04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

Rampspoed op Aruba

Foto Bea Moedt, Video: Peter Bijpost

Vuur, bloed, rook en zweet. In de Arubaanse hitte is het flink aanpoten voor de bemanning van Zr.Ms. Holland. Want je weet nooit wanneer het voor het echie is. De rampenoefening markeert het begin van de termijn van het nieuwe stationsschip in de West.

Marinierskazerne Savaneta biedt veel faciliteiten voor een uitgebreid doemscenario. Ingestorte huizen, auto-ongelukken en branden houden de bemanning van de Holland goed bezig. Het stationsschip in het Caribisch gebied is in de komende orkaanperiode paraat om indien nodig bijstand te verlenen bij natuurrampen en andere calamiteiten.

Brandbestrijding is gesneden koek voor het personeel van de vloot. Aan boord houden ze regelmatig brandoefeningen. 55 bemanningsleden van de Holland schoten de ‘slachtoffers’ te hulp. Ze blusten niet alleen branden, maar verleenden ook eerste hulp en vingen ‘ontheemden’ op in een noodhospitaal.

45 vrijwilligers, jong en oud, zetten de rampspoed levensecht kracht bij. Normaal is het Zuid-Engelse Plymouth de locatie voor de noodhulpoefening. Aruba bood de bemanning van de Holland echter ook meteen een zeer realistische vuurdoop. Regelmatig eten en drinken bleek in de hitte een must.

In haar Westterm biedt het patrouilleschip ondersteuning aan de Kustwacht. Ze controleert de scheepvaart en voert visserijinspecties uit. Ook wordt het schip ingezet voor internationale drugsbestrijdingoperaties.