09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

200 jaar KMar in beeld

Noise controllers

De achtste serie van 5 foto's, voorzien van een korte beschrijving, staat hieronder. In de decemberuitgave wordt de laatste serie gepubliceerd. Heeft u nog historische foto's? Stuur ze, voorzien van een korte beschrijving en contactgegevens, op naar: kmar.magazine@mindef.nl

Jeroen Rouma (lichting 84-2) vond in zijn archief een foto uit zijn tijd op legerplaats Seedorf. Rouma schrijft bij de foto dat er in 1984 veel verbouwingen plaatsvonden op de legerplaats. Soms was de geluidsoverlast zo erg dat collega's creatieve oplossingen verzonnen. Op de foto staat volgens Rouma adjudant Piso, die zich met behulp van zijn noise controllers wel kon blijven focussen op zijn werk. 

Motorles in de Tweede Wereldoorlog

Piet van 't Zelfde stuurde een foto uit 1942 waarop zijn schoonvader Louis van Delden staat. Van Delden staat helemaal rechts op de afbeelding. Van 't Zelfde zegt dat Van Delden in de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië werkte als instructeur voor de motorrijopleidingen. De motoren - waarop de rijopleiding werd gegeven - zijn naar alle waarschijnlijkheid van het bedrijf Ariel, dat later werd overgenomen door BSA. Adjudant Van Delden overleed in 1996. 

Terreinafzetters

Jan van Putten stuurde een foto in van de brigade Beek bij Nijmegen. Hij schrijft erbij dat de collega's op de foto (1948-1952) de groep vormden die voor de terreinafzetting zorgden tijdens de Kalorama-wandeltocht. Het evenement bestaat al sinds 1936. De wandeltocht wordt vaak als voorbereiding gebruikt voor de Nijmeegse Vierdaagse. Deelnemers kunnen een 1- of 2-daagse tocht maken. De afstanden variëren van 5 tot en met 40 kilometer. 

Staf 3de Divisie

De vierde foto is van Henk van Dijken. Het is een groepsfoto die gemaakt is aan de Onder de Linden 101 in Arnhem. Op de foto staat volgens Van Dijken het grootste deel van de Staf 3de Divisie. Wanneer de foto is gemaakt weet hij niet meer precies. Het moet volgens hem tussen 1978 en 1984 zijn geweest. Het gebouw diende, voordat de Staf er in kwam, als onderkomen voor de Medische Geneeskundige Dienst. 

Rondvaart door de grachten

Jaap Gatsma deelt een foto uit de zomer van 1970. Hij schrijft dat het monument op de Dam in de hoofdstad toen een verzamelplaats was geworden van hippies. Vanwege overlast besloot de burgemeester het slapen op de Dam te verbieden, hetgeen leidde tot rellen. De KMar verleende extra bijstand. Gatsma en zijn collega's werden gelegerd op de Oranje Nassaukazerne in Amsterdam en kregen een rondvaart aangeboden.