Tekst Robert den Hartog
Foto Pieter Visser (video)

Adjudant John Hogerheijde, algemeen commandant actie Cobra

Adjudant-onderofficier John Hogerheijde werkt als tweede teamleider bij de brigade Zuid-Holland. Behalve zijn reguliere werk organiseert hij met zijn collega's preventieve fouilleeracties. Hogerheijde stuurt als algemeen commandant de hele actie aan. Hij zorgt voor voldoende personeel en verzorgt de briefing voor alle deelnemers. Tijdens de controles is hij bij en rondom de controlevakken te vinden. Hij staat de collega's bij met raad en daad, maakt beslissingen over specifieke gevallen en is bij een aanhouding ook hulpofficier van Justitie.

Brigade Zuid-Holland is gevestigd op het luchthaventerrein van Rotterdam The Hague Airport. Het gebied rondom de luchthaven is aangemerkt als permanent veiligheidsrisicogebied. De minister heeft alle luchthavens dit stempel gegeven. Er worden elk jaar diverse preventieve acties opgezet. Bij de acties worden niet alleen personen gefouilleerd, maar ook voertuigen en bagage doorzocht. De KMar focust zich tijdens de controles vooral op wapens en munitie, witwassen van grote sommen geld en mensenhandel/smokkel. Maar ook de douane, financiƫle recherche, nationale politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst nemen deel aan deze acties. Uiteraard worden bijvangsten als grote sommen geld, drugs of gestolen auto's onderzocht. Het doel: het luchthaventerrein en het gebied daarom heen nog veiliger maken.

Op donderdag 6 november organiseerde de brigade Zuid-Holland de preventieve fouilleeractie Cobra. KMarMagazine volgde adjudant Hogerheijde. Benieuwd hoe de controle verliep? Bekijk de video.

Ook in 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl