (48km) speedmarsen. “We lopen vooral in Londen op verhard terrein. Hoe dan ook, na 48km ga je bepaalde lichaamsdelen echt wel voelen.”

Spieren, bloed en zuurstof

Voor het zover is, moet collega korporaal Tom Holthausen nog 3 weken ijzige temperaturen trotseren tijdens zijn 1.664 kilometer lange skitocht van de poolcirkel naar Stavanger. Ook kapitein der mariniers Frits Lekx heeft dan nog een stuk te gaan. Hij neemt in Zuid-Noorwegen het stokje over en zeilt dan 1.664 kilometer naar Gibraltar. Trainen is voor alle disciplines essentieel. Baltussen: “We zijn al maanden aan het voorbereiden. Speedmarsen met bepakking, maar ook sprinten en intervaltrainingen om spieren, gewrichten, bloedsomloop en zuurstofopname maximaal te boosten.” 

x