08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

Medailleregen voor buitenlandse missies

In de Nieuwe Kerk in Den Haag zijn de Herinneringsmedailles Vredesoperaties uitgereikt door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren. De medailles werden uitgereikt aan KMar- en politiecollega’s voor hun inzet in Afghanistan, Egypte, Georgië, Irak, Kosovo en Zuid-Soedan.

"Onder moeilijke omstandigheden, ver van huis, jezelf inzetten voor anderen. Dat hebben deze dappere mannen en vrouwen gedaan", zei Wehren in zijn speech. Hij voegde daaraan toe: "Veiligheid en stabiliteit zijn lang niet overal vanzelfsprekend. In sommige landen vinden gijzelingen plaats, komt terrorisme voor en zijn geweldsuitbarstingen normaal. Burgers worden daar niet beschermd door hun regering. Nog niet. Precies daarom zijn marechaussees en politiefunctionarissen in die landen aanwezig."

lijntje

Winnaars boek 'Een krachtig instrument’

In de vorige editie van KMarMagazine stond een prijsvraag. Door een bruikbare tip aan te leveren om het KMarMagazine te verbeteren maakte u kans op het boek 'Een krachtig instrument. De Koninklijke Marechaussee 1814-2014'. Uit de vele inzendingen hebben we 10 winnaars geselecteerd. Zij zijn inmiddels op de hoogte gesteld en ontvangen zo spoedig mogelijk hun prijs.

De winnaars zijn: H. van Luijck, H. de Graaf, P. Tempelaar, F. van Seeters, J.C. Plooij, B. Rotte, H. ten Dam, W. van Belkum, G. Breekveldt, M.H. Groenenberg, H.R. Franken, T. Collas en S. van den Berg.

wapendag
lijntje

KMar lift mee met NIDV

In Ahoy Rotterdam kwamen zo'n 2.500 belangstellenden bijeen om de nieuwste snufjes op Defensie- en veiligheidsgebied te bekijken tijdens de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). De Marechaussee deelde dit keer een grote stand met Qubit en TNO, de partners in het Harvest (Human Activity Recognition in VidEo STreams)-programma.

Harvest is een experiment vanuit het innovatieprogramma '[veilig] door innovatie' van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het houdt in dat bestaande camera's op luchthaven Schiphol afwijkend gedrag bij reizigers en bezoekers proberen te herkennen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei bij de opening van de NIDV-beurs: "Defensie moet in deze snel veranderende wereld adequaat blijven reageren. Dit vraagt om een flexibele krijgsmacht met een groot aanpassingsvermogen. De kennis en kunde die daarvoor nodig zijn, hebben we al lang niet meer alleen bij Defensie. In toenemende mate doen wij hiervoor een beroep op de kennisinstituten en industrie."

Een uitgebreid artikel over Harvest kunt u lezen op pagina 1 van dit e-zine.

-
lijntje

Zuid-Holland heeft nieuw brigadegebouw

De KMar heeft samen met de douane haar nieuwbouw geopend op luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Het gebouw biedt plaats aan ongeveer 200 medewerkers van de brigade Zuid-Holland. Dat de Marechaussee en de douane in 1 gebouw werken komt de intensieve samenwerking nog meer ten goede.

Vanuit het nieuwe brigadegebouw Zuid-Holland verricht de Marechaussee bijna al haar verschillende taken. Op de luchthaven voert de Marechaussee de grenspolitietaak uit en de beveiliging van de burgerluchtvaart. Daarnaast biedt de locatie een uitvalsbasis voor een aantal maritieme taken en grensdoorlaatposten, zoals Hoek van Holland, Scheveningen, Europoort en Dordrecht/Moerdijk. Ook de grensbewaking van een stuk kustlijn komt voor rekening van de brigade Zuid-Holland.

-
lijntje

MP-panel bespreekt de toekomst

48 deelnemers uit 23 landen kwamen begin november 5 dagen bijeen in Amsterdam voor het zogenoemde Military Police (MP)-panel. Het MP-panel bestaat uit NATO landen en 'partnership for peace'-landen die MP-taken hebben binnen militaire operaties. De gehele week heeft het panel gesproken over MP-ontwikkelingen in het algemeen en MP-doctrines in het bijzonder.

De mogelijkheden voor de militaire politietaken voor de toekomst en nieuwe ontwikkelingen zijn besproken. Een voorbeeld hiervan is de oprichting van een centre of excellence voor 'stability police operations'.

-
lijntje