26 | 03 Trainen in het groot
Meer dan 10.000 militairen, 35 schepen, 35 helikopters en 30 vliegtuigen doen mee aan de voorjaarseditie van de grote internationale oefening Joint Warrior. De deelnemers komen uit 10 verschillende landen. De grootschalige oefening is eind maart van start gegaan en vindt plaats nabij Schotland.
Dreiging, daar gaat het om bij Joint Warrior. Zowel maritiem als vanuit de lucht en vanaf land. Doelstelling daarbij is om joint (tussen krijgsmachtdelen) en combined (tussen landen) maritieme en amfibische operaties uit te voeren. Nederland levert een grote bijdrage aan de oefening met 7 maritieme eenheden: het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt, Multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Speijk, 2 patrouilleschepen: Zr.Ms. Holland en Friesland, bevoorradingsschip Zr.Ms. Amsterdam en onderzeeboot Zr.Ms. Walrus. Mariniers van 1 Marine Combat Group worden ingezet als landingseenheid. Deze maritieme eenheden worden aangestuurd door de staf van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR).
26 | 03 Modernisering van Zr.Ms. Rotterdam
Zr.Ms. Rotterdam krijgt een nieuw bedienings- en bewakingssysteem. Het systeem zorgt voor een betere ondersteuning van de werkzaamheden.
Het wordt hetzelfde systeem als aan boord van de patrouilleschepen, het Joint Support Ship, de M-fregatten en het bevoorradingsschip. Het zogeheten Integrated Platform Management System (IPMS) is vooral voor het technisch personeel aan boord van de Rotterdam een welkome vernieuwing. Het betekent voor hen een betere ondersteuning en een betere ervaringsopbouw. Er komen enkele nieuwe functionaliteiten, zoals: Digital Fire Fighting & Damage Control. Dit is een plotbord (touchscreen) dat op diverse locaties in het schip hangt waarop wordt aangegeven hoe de bemanning moet handelen bij brand en calamiteiten.
14 |03 Gewonde mariniers komen samen
10 Nederlandse mariniers namen van 2 tot 14 maart deel aan de Marine Corps Trials in San Diego, Verenigde Staten. Een indrukwekkend evenement dat in het teken staat van sport en het in contact komen met lotgenoten.
Meer dan 500 gewonde, geblesseerde of door ziekte gevelde mariniers uit 10 landen deden mee aan de trials, die een onderdeel zijn van een Amerikaans revalidatieprogramma. Het biedt Amerikaanse militairen de kans om buiten hun therapie samen met lotgenoten op een andere manier aan hun herstel te werken. De tien Nederlandse deelnemers deden mee aan de onderdelen zwemmen, fietsen, schieten, boogschieten en atletiek. Marinier 1 ALG Kasper Voerman won op de 1500 meter sprint een zilveren medaille. Echter, elke deelnemer van de Marine Corps Trials heeft het hoogst haalbare eremetaal gehaald: zoveel mogelijk vooruitgang boeken op mentaal en fysiek gebied.
Wie Wat Waar
15 | 05
Bij het brugcomplex van Hr.Ms. De Ruyter nabij het Marinemuseum in Den Helder vindt op 15 mei een herdenking plaats voor de in het voorgaande jaar in actieve dienst overleden medewerkers van het CZSK, zowel militairen als burgermedewerkers. Wilt u aanwezig zijn? Neem dan vooraf contact op met mevrouw S.D. Huls via SD.Huls@mindef.nl of telefoonnummer 0223 – 654842.
26 | 03
De Inspecteur Generaal Krijgsmacht (IGK) heeft op Marinebasis Parera te Curaçao de veteranenspeld uitgereikt aan 187 actief dienende veteranen geplaatst op het Caribische eiland. Met deze uitreiking gaf de IGK luitenant-generaal der marniers Ton van Ede, die ook inspecteur der veteranen is, het startsein voor de uitreiking van de veteranenspeld in het Caribische gebied. “Deze speld staat voor waardering en zorg voor de Nederlandse militair die op uitzending is geweest. Ik ben trots om deze hier aan u uit te mogen reiken.”
25 | 03
De Commandant Der Strijdkrachten van Luxemburg, generaal Daubenfield, heeft een bezoek gebracht aan de Koninklijke Marine in Den Helder. De Luxemburgse CDS maakte kennis met het maritieme domein, de Nederlands-Belgische samenwerking en de organisatie en werkwijze van de marine.
21 | 03
De 100ste cursist van de Defensie Duik School is opgeleid voor het nieuwe duikstoestel Interspiro MIX, dat duikers gebruiken voor het duiken op mijnen. Sergeant-majoor Gerrit Woort mocht de eervolle titel en bijbehorende taart in ontvangst nemen. De omscholing is vorig jaar juni begonnen en zal naar verwachting aan eind van het jaar stoppen. In totaal worden ongeveer 175 duikers omgeschoold. Op de foto v.l.n.r.: KLTZ Bart Visser (Hoofd Defensie Duikschool), sergeant 1 Brinkman (instructeur), SMJR Woort, SMJR Jiminez (instructeur).