Kabul, Afghanistan

"Van 17 juni tot 20 december 2014 ben ik ingedeeld bij de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA). Deze missie houdt zich bezig met de bevordering van de mensenrechtensituatie, het openbaar bestuur en de strijd tegen corruptie. Ik maak samen met 6 collega's uit verschillende landen deel uit van de Police Advisory Unit (PAU) van UNAMA. We hebben een coördinerende rol bij de hervorming van de Afghaanse politie. 

De politie heeft hier een slecht imago. Er is nog sprake van corruptie en de positie van vrouwen loopt ook nog achter. UNAMA werkt, samen met andere (hulp)organisaties, aan de hervorming van de politie van een 'groene' paramilitaire organisatie naar een betrouwbare 'blauwe' politieorganisatie. Het is de bedoeling dat Afghanistan deze hervorming over een aantal jaren zelfstandig kan voortzetten.

Ik hou me bezig met de verbetering van opleidingen voor de politie, het overleg van politie met de lokale gemeenschap en de organisatie van veiligheidsvoorlichting op scholen. De hervorming is een moeizaam proces en wordt, naast de slechte veiligheidssituatie ook bemoeilijkt door de geografie van Afghanistan. Het land is groter dan Frankrijk en grote delen zijn moeilijk toegankelijk. Uitgestrekte woeste bergmassieven worden afgewisseld met woestijnachtige gebieden.

Buiten de 5 grote steden is er maar een beperkte infrastructuur, waardoor de ingezette hervorming niet altijd tot deze afgelegen delen doordringt. De overheid is gericht op de dagelijkse operatie en is niet gewend om te plannen. Dit is in alles terug te vinden. De kwaliteit van de wegen varieert van matig tot volstrekt rampzalig. Er zitten enorme gaten in het asfalt en iedere weggebruiker doet zo'n beetje wat hem goeddunkt (inclusief links rijden als dat uitkomt). Veel infrastructuur (inclusief uitrusting en voertuigen) is kapot of versleten. 

In 6 maanden kan ik natuurlijk maar een beperkte bijdrage leveren maar het werk geeft veel voldoening en is enorm afwisselend. Daarnaast is het erg leuk om met de lokale gemeenschap en verschillende organisaties en nationaliteiten samen te werken. Ik moest wel even wennen aan sommige verschijnselen hier. Zo is bijvoorbeeld de hygiëne beduidend minder; alles wat je aanraakt kan vies zijn en dat betekent heel veel handen wassen. Kraanwater is niet drinkbaar dus alles moet met flessenwater (ook tandenpoetsen). Het fijnstof is ook probleem. Als het een beetje waait, zit alles onder het stof (ook binnen)."

Luitenant-kolonel Jacques
Police Advisory Unit