11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Hoe werkt dat eigenlijk?

Inzet Frontex

Van Stockholm tot aan het Spaanse Cueta, van Parijs tot het Oekraïense Kuchurgan. De Koninklijke Marechaussee heeft in 2014 in 13 Europese landen ondersteund bij Frontex-operaties. Op die manier draagt Nederland haar steentje bij de bewaking van de Europese buitengrenzen. De Marechaussee ondersteunt met name de lokale grenswachten op luchthavens, in zeehavens en bij landdoorlaatposten bij grenstoezicht en met documentkennis. De werkwijze: een land wil steun bij grenstaken en Frontex zet een vraag uit bij haar partnerlanden voor mankracht, middelen en expertise. Ieder land kan vervolgens aangeven wat het voor een specifieke missie kan leveren.

De bekendste Frontex-operaties zijn in het Middellands Zeegebied. Daar levert de KMar met een RHIB, luchtwaarnemers, debriefers, screeners en een coördinator in Rome, een belangrijke bijdrage aan de grensbewaking en het in kaart brengen van de migrantenstroom vanuit Noord-Afrika. Maar ook op andere Europese locaties helpen de KMar-collega’s samen met andere Frontex-partners het gastland.

Benieuwd waar de KMar in 2014 allemaal gewerkt heeft voor Frontex? Klik op 1 van de cijfers op de kaart van Europa.

x

Albanië

Operatie: JO Coordination Points; Doel: De KMar ondersteunt op de grensdoorlaatpost Murigan de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Bulgarije

Operatie: JO Poseidon Land; Doel: Vanuit Elhovo voert de KMar verhoogde surveillance uit aan de landsgrens met Turkije. Daarbij hoort het overbrengen van illegale migranten en het administratief verwerken van de illegale migratiestroom. Operatie: Attica; Doel: De KMar levert mankracht om lokale grenswachten te ondersteunen bij hun dagelijkse werk. De collega wordt voor langere tijd door Frontex ingezet, waar hij of zij nodig is, zoals in Svillingrad. Operatie: Focal Points Land; De KMar ondersteunt op de landdoorlaatpost Kapitan Andrevo de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Duitsland

Operatie: Alexis II; Doel: De KMar helpt bij het onderkennen en in kaart brengen van zwakke punten op de luchthaven van Stuttgart. De focus ligt op reageren en onderkennen van onregelmatigheden begaan door passagiers in transitruimten.

Frankrijk

Operatie: Focal Points Air; Doel: De KMar ondersteunt op de luchthaven van Parijs de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Hongarije

Operatie: Focal Points Land; De KMar ondersteunt op de landdoorlaatpost Roszke de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Oekraïne

Operatie: JO Coordination Points; Doel: De KMar ondersteunt op de grensdoorlaatpost Kuchurgan de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Oostenrijk

Operatie: Pegasus; Doel: De KMar ondersteunt op de luchthaven van Wenen met het communiceren met Arabisch sprekende immigranten. Op de luchthaven is een tekort aan grenswachten die deze taal machtig zijn.

Roemenië

Operatie: Focal Points Sea; Doel: De KMar ondersteunt op de maritieme grensdoorlaatpost Constanta de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis. Operatie: Focal Points Air; Doel: De KMar ondersteunt op de luchthaven van Boekarest de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Spanje

Operatie: Focal Points Sea; Doel: De KMar ondersteunt op de maritieme grensdoorlaatpost Algeciras de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis. Operatie: JO Minerva; Doel: De KMar helpt bij de dagelijkse controles van ferries uit Marokko in Spanje om illegale migratie tegen te gaan tussen Noord-Afrika en Spanje. Operatie: VEGA handbook; Doel: Het testen van een handboek met de focus op reizende minderjarigen, wel dan niet alleen reizend.

Italië

Operatie: EPN Hermes; Doel: Het patrouilleren met een vliegtuig en luchtwaarnemers vanaf Pantelleria boven de Middellandse Zee met de focus op het eiland Lampedusa. Op die manier worden migratiestromen vanuit Noord-Afrika in kaart gebracht en de lokale autoriteiten geattendeerd als er migranten op zee worden waargenomen. Operatie: JO Aeneas; Doel: De KMar ondersteunt bij het screenen van vreemdelingen op de doorlaatposten Calabria en Apulia. Operatie: JO Triton; Doel: De KMar voert screenings, en de-briefgesprekken en levert een RHIB om de lokale autoriteiten te ondersteunen bij de grote toestroom van migranten uit Afrika.

Polen

Operatie: Focal Points Land; De KMar ondersteunt op de landdoorlaatpost Kuznica de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis. Operatie: FSC; Doel: De KMar ondersteunt het vaste personeel op het hoofdkwartier van Frontex in Warschau. Het werk omvat het analyseren en verwerken van INTEL in de Frontex-systemen. Operatie: Alexis II; Doel: De KMar helpt bij het onderkennen en in kaart brengen van zwakke punten op de luchthaven van Warschau. De focus ligt op reageren en onderkennen van onregelmatigheden begaan door passagiers in transitruimten.

Griekenland

Operatie: JO Poseidon Land; Doel: Vanuit Orestiade voert de KMar verhoogde surveillance uit aan de landsgrens met Turkije. Daarbij hoort het overbrengen van illegale migranten en het administratief verwerken van de illegale migratiestroom. Operatie: Focal Points Land; De KMar ondersteunt op de landdoorlaatposten Kipi en Krisallopigi de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis. Operatie: Attica; Doel: De KMar levert mankracht om lokale grenswachten te ondersteunen bij hun dagelijkse werk. De collega wordt voor langere tijd door Frontex ingezet, waar hij of zij nodig is, zoals op Samos. Operatie: JO Poseidon Sea; Doel: De KMar ondersteunt op Samos de plaatselijke grenswachten bij het grenstoezicht en met documentkennis.

Zweden

Operatie: Pegasus; Doel: De KMar ondersteunt op de luchthaven van Stockholm met het communiceren met Arabisch sprekende immigranten. Op de luchthaven is een tekort aan grenswachten die deze taal machtig zijn.